Multi Cultureel Centrum Nieuwegein in gevaar

In verband met bezuinigingsmaatregelen van de Gemeente Nieuwegein (Nota Nieuwegein Kiest) is er in 2005 door SWN (Stichting Welzijn Nieuwegein) het besluit genomen om het project MCCN (Multi Cultureel Centrum Nieuwegein – zaal Fort Vreeswijk) af te stoten. Omdat dit niet acceptabel was voor de zelforganisaties is er op voorstel van de zelforganisaties, in goed overleg met de gemeente Nieuwegein, besloten om het project MCCN over te dragen aan de zelforganisaties. Hiertoe is de stichting MCCN opgericht.

Er is sinds 1 januari 2006 heel veel inspanning gedaan door diverse vrijwilligers om MCCN te exploiteren. Door deze inspanningen zijn diverse groeperingen in staat geweest hun activiteiten doorgang te laten vinden. Hieruit blijkt dat de stichting in de afgelopen periode een hele belangrijke maatschappelijke functie in de samenleving heeft vervuld, zowel voor de autochtone als de allochtone bevolking. Aangezien dit alles door vrijwilligers is opgepakt, heeft dit de gemeente helemaal geen geld gekost.

Toch heeft de gemeente nu ervoor gekozen om MCCN te sluiten en de activiteiten van de zelforganisaties op een hele kostbare locatie in de binnenstad te laten plaatsvinden. Deze ruimte zal door SWN geëxploiteerd worden. Dit zal de gemeente ineens heel veel geld gaan kosten. In economisch moeilijke tijden zou je verwachten dat de gemeente voor de goedkopere oplossing zou kiezen.Ook zullen de organisaties beperkt worden in hun activiteiten. Dit is een situatie waar niemand beter van zal worden. Het is opvallend dat SWN nu de zelforganisaties terug wil hebben.

Om MCCN te behouden zijn er verschillende gesprekken gevoerd met de gemeente en SWN. Bij ieder gesprek is er getracht men te wijzen op het belang van MCCN voor de samenleving in Nieuwegein. Deze ruimte is steeds gebruikt voor participatie, intergratie, educatie, samenzijn en verschillende hele belangrijke culturele activiteiten.

Ondanks dit alles heeft de heer B.Lubbinge (PVDA wethouder) in het laatste gesprek aangegeven dat de huurovereenkomst eindig is. Volgens de wethouder kunnen de gebruikers van MCCN straks in de binnenstad terecht voor hun activiteiten. In het ander geval zullen jullie voor eigen accommodatie moeten zorgen. Dit is een onmogelijke opgave voor de stichting MCCN. Daar het niet mogelijk is om op zo een korte termijn een ruimte te vinden met de nodige vergunningen.

Dit is eigenlijk heel vreemd omdat in het collegeakkoord is opgenomen dat MCCN behouden dient te blijven voor Nieuwegein. Hieruit blijkt dat de gemeente haar verantwoordelijkheid niet wil nemen.Er is totaal geen ruimte voor onderhandeling en discussie voor ons.

De gemeenteambtenaar (de heer Arnoud Peters) geeft aan dat het bekend was dat de huurovereenkomst beëindigd zou worden. Dan is het toch vreemd dat in naam van MCCN 44.000,00 euro vorig jaar is besteed om het pand te renoveren en nu gebruikt zal worden door andere doelgroepen. Voor wie was de subsidie bestemd ?

Dit bericht werd geplaatst in Niet gecategoriseerd door . Bookmark de permalink .

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren