Luis in de politieke pels

Vorige week zat ik bij een hele grote jongen (d.w.z. iemand van een multinational) om te kijken of het zakelijk zou klikken en er daar dus voor mij een fijne boterham te verdienen zou zijn. Ik had me – dankzij een bevriende relatie – goed voorbereid en wist dat die persoon van wandelen houdt. En inderdaad, praten over wandelen bleek een goede binnenkomer en zijn belangstelling werd dan ook direct getrokken door één van mijn nieuwe producten: De Groene Weide Coach. (Dan coach ik terwijl we wandelen met honden. Die aanpak heeft natuurlijk een doel.) Alleen bleek de meneer wel van wandelen, maar absoluut niet van dieren te houden. Dit mooie concept was dus niet zo aan hem besteed. ‘Wat jammer’, is dan (in gedachten) mijn eerste reactie, want dieren hebben zo’n ongelooflijk toegevoegde waarde in je leven. Coaching in ’t Café vond hij trouwens wel erg aantrekkelijk, maar dat terzijde.
Jarenlang heb ik SP gestemd, toen de rest van Nederland het niet deed. Menigeen verklaarde me voor gek, want hoe kan je als ondernemer nou voor de SP stemmen? Dan is toch de VVD je logische ‘tehuis’. Nee, mensen, niet voor kleine ondernemertjes zoals ik. De VVD is voor de grote jongens, zoals de multinationals. En ik stemde ook geen SP omdat ik nou zo’n linkse rakker ben, echt niet, maar omdat ik een dwarse kiezer ben en ik waanzinnig houd van unieke dingen, zoals van ‘luizen in de pels’. En luis zijn, dat deed de SP jarenlang toen ze in de oppositie de boel in Den Haag flink wakker hebben gehouden. Reken maar dat menig politicus zich op dit moment ernstig op het hoofd krabt met al die voorspelde zetelwinst van de SP. Nu de rest van Nederland op de SP gaat stemmen, hoef ik dat niet meer te doen, dus schuif ik op naar de volgende luis in de pels.Ik heb even overwogen een stem uit te brengen op Wilders, omdat die ook zo lekker ‘luizig’ bezig is. Maar na het partijprogramma gelezen te hebben, is dat toch echt te ‘luizig’ voor mij. Nee, deze keer wordt het voor mij de Partij voor de Dieren. Vroeger werd de SP neergezet als zo’n gedateerde partij, die er maoïstische en leninistische denkbeelden op nahield in de tijd dat het communisme in ons westen eigenlijk al ter ziele was. Door integriteit en flexibiliteit hebben ze het toch maar mooi gered. En zo wordt de Partij voor de Dieren nu neergezet als ‘one-issue-partij’, ‘wie gaat daar nou op stemmen’, ‘hebben geen totaalvisie’ en ‘lukt dat meisje Thieme vast niet’. Maar let op mijn woorden, waarde kiezer, de Partij voor de Dieren krijgt volgens de peilingen mogelijk één of twee zetels. En dus ook de kans om zich in de oppositie te profileren, om die heerlijke luis in de pels te zijn, om het geweten van politici en burgers flink op te porren. Kijk, en daar houd ik nou zo van: unieke mensen, unieke standpunten, unieke toekomstkansen. Unieke initiatieven die zorgen dat we met zijn allen, hoe klein je ook bent als ondernemer of als partij, de boel in beweging houden en de mensen aan het denken zetten. Dat ze zich bij de Partij voor de Dieren op dit moment niet zo verdiepen in een kleine ondernemer zoals ik, ach, als ze over een paar jaar net groot zijn geworden als de SP nu is, dan weet ik zeker dat ze met prachtige wetten komen waarbij mens, dier en maatschappij met elkaar, integraal en fantastisch tot hun recht komen. En dan zal de meneer uit het begin van deze column hopelijk beseffen wat hij mist als hij dieren niet zo’n prettig gezelschap vindt als onderdeel van onze levende aarde.P.S. Nog even wat wetenschappelijke feiten.
Het aaien van dieren verlaagt de bloeddruk, dus minder kans op cardiovasculaire aandoeningen.
Omgaan met dieren is stressverlagend, dus minder ziekte-uitval. Dieren in bejaardenhuizen houden ouderen beter bij de les, dus minder ziekte en dementie.
Zorgen voor dieren geeft kinderen meer verantwoordelijkheidsgevoel, en dragen dus bij aan ontwikkeling van normen en waarden..
Dieren helpen minder begaafde kinderen beter te communiceren met de omgeving.
(Huis)dieren leveren, kortom, een belangrijke bijdrage aan gezondheid en kwaliteit van leven en zijn zo dus ook nog eens kostenreducerend voor de gezondheidszorg (als geld en economie je drijfveer zijn).

Dit bericht werd geplaatst in Niet gecategoriseerd door . Bookmark de permalink .

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren