Kerstshow KRC Rolling: ‘Na twee jaar weer lekker vol met publiek’

De afgelopen twee jaar hebben diverse verenigingen te kampen gehad met de Coronamaatregelen. Veel kon niet doorgaan maar, nu het Coronavirus onder controle is, kan in Sporthal Galecop weer genoten worden van de traditionele kerstshow van rolschaatsvereniging KRC Rolling. Deze shows worden gehouden op zaterdag 10 en zondag 11 december en zijn uitverkocht.

De show heeft dit jaar de titel ‘The Polar Express’ gekregen. “Deze keer is er dus geen sprake van treinvertraging, blaadjes op de rails, vastgevroren wissels en stakingen van het personeel.”

De voorbereidingen voor de kerstshow zijn in volle gang, reden voor onze videoreporter Jos van Vogelpoel om eens om de hoek te gluren en wat vragen te stellen. Dat ziet u in de video hierboven.

Beleef het kerstverhaal in Nieuwegein

Is het kerstverhaal meer dan de geboorte van Jezus? ‘Kerst gaat door’ is een stralende blik op het oude verhaal. Het neemt je mee van de aankondiging door de engel Gabriël tot aan de herders in het veld.

De Dorpskerk aan de Nedereindseweg 1 in Nieuwegein heet iedere inwoner uit Nieuwegein welkom op 23 december en 24 december. De kerk is open op vrijdag 23 december van 15.00 uur tot 21.00 uur en zaterdag 24 december van 12.00 uur tot 16.00 uur.

Het kerstverhaal wordt in de Dorpskerk dit jaar een ‘beleving.’ Met de stralende ster als middelpunt is in en om de kerk een kleine wandeling langs zeven stralen. Bij elke straal beleef je iets over Kerst, over het oude verhaal en wat het nu kan betekenen. Je maakt kennis met de tante van Maria, de kerststal zal er zijn, je komt een engel tegen, je mag een wens schrijven. Iedereen is welkom in de Dorpskerk.

‘De strip van Kim Houtzager’

Iedere week tekent Kim Houtzager www.keep-in-mind.nl de Pen-i strip. Ze neemt u mee in haar leven, een wereld vol verrassingen met zo nu en dan een snufje magie. De strip gaat altijd over Nieuwegeinse gebeurtenissen of over het dagelijks leven van Kim. Het meisje Pen-i en haar kleine broertje E-than spelen de hoofdrol in de strip, soms bijgestaan door Kim, mensen uit haar leven en andere Nieuwegeiners.

Kim woont in Nieuwegein en maakt de ‘ups & downs’ van de stad dagelijks mee. Het is Kims droom om professioneel illustrator en auteur te worden en dat elke Nieuwegeiner Pen-i (her)kent.

Kim: Hoe hoog gaat de thermostaat? In veel gezinnen is dit een discussiepunt. Een graadje lager kan soms veel besparen. Maar hoe ver ga je of moet je gaan? Heb je een keus? Wanneer wordt het echt te koud in huis?

Wist u dat de strips die Kim wekelijks maakt voor De Digitale Stad Nieuwegein gebundeld te koop zijn? Kijk hier maar. Er zijn al vier delen!

Waarom je de telefoonnummers van een ontstoppingsdienst en een slotenmaker in je telefoonboek moet bewaren

Je weet nooit wanneer je misschien een loodgieter of een slotenmaker moet bellen voor hulp. Alles was goed totdat de hoofdleiding scheurde en er ongeremd water door je hele huis stroomde. Je meubels, houten vloer en al het andere ligt in puin. Dit maakt het inschakelen van een hulpdienst noodzakelijk. Hiervoor heb je de hulp nodig van een vakkundige loodgieter!

De waarheid over nood loodgieterswerk
De realiteit van loodgieters behoeften is dat je voortdurend op het laatste moment vakkundige hulp nodig hebt. Pijpleidingen, of ze nu residentieel of commercieel zijn, zijn niet altijd een aantrekkelijk kenmerk van een bouwwerk. Ze zijn verborgen met een doel! Daardoor voelen mensen zelden de behoefte om leidingen regelmatig te controleren, zoals ze zouden moeten doen. Daardoor moeten ze altijd op het allerlaatste moment een loodgieter inschakelen. Als er iets mis gaat met de vlotte doorstroming van het water in huis of in de commerciële sector, moet je contact opnemen met een loodgieter voor hulp.

De diensten van het loodgietersbedrijf omvatten:
Voordat je een loodgieter gemeenschap benaderd voor hulp, moet je onderzoeken welke diensten de groep aanbiedt. Je verliest in feite geld als ze niet aan je wensen voldoen of je diensten niet dekken. Om dit te voorkomen lijkt contact opnemen met een gerenommeerd bedrijf als ontstoppingsdienst Nieuwegein voor hulp een haalbare keuze. Maar kijk eerst naar de diensten die beschikbaar zijn.

  • Nood Loodgieter

Zoals de naam al aangeeft, is het primaire doel van deze categorie om consumenten te bedienen die noodhulp nodig hebben. Loodgieters Diensten zijn 24 uur per dag, zeven dagen per week toegankelijk, en zijn ontworpen om te voldoen aan zowel commerciële als residentiële nood behoeften. Het enige wat je hoeft te doen is contact opnemen met het team.

  • Huishoudelijk loodgieterswerk

De bemanning levert de grootste loodgieters fixatie in de markt tegen redelijke prijzen. Huishoudelijk loodgieterswerk is alles wat je nodig hebt om een lekkende leiding te repareren of een verouderde leiding te vervangen door een nieuwe.

  • Commerciële loodgieterij

Gerenommeerd loodgietersbedrijf zal experts bij de hand hebben om aan al je industriële en commerciële loodgieters behoeften te voldoen. In vergelijking met particuliere of residentiële ruimte is de industriële of commerciële ruimte enorm groot. Daardoor zal alles wat met de leiding te maken heeft veel tijd kosten. Een vakkundig team van deskundige loodgieters staat klaar om te helpen.

Waarom zou je de hulp van een slotenmaker inroepen?
Als je denkt dat het opslaan van het telefoonnummer van een loodgieter al je nood problemen zal oplossen, denk dan nog eens goed na! Er zijn sommige problemen die nooit door een loodgieter opgelost kunnen worden. Je hebt dan een getalenteerde slotenmaker Nieuwegein nodig om je te redden. Er zijn talloze gelegenheden waarbij je je huissleutels vergeet. Je bent nu aan het eind van de avond uitgeput buiten je huis gestrand. Je hebt hulp nodig, en de eerste persoon die in je opkomt is een gekwalificeerde huis slotenmaker. Zij beschikken over alle nieuwste apparatuur en technologieën om je huis of elke gesloten deur gemakkelijk te ontsluiten, zelfs als je de sleutels niet hebt.

Een slotenmaker wordt geacht de volgende diensten te verlenen:
Het is essentieel om de diensten van een slotenmaker te onderzoeken voordat je contact met ze opneemt voor hulp. Je kunt te allen tijde contact met ze opnemen als je tevreden bent over hun diensten.Je kunt ook contact opnemen met hetzelfde slotenmakersbedrijf voor alle hulp bij sloten en sleutels.

  • Automotive

De diensten in deze sessie zijn verdeeld in verschillende categorieën. Deze verdeling vergemakkelijkt de navigatie. Transpondersleutels, sleutel vervanging, sleutelhanger, proximiteit sleutel, sleutel extractie, sleutelprogramma of chip, ontsteking reparatie, deurslotreparatie, en programmering op afstand of alarmen behoren tot de alternatieven.

  • Lockouts

Lockout service is de volgende op de lijst. Hij wordt verder ingedeeld in vier hoofdcategorieën: auto’s, bedrijfswagens, woningen en kluizen.

  • Residentieel

De categorie woningen is beschikbaar om je te helpen met elk slot- en sleutelprobleem in je huis. Het is verdeeld in de volgende secties: hoofdsleutel hulp, sloten versleuteld, nieuwe slot installatie, slot aanpassing, slotkast installatie, sleutel extractie, en toetsenbordslot.

Conclusie
Het is van cruciaal belang om deze mensen in de buurt te houden, of het nu loodgieters of slotenmakers zijn. Je weet nooit wanneer je ze nodig hebt. Hun telefoonnummers altijd bij de hand houden is dus een slimme zet.

Het belang van gepland onderhoud: Waarom zelfs kleine onderhoudsbeurten essentieel zijn

Regelmatig onderhoud is een essentieel onderdeel van het onderhoud van elk voertuig. Of het nu gaat om het verversen van de olie, het wisselen van de banden of het vervangen van het luchtfilter, zelfs klein onderhoud kan een groot verschil maken voor de levensduur en de prestaties van je auto. Door regelmatig onderhoud blijft de auto beter en langer rijden en voorkom je dure reparaties in de toekomst. Het houdt je ook veilig op de weg door ervoor te zorgen dat je auto in goede staat verkeert. Niet alleen dat, maar regelmatig onderhoud kan ook helpen de brandstofefficiëntie van je auto te verbeteren, waardoor je op de lange termijn geld bespaart. Het valt niet te ontkennen: regelmatig onderhoud is een belangrijk onderdeel van het bezit van een auto.

Wat is een kleine beurt?
Een kleine beurt is een term die gebruikt wordt om een controle van de auto te beschrijven. bij een kleine beurt worden verschillende auto onderdelen gecontroleerd. Van olie tot de distributie riem. Een kleine beurt zorgt ervoor dat je al deze onderdelen gecontroleerd hebt. Zo zorg je niet alleen dat je veilig bent op de weg, maar ook voorkom je op deze manier een hoop dure reparatie kosten.

Voordelen van een kleine onderhoudsbeurt
Als je de auto regelmatig onderhoud, kun je kleine problemen opsporen en verhelpen voordat ze ernstig worden. Het kan ook de levensduur van de onderdelen van je auto verlengen, waardoor reparaties minder vaak voorkomen en voordeliger zijn. Door je auto regelmatig te onderhouden kun je problemen opsporen voordat ze ernstig worden, van verversen van de olie tot accu vervangen. Kleine problemen identificeren en oplossen voordat ze escaleren kan je de tijd, het geld en het ongemak van grootschalige reparaties in de toekomst besparen, waardoor de levensduur van je auto verlengt wordt.

Hoe vaak moet ik gepland onderhoud uitvoeren?
Er is geen uniforme regel voor routine-onderhoud van je auto. Factoren zoals hoe oud de auto is, het aantal kilometers dat je per jaar rijdt en je rij gewoonten kunnen allemaal van invloed zijn op hoe vaak je routineonderhoud moet uitvoeren. Praat met de onderhoudsadviseur van je auto over het soort onderhoud dat je nodig hebt op basis van de leeftijd en de huidige staat van de auto. Op die manier weet je wanneer het tijd is voor een onderhoudsbeurt en kan je deze gaan plannen.

Bijdrage waterschap maakt gemeenten klimaatbestendiger

Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden werkt samen met gemeenten aan het verbeteren van de waterkwaliteit en het realiseren van een klimaatbestendige woonomgeving. Hiervoor heeft het waterschap een speciale regeling in het leven geroepen: de Impulsregeling Water in de Leefomgeving. Twaalf gemeenten nemen maatregelen in 2023 en ontvangen hiervoor een bijdrage van het waterschap. Nieuwegein is één van die gemeenten.

De betreffende gemeenten krijgen van het waterschap voor 26 maatregelen een bijdrage van totaal € 1.475.000,-. Veel maatregelen zorgen zowel voor een betere waterkwaliteit als waterkwantiteit, vergroten de beleving van water en voorkomen problemen door klimaatverandering. Dit jaar zijn veel grote afkoppelprojecten ingediend, gebaseerd op de klimaatstresstest en rioleringsplannen.

De gemeente Nieuwegein en het waterschap hebben op 22 november 2022 twee samenwerkingsovereenkomsten getekend. De eerste gaat over het gezamenlijke onderhoud van watergangen in de gemeente. De tweede overeenkomst betreft maatregelen en investeringen, om de waterkwaliteit in de gemeente te verbeteren. Hoogheemraad Nanda van Zoelen en wethouder John van Engelen tekenden beide overeenkomsten.

Nieuwegein ontvangt een bijdrage van totaal € 50.000,- voor het verbeteren van het peilbeheer in Rijnhuizen. Deze wijk wordt komende jaren getransformeerd naar een woonwijk. Dan is het beter om waterinlaten en een uitstroomvoorziening naar het Merwedekanaal aan te leggen.

Vier de Winter op Buurtplein Zuid

In december pakt het jeugdwerk van MOvactor op Buurtplein Zuid groter uit met een Kidsplein XL. Daarom is op woensdag 14 december Buurtplein Zuid in winterse sferen tijdens ‘Vier de winter.’

Kinderen tussen de 4-12 jaar kunnen tijdens deze middag een winterhandpop maken, winter spelletjes spelen of een sneeuwpop van soesjes maken. Kinderen onder de 8 jaar zijn welkom onder begeleiding van hun ouders. Natuurlijk is er ook warme chocoldemelk!

‘Vier de winter’ is van 15.00 uur tot 16.30 uur, aanmelden is niet nodig en deelname is gratis. Neem voor meer informatie contact op via jeugdwerk@movactor.nl. Buurtplein Zuid is gevestigd aan de Ratelaar 37 in Nieuwegein Zuid.

Erfgoedpluim voor Nieuwegein

Nieuwegein heeft een pluim gekregen voor haar erfgoedbeleid. Beleidsadviseur Sarah Gresnigt nam de complimenten afgelopen week in ontvangst tijdens de uitreiking van de Monitor Erfgoedbeleid Utrechtse Gemeenten. De 26 Utrechtse erfgoedwethouders ontvingen tijdens de bijeenkomst in de St. Joriskerk in Amersfoort een rapport met de stand van zaken van het erfgoedbeleid in hun gemeente. De rapportages zijn opgesteld door het Steunpunt Archeologie en Monumenten Utrecht (STAMU). Twee gemeenten ontvingen daarbij een extra ‘pluim’.

Jonge monumenten
De gemeente Nieuwegein krijgt complimenten vanwege de vooruitstrevende aanpak met het jonge erfgoed van de stad, het zogenaamde Post ’65 erfgoed. ‘Als één van de weinige gemeenten in de provincie brengen we dit erfgoed niet alleen in kaart, maar gaan we ook over tot bescherming’, aldus wethouder erfgoed John van Engelen. ‘Het eerste Post-65 monument is inmiddels aangewezen, dat is de Blauwe Brug. Daarnaast zijn we volop in gesprek met eigenaren van bijzonder waardevolle buurten en kantoorpanden.’

Draagvlak
Juist de manier waarop de gemeente samen met inwoners aan de slag gaat, maakt indruk op het STAMU. Sarah Gresnigt vult aan: ‘We hebben ervoor gekozen om de stad met een online enquête, mee te laten bepalen wat precies ons jonge erfgoed is. Ook krijgen betrokken eigenaren een stem in het traject naar een eventuele aanwijzing als monument. Zo werken we niet alleen bescherming van, maar ook draagvlak voor dit bijzondere jonge erfgoed.’

Gemeente Nieuwegein blijft duurzaam opdrachtgeven en inkopen

Burgemeester Frans Backhuijs heeft het vernieuwde manifest MVOI (Maatschappelijk Verantwoord Opdrachtgeven en Inkopen) ondertekend. Dit betekent dat we ons blijven inzetten voor duurzaamheid bij de opdrachten en inkopen die we als gemeente doen.

Belangrijke voorbeeldfunctie
Jaarlijks kopen we als gemeente voor veel geld producten en diensten in. Bijvoorbeeld voor het asfalteren van nieuwe wegen of het ontwikkelen van speeltuinen. Alles bij elkaar opgeteld hebben al deze opdrachten een grote impact op opgaven als duurzaamheid of circulaire economie. Als gemeente Nieuwegein vinden we het belangrijk dat we ons daarvoor blijven inzetten en daarom hebben we het vernieuwde manifest ondertekend. Zo kan het zijn dat we kiezen voor asfalt dat minder CO2 uitstoot. Of dat we een speeltoestel opknappen in plaats van vernieuwen.

Wethouder Marieke Schouten: “De overheid, dus ook de gemeentelijke organisatie Nieuwegein heeft een belangrijke voorbeeldfunctie richting onze inwoners. Maatregelen treffen om te verduurzamen vragen we niet alleen aan onze inwoners, ook de gemeente doet dit op een proactieve manier. Met de ondertekening van het nieuwe manifest MVOI benadrukken we dit belang en helpen we de organisatie in het maken van duurzame keuzes voor onze stad.”

Over het manifest
Het manifest MVOI is niet helemaal nieuw. Het heette eerst MVI (Maatschappelijk Verantwoord Inkopen). Daar is nu de O van ‘opdrachtgeven’ aan toegevoegd. “Het vorige manifest hebben we ondertekend en deze nu ook. We gaan dus door met bestaand beleid.“

‘Fietsfoto van de week’ met een winactie!

Linda Blankenstein, de drijvende kracht achter de Nieuwegeinse Doortrappen activiteiten en van Nieuwegein Fietst en Clarion Wegerif van de Fietsersbond Nieuwegein, vertellen elke week met één Nieuwegeinse fietsfoto met bijschrift wat hen bezighoudt of treft. Deze kunt u wekelijks bekijken op De Digitale Stad Nieuwegein.

Deze week: ‘Aangezien december de cadeaumaand bij uitstek is, maak ik van de fietsfoto van deze week maar eens een winactie’ aldus Linda Blankenstein van Nieuwegein Fietst!

Linda: ‘De Sint is terug naar Spanje (hij wel) en het is al bijna Kerst! We haasten ons van feestelijke boodschappen naar werk en van decemberuitjes naar cadeauwinkels. Pak ook nu eens wat vaker de fiets: handig tegen de decemberkilo’s, lekker goedkoop én je fietst je vanzelf warm. Plus: parkeren is altijd gratis. Maak een originele decemberfietsfoto en mail ‘m voor 16 december naar info@nieuwegeinfietst.nl. De vijf leukste inzendingen winnen één van deze mooie fietscadeaus!’