PvdA steekt leraren hart onder de riem

Vandaag staken scholen in Nieuwegein. De PvdA Nieuwegein staat pal achter de leraren en deelt op deze dag taarten in de vorm van een hart uit bij een aantal scholen. Raadslid Emiel Holtermann is namens de PvdA woordvoerder onderwijs en vindt het belangrijk dat de leraren steun krijgen voor hun actie: “De mensen die in het onderwijs werken, zetten zich dagelijks met hart en ziel in voor onze kinderen. Zij verdienen beter en het is goed dat ze daarvoor actie voeren. Het extra geld dat nu is toegezegd is een goed begin. Maar deze middelen zijn slechts incidenteel, terwijl structurele oplossingen noodzakelijk zijn.”

Het lerarentekort groeit elke dag. De kwaliteit van het onderwijs staat onder zware druk. Scholen zijn genoodzaakt over te gaan tot vierdaagse schoolweken en dreigen over een paar jaar kinderen pas vanaf 5 jaar aan te kunnen nemen. Er worden klassen naar huis gestuurd of verdeeld over andere – toch al volle – klassen en laatst werd bekend dat een school moest sluiten vanwege het lerarentekort.

Deze week vergadert de Tweede Kamer over de onderwijsbegroting. De PvdA zal daar wederom pleiten voor meer structureel geld voor het onderwijs.

Eén gedachte over “PvdA steekt leraren hart onder de riem

  1. Gewoon recht op thuisonderwijs geven aan ouders. De leerplicht wordt misbruikt voor het kosteloos verstrekken van kinderopvang, doordrukken van politieke idealen, rehabiliteren van criminele minderjarigen en assimilatie. Het is zijn doel (verschaffen van onderwijs) totaal voorbijgeschoten. Als ouders hun kind onopgevoed naar school sturen en de rest er last van heeft, is er met toestaan van thuisonderwijs meteen een alternatief. Het recht op onderwijs van het kind komt dus niet in het geding. Ouders die denken dat ze hun kind met thuisonderwijs passender en beter onderwijs kunnen geven, worden bij toestaan van thuisonderwijs dan niet meer vervolgd en zijn vrij dit te doen. Leraren staan als gevolg van het toestaan van thuisonderwijs (en het gebruikmaken van dit recht) ook minder onder druk; onder- en bovenpresteerders zijn er dan immers veel minder. Vrije denkers krijgen de ruimte. Er is voldoende animo onder de ouders van deze kinderen, maar uit angst voor rechtszaken vanuit de leerplichtambtenaar durven ze dit niet meer aan te gaan. Er wordt immers gegrepen naar onder toezichtstelling (OTS) indien je toch thuisonderwijs wilt geven. Met andere woorden: jeugdzorg op de stoep. Voordat er wordt geschermd met argumenten dat kinderen bij thuisonderwijs dan de dupe zouden kunnen worden van kwaadwillende ouders; dat werden ze toch al wel en doet een school niets tegen. Je kunt niet met droge ogen zeggen dat vanwege een signaalfunctie op dit punt, zoveel anderen ervoor moeten boeten. Dus nee, geld is niet de oplossing. Het houdt slechts een disfunctionerend systeem langer in stand en remt innovatie. Ik heb respect voor leraren die trachten onder het huidige systeem toch gedegen onderwijs te verschaffen en koester die leraar die zich inzet voor mijn kids. Tegelijkertijd zie ik de onwerkbare situatie, gecreëerd en gesteund door politici die werkelijk nietsontziend doorgaan met dit falende beleid.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren