Over voetbal en de omgekeerde wereld

Vakantie. Hoera. Nog even de lopende Zaken afhandelen en dan ….rust. Tot dat stadium geraken is een zware taak. Zeker wanneer je af en toe ook nog eens naar de wereld kampioenschappen wilt kijken. Nu heb ik Nederland tegen Brazilië zien winnen; nee ze waren niet goed maar dwongen wel geluk af en daar moet je wel goed voor zijn. Toen naar Duitsland Argentinië gekeken. De Duitsers waren wel goed en dwongen ook geluk af. Coaches houden daar rekening mee. Napoleon trouwens ook. Hij wilde altijd weten of een toekomstig generaal ook “geluk“ had. Wat dat is weten we niet. Maar er zijn mensen die er meer van hebben dan anderen. Zij vinden op een volle parkeerplaats altijd een lege plek. Ze winnen altijd de vulpen met het oplossen van een kruiswoordraadsel. Geluk kun je afdwingen zegt men, maar ik denk dat diegenen die dat doen daarvoor hard werken.Ik voel me gelukkig dat geen van mijn zonen profvoetballer is geworden.

Boudewijn de Groot had daar al een tekst over, waar ik me alleen van herinner dat ‘ze hem (zijn zoon) half dood schoppen’. Dat was de rede dat in het lied geroepen werd: “als tie maar geen profvoetballer wordt!” Nu vind ik goed voetbal mooi. Maar het provocerende gedrag van Brazilianen, Argentijnen en tenslotte ook de rest van het speelveld, geven mij soms een vieze smaak in de mond. Het verbazingwekkendst vind ik de gespeelde onschuld en woede van de man die afgefloten wordt, terwijl we een seconde later in de herhaling kunnen zien hoe die vermoorde onschuld op een vuile manier een tegenstander opzettelijk bezeert.

Nu vraag je je af hoe al die soms verkrampte spelers die geen enkele fout willen maken, afbreuk risico weet u wel, het wel voor elkaar krijgen om (soms) vol in het zicht van de scheidsrechter en via de camera een miljoen of 40, 50 televisiekijkers, grofheden uit te halen die hen degradeert tot het laagste allooi. Kennelijk wordt men om die reden niet minder waard. Vaak wordt het ook niet extra van aandacht voorzien door sportjournalisten die toch alle kans hebben om daar iets van te zegge. Maar nee je zou eens een toekomstig interview niet kunnen doen. Ook weer afbreukrisico! Kennelijk gaat het weer alleen over geld.Over uitgaven voor de zorg. Zo voor die vakantie is het ook een goed moment om allerlei papier op te ruimen. Het eerste wat opvalt is hoe snel de belangrijke en ernstige zaken van december in juni al weer ver in de vergetelheid zijn of eenvoudigweg overstemd worden door nog veel ernstiger zaken, die trouwens straks ook weer overstemd zullen worden.

U weet het de laatste moord, de laatste film, de laatste voetbalwedstrijd, het nieuwste boek, met mooiste parfum, dat geweldige lied, binnen de kortste keren verdwijnen ze in de anonimiteit. Overrompeld door nog latere onzin. Dat laatste, nieuwste, of wat voorsuperlatief dan ook, is altijd beter. Zelfs Lady Gaga wordt al doende bijgezet in de Time Magazine lijst van de honderd meest invloedrijke personen. Natuurlijk kent u die lijst en die van de laatste tien daaraan voorafgaande toppers lijsten ook.Nee die kent u niet en voelt u niet schuldig. De lijst is ook maar houdbaar tot er weer wat nieuws is. Bovendien is het bekend dat in de kringen van marktwetenschappers men rekent met een totaal gebrek aan menselijk geheugen. Daarom ziet u dus telkens weer reclame voor Coca Cola of “Even Apeldoorn bellen”.

U vergeet het allemaal weer zo, net als die hier boven aangegeven overtredingen.Wanneer je dan papier opruimt komt er weer van alles boven water. Zo ook CBS cijfers over uitgaven aan zorg in 2008, gepubliceerd in mei 2009. Nu daar hoeft u ook niet wakker van te liggen. Natuurlijk worden die bedragen steeds groter. Het gaat immers alleen over geld.Wat het meeste opvalt is dat er niets gezegd wordt over de kosten van sportblessures. Operaties, eerste hulp, revalidatie en de verliezen van wegen niet werken enz., het schijnt allemaal niet belangrijk te zijn.

Nog verbaasder was ik toen bleek dat tot de zorgkosten ook kinderopvang, sociaal cultureel werk en kosten voor asielzoekerscentra behoren. Zo voor de vuist weg allemaal bezigheden waar geen mens kijkt naar efficiëntie of doelstellingen zoals te behalen resultaten. Kennelijk zijn er nog plaatsen waar het niet over geld gaat. Het geeft mij een gevoel van een omgekeerde wereld.Tot na de vakantie.

Dit bericht werd geplaatst in Niet gecategoriseerd door . Bookmark de permalink .

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren