Nieuwegein vangt 323 assielzoekers op

Asielzoekerscentra met vluchtelingen die recht hebben op een woning zijn overvol door gebrek aan onderdak. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). Nieuwegein gaat volgende maand 323 vluchtelingen opvangen in het leegstaande kantoorpand, dat momenteel omgebouwd wordt tot woningen, aan de Bakenmonde in Nieuwegein zuid. De verbouwing is eind deze maand klaar en het contract is ondertekend met de verhuurder Mitros.

Er zouden nu ruim 13.000 vluchtelingen met een verblijfsvergunning op een huis wachten. In totaal zitten er ongeveer 25.000 vluchtelingen in asielzoekerscentra. De gemeentes zeggen dat er niet genoeg vrijgekomen huurwoningen zijn om de achterstand en de vraag naar huizen weg te werken. ‘We zijn blij met de gemeente Nieuwegein die laat zien dat het wel kan’ aldus Henk Vermeer van het COA. Amsterdam heeft de grootste achterstand van Nederland, met meer dan 1100 vluchtelingen die op een huis wachten. Nieuwegein voldoet gelijk aan de eisen met deze opvang. De vluchtelingen die naar Nieuwegein komen zullen vooral Syriërs zijn.

Vermeer: “Wij spreken veel met gemeenten die achterlopen. Als een gemeente goed kan beargumenteren waarom dat zo is, bijvoorbeeld dat er weinig beschikbare woningen zijn, en veel andere urgenten op de wachtlijst, dan hebben wij er begrip voor. Van Nieuwegein hebben wij een plan van aanpak gekregen en goedgekeurd.”

Gemeenten moeten op grond van hun inwoneraantal een percentage van de vluchtelingen onderdak bieden, dat verplicht het Rijk. Provincies moeten erop toezien dat de gemeenten de toegewezen vluchtelingen huisvesten. Op dit moment worden er alleen “stevige gesprekken” gehouden met gemeenten die achterlopen.

Dit artikel heeft geen nieuwswaarde, het viel onder onze 1 april grap, met de bedoeling een maatschappelijk probleem naar voren te brengen dat nog veel gemeenten niet voldoen aan het verplichte percentage dat zij aan vluchtelingen moeten opvangen.

Dit bericht werd geplaatst in Niet gecategoriseerd door . Bookmark de permalink .

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren