De toekomst van smartwatches

Sinds smartwatches in 2013 aan het grote publiek werden voorgesteld, hebben steeds meer bedrijven hun eigen versie van het slimme horloge ontwikkeld. Denk aan Apple, LG, Samsung en Motorola. Wat mogen we in de toekomst verwachten van dit technisch snufje? We vertellen je hieronder welke rol smartwatches zouden kunnen spelen in ons leven.

De wereldwijde smartwatchmarkt groeit enorm
In 2016 bracht de wereldwijde verkoop van smartwatches zo’n 16 miljard dollar op. Men verwacht dat dit in 2027 maar liefst 96 miljard zal zijn. Steeds meer mensen bezitten namelijk een smartwatch. Het feit dat ze tegenwoordig in alle maten en kleuren bestaan, zorgt ervoor dat er voor ieder wat wils is.

Dat het slimme horloge alsmaar populairder wordt, merken ze ook bij producent Apple. Sinds 2018 is de verkoop van de Apple Watch met 36% gestegen en in 2019 verkocht het bedrijf zo’n 31 miljoen smartwatches. De wereldwijde markt groeide tijdens de eerste helft van dit jaar met zo’n 20%. Er werden in diezelfde tijdsperiode zo’n 42 miljoen smartwatches verkocht.

De vraag naar smartwatches zal stijgen
Men verwacht dat deze cijfers in de toekomst enkel maar zullen stijgen. De vraag naar wireless sportaccessoires neemt namelijk steeds meer toe. Alsmaar meer wielrenners, joggers, zwemmers en atleten maken gebruik van smartwatches om hun prestaties bij te houden. Tegelijkertijd kunnen ze ook muziek afspelen, alarmen instellen en notificaties ontvangen.

Daarnaast streven steeds meer mensen een gezonde levensstijl na. Ook hiervoor kunnen smartwatches worden gebruikt. Zo houden ze bijvoorbeeld je activiteit, workouts en hartslag bij. Ook kunnen deze smartwatches de hulpdiensten contacteren als je bijvoorbeeld hard bent gevallen. Dokters kunnen bovendien m.b.v. deze horloges de gezondheidstoestand en het welzijn van patiënten vanop afstand volgen. Al deze functies doen de vraag naar smartwatches toenemen.

Smartwatches worden echter ook door niet-sportievelingen gebruikt. Zij gebruiken ze als het ware als een nieuwe soort smartphone. Met een smartwatch zoals Apple Watch kun je je smartphone van op afstand besturen. Je kunt ermee muziek afspelen, telefoneren, betalen of apps installeren. Je kunt er daarnaast mee surfen op het web, zo kun je het laatste nieuws lezen of zelfs spelletjes spelen bij online casino’s. Hier vind je meer informatie over het spelen van spellen bij online kansspelaanbieders.

Een meer gevarieerde markt
Momenteel zijn er drie soorten bedrijven die smartwatches ontwikkelen. Ten eerste zijn er de technologiebedrijven zoals Apple, Samsung en Garmin. Ten tweede zijn er horlogemakers zoals Fossil, en als laatste zijn er de bedrijven die enkel smartwatches maken, zoals Mobvoi.

Al deze smartwatches draaien op Wear OS, behalve de Apple Watch, die op iOS draait. Wear OS kent echter verschillende problemen, wat ervoor zorgt dat veel mensen voor een Apple Watch kiezen. Zodra Wear OS, dat door Google werd ontwikkeld, beter werkt en het de concurrentie kan aangaan met iOS, zal er voor consumenten een gevarieerder aanbod zijn.

Smartwatches opladen zonder elektriciteit
De batterij van smartwatches is momenteel een van de pijnpunten van het product. De batterij gaat niet zo lang mee en je moet het toestel regelmatig opladen. Dit is niet altijd handig als je bijvoorbeeld je lader niet bij de hand hebt. Producenten van smartwatches proberen dit euvel op te lossen door gebruik te maken van zonne-energie. Zo ontwikkelde Garmin de Garmin Solar die oplaadt met zonne-energie.

Een andere oplossing is de smartwatch opladen door te bewegen. Deze technologie staat momenteel nog in de kinderschoenen, maar mogelijk kun je in de toekomst dus je horloge opladen door te bewegen. Dit is niet alleen handig voor de gebruikers, het is ook goed voor het milieu aangezien er minder batterijen zullen worden geproduceerd.

Geïntegreerde smart assistants
Vorig jaar bracht Fitbit de Versa 2 uit met Alexa-integratie. Fitbit is niet de enige, want steeds meer producenten van smartwatches integreren smart assistants in de horloges. Dit leidt niet alleen tot een meer gepersonaliseerde ervaring, maar je kan er ook mee communiceren met de voice assistants of smart speakers in je huis. Zo zou je kunnen met je smartwatch het licht aansteken of je tv aanzetten.

Geen smartphone vereist
Momenteel heb je een smartphone nodig om je smartwatch te kunnen gebruiken. Als je bijvoorbeeld een berichtje ontvangt, dan krijg je slechts de eerste paar regels te zien op je smartwatch. Wil je het volledige bericht lezen, dan moet je je smartphone erbij pakken. De producenten willen ervoor zorgen dat de smartwatch in de toekomst een opzichzelfstaand toestel is, waarvoor je geen smartphone meer nodig hebt.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren