Log snel in en pimp jezelf flink

Wie droomt er niet over heel andere werelden of over een ander leven? Stiekem zijn veel mensen de held in een zelf gedroomd verhaal of beleven ze de andere wereld in een boek of film. Jammer dat je er in de echte wereld niets mee kan. Of toch wel? Het internet verbindt je fantasieën en dromen met de echte wereld. Als je naar Lord of the Rings kijkt, weet je dat de elfenwereld, de Shire, de dwergengrotten en Orks eigenlijk niet echt bestaan. Maar op het internet ligt dat lastiger: ‘On the internet nobody knows you’re a dog’.

Sinds het Web 2.0 is het voor gebruikers mogelijk om zelf informatie te plaatsen op vele, drukbezochte websites. Het is een kwestie van seconden en iedereen kan het lezen. Waar hoeft het niet te zijn, want niemand controleert het. Vandaar dat populaire websites als LinkedIn en Twitter vol staan met dingetjes die mensen over zichzelf kwijt willen. Het beste is natuurlijk als je voor jezelf een hoekje reserveert (dat heet dan een ‘groep’) waarover je zelf controle hebt, zodat je ongestoord je interessantdoenerij en ego-promotie kunt plaatsen. Weerwoord en onwelgevallige informatie censureer je zelf weg.

Het viel mij altijd al op dat echt belangrijke mensen nauwelijks actief zijn op sociale netwerken als Twitter en LinkedIn. Ze hebben het niet nodig. Het zijn juist die ‘nobodies’, die dat niet meer willen zijn, die opvallend actief zijn op de sociale netwerken. Ze hebben de tijd en de motivatie om over zichzelf te vertellen en op alles te reageren.

Je kunt jezelf aanbieden, zoals bijvoorbeeld Tim, de verlichtingdsadviseur: “Al weken volop bezig met ledverlichting voor gemeente Hilversum. Waar blijft gemeente Nieuwegein?” Of plaats net als Martin je geslaagde publiciteitsstunts (Internationale Planken Dag) als discussie-onderwerp op LinkedIn. Opzichtige zelfpromotie, lijkt me. Desondanks (spaarzame) felicitaties. Steeds meer verworden sociale netwerken tot wat de Engelsen ‘a Mutual Admiration Society’ noemen. Gevaar hiervan is dat men de schijnwereld op de sociale netwerken voor de echte gaat aanzien.

Wilt u uw leven in Nieuwegein wat meer kleur en faam geven en zit u ruim in uw tijd? Log in op internet en ga gauw naar de Nieuwegeinse LinkedIn-groepen. Of nog beter: start zelf zo’n groep. Binnen een mum van tijd hebt u zo honderden contacten (die u desondanks nauwelijks kennen), want ‘On the Internet nobody knows you’re a nobody.’

Dit bericht werd geplaatst in Niet gecategoriseerd door . Bookmark de permalink .

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren