Hutspot

Nieuwegein kan weer verder. Sinds 21 mei is er een nieuw stadsbestuur én een coalitieakkoord van VVD, SP, D66, PvdA en GroenLinks. De vijf zijn er behoorlijk trots op. Volgens de VVD is de samenstelling van het college ‘redelijk uniek’. Wat zoveel wil zeggen als: we zijn het natuurlijk op de meeste punten helemaal niet met elkaar eens, maar dat hindert niet.

D66 vindt ‘het heel belangrijk dat er geprobeerd is een andere manier te vinden om de stad op een andere manier te ordenen.’ Persoonlijk vind ik dit een heel ingewikkelde zin en ik zie ook nog niet direct voor me hoe zoiets eruit ziet.

En alle vijf willen ze af van de hullie-zullie cultuur. ‘We gaan als raad gezamenlijk aan de slag, niet als coalitie-oppositie.’ Ik vind dit zonder meer een verfrissend standpunt. Zal ook echt aanslaan bij de oppositie.

Ik weet niet of ú het akkoord al hebt gelezen. Het motto is in ieder geval aandoenlijk. ‘De toekomst vormen we samen.’ We mogen allemaal meedoen. U ook. En ik. Alle plannen worden voortaan eerst aan de burgers voorgelegd. En als er geen draagvlak voor is, gaat het niet door. Zo makkelijk is het. Zo mooi wordt het.

Als ik het goed begrijp, wordt Nieuwegein een soort Athene van de 21e eeuw.
Voorop het coalitieakkoord staat een foto van een enthousiast klappend publiek. Een soort van applaus- voor- jezelf-foto. Geen idee waar die genomen is. In 26 bladzijden wordt een beeld voor de komende vier jaar geschetst. Op hoofdlijnen natuurlijk. Alles moet nog verder worden uitgewerkt. Het is zo’n akkoord waar niemand op tegen kan zijn. Het is een hutspot van toverwoorden en hoerabegrippen.

Weg bijvoorbeeld met al die onnodige regels en procedures. Een van de wethouders gaat daar persoonlijk voor zorgen. We mogen rekenen op een slagvaardig college dat in contact met burgers problemen in buurten en wijken gaat oplossen. In het stadshuis liggen de verantwoordelijkheden zo laag mogelijk in de organisatie. De medewerkers zijn er taakvolwassen, wendbaar en flexibel. Met minder geld blijft de kwaliteit van zorg en ondersteuning minimaal op hetzelfde niveau door slimme oplossingen te bedenken. Met elkaar.
Er komt een forse doorontwikkeling van het werken in woonservicezones naar integraal gebiedsgericht werken.

Nieuwegein wordt dé vestigingsplaats voor nieuwe bedrijven.
‘Out of the box ideeën’ krijgen ruim baan. Zo komt er waarschijnlijk een weekmarkt op de Herenstraat en een wekelijkse kunstmarkt op het Stadsbalkon.
Recreatieve ondernemers kunnen terecht in recreatief groen.

Mondiale bewustwording in Nieuwegein wordt verbonden met economische ontwikkeling elders en hier. In dat kader wordt de twintigjarige stedenband met Pulawy in Polen afgeschaft en die met Rundu in Namibië geëvalueerd.
Nieuwegein steekt natuurlijk ook in op duurzaamheid. Op meerdere terreinen zelfs. Zo komen er bijvoorbeeld groene schoolpleinen en in 2040 is Nieuwegein een klimaatneutrale stad met Park Oudegein als groene long.

De financiële agenda ziet er rooskleurig uit. Alle nieuwe ambities worden gewoon bekostigd uit de bestaande budgetten. Dat kan: niet zomaar begroten, maar slimmer organiseren en een beroep doen op de eigen creativiteit van burgers en organisaties. Samen met de stad!

Ik ben er blij mee. Ik zou alleen nog willen weten of er nu wel of niet gebouwd gaat worden aan het Helmkruid.

Dit bericht werd geplaatst in Niet gecategoriseerd door . Bookmark de permalink .

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren