DE-punten levert Voedselbank Nieuwegein koffie op

Opnieuw houdt de Voedselbank Nieuwegein-IJsselstein in december samen met serviceclub Lions Nieuwegein een inzamelingsactie van DE koffie- en theepunten. De organisaties vragen mensen in Nieuwegein net als in 2021 – toen de actie voor de derde keer in Nieuwegein plaatsvond – massaal DE-punten in speciale DE-boxen in zes Nieuwegeinse supermarkten in te zamelen.

Meedoen met de actie is simpel. Koffie- en theepunten die vaak verstopt liggen in keukenlaadjes en gespaard zijn, neemt u mee naar de deelnemende supermarkten in Nieuwegein. In heel Nieuwegein staan verspreid zes van dit soort boxen. De punten kunt u hierin deponeren (het liefst al geteld in zakje of wikkel). Douwe Egberts verhoogt na afloop de ingezamelde punten met 10% en zet de waarde van de punten om in pakken koffie voor de Voedselbank Nieuwegein-IJsselstein. Mensen die gebruik maken van de Voedselbank krijgen zo een paar pakken koffie in hun wekelijkse pakket.

“Blij met de actie van de Lions”
“Vorig jaar hebben we in Nieuwegein 900.000 punten verzameld en daarvoor heeft de voedselbank 2.000 pakken koffie ontvangen,” zegt de Lions President. “Hiermee was de actie weer een groot succes. Landelijk zijn er in 2021 bijna 92.000.000 DE Waardenpunten ingezameld voor de Voedselbanken. Dit waren 188.000 pakken koffie. Ik hoop dat 2022 dit aantal gaat evenaren. De december maand is echt een maand om iets voor elkaar te doen. Ik hoop dat Nieuwegein weer massaal punten gaat inleveren.”

De heer Van Loon van de supermarkt Plus van Loon aan de Nedereindseweg in Nieuwegein doet graag mee aan de actie. “Juist nu heeft de Voedselbank steun nodig. Koffie is namelijk een product dat niet snel op datum zit dus de Voedselbank krijgt dit minder aangeboden. De 2.000 pakken van vorig jaar waren zeer bruikbaar voor de Voedselbank en ik ga er vanuit dat ook dit jaar de Nieuwegeiner weer massaal doneert.”

De DE Inzamelboxen staan vanaf 29 november 2022 tot 3 januari 2023 in de deelnemende winkels.

De deelnemende supermarkten
De boxen staan tot eind december in de volgende winkels: Albert Hein City, Hoogzandveld; Dirk van den Broek; Jumbo Galecop, Walnootgaade en Plus van Loon.

‘De strip van Kim Houtzager’

Iedere week tekent Kim Houtzager www.keep-in-mind.nl de Pen-i strip. Ze neemt u mee in haar leven, een wereld vol verrassingen met zo nu en dan een snufje magie. De strip gaat altijd over Nieuwegeinse gebeurtenissen of over het dagelijks leven van Kim. Het meisje Pen-i en haar kleine broertje E-than spelen de hoofdrol in de strip, soms bijgestaan door Kim, mensen uit haar leven en andere Nieuwegeiners.

Kim woont in Nieuwegein en maakt de ‘ups & downs’ van de stad dagelijks mee. Het is Kims droom om professioneel illustrator en auteur te worden en dat elke Nieuwegeiner Pen-i (her)kent.

Kim: ‘Wat sloeg het weer ineens om! Van een zachte herfst, naar een gure, koude wind. Velen hebben hun winterjas uit de kast mogen trekken. In Nieuwegein ligt er nog geen sneeuw, maar dat kan nog veranderen. De vraag is niet of het gaat sneeuwen, maar wanneer en of het ook blijft liggen. Wat zegt het weerbericht?’

Wist u dat de strips die Kim wekelijks maakt voor De Digitale Stad Nieuwegein gebundeld te koop zijn? Kijk hier maar. Er zijn al vier delen!

Open lab in de bieb over elektriciteit!

Zaterdag 10 december aanstaande houdt de bibliotheek De tweede verdieping in Nieuwgein weer een Open Lab. Tussen 14.00 uur en 16.00 kun je dan experimenteren in de binnenstad van Nieuwegein met elektriciteits proefjes.

Lukt het jou om energie op te wekken uit een aardappel? Piano te spelen met bananen?Kom langs en ga aan de slag met elektrische circuits! Het Open lab is gratis en op inloop.

Open Lab
Tijdens het Open Lab kunnen kinderen en (groot)ouders samen zelf aan de slag in het Open Lab! Je kunt vrij spelen en experimenteren met de materialen die klaarstaan. Ga aan de slag met de 3D pen, elektrische circuits of maak een stop-motionfilmpje. Elke maand is er een ander thema waar de deelnemers mee aan de slag kunnen gaan. Je hoeft je niet aan te melden.

Parallelbaan richting Arnhem 2 tot 4 december 2022 afgesloten

De parallelbaan op de A12 richting Arnhem, van knooppunt Oudenrijn tot Hoograven, zal van 2 tot 4 december afgesloten worden door Rijkswaterstaat. Reden is een verzakking die herstelt moet worden.

De onderhoudswerkzaamheden zijn nodig voor de verkeersveiligheid en op deze manier moet voorkomen worden dat er winterschades en mogelijke calamiteiten ontstaan. De werkzaamheden staan volledig los van het onderhoud aan de Galecopperbrug A12. De afsluiting wordt ook gebruikt om ander onderhoud uit te voeren. Weggebruikers dienen rekening te houden met omleidingen en extra reistijd tot 30 minuten.

Afsluitingen richting Arnhem
Van vrijdag 2 december 21.00 tot zondag 4 december 05.00 uur vinden de volgende afsluitingen plaats:

  • A12 parallelbaan van Utrecht knooppunt Oudenrijn tot oprit Hoograven (18)
  • Verbindingswegen van de snelwegen A2 en A12 in knooppunt Oudenrijn naar de A12 richting Jaarbeurs/Nieuwegein/Houten
  • Op- en afrit Nieuwegein (16)
  • Afrit Kanaleneiland (17)

Van vrijdag 2 december 21.00 tot zaterdag 3 december 09.00 uur en van zaterdag 3 december 18.00 tot zondag 4 december 05.00 uur, vindt onderstaande afsluiting plaats:

  • Oprit Kanaleneiland (17)

Van 2 december 21.00 tot 3 december 09.00 uur en van 3 december 18.00 tot 05.00 uur vindt deze afsluiting plaats:

  • Afrit Hoograven (18)

Omleidingen voor weggebruikers

  • Verkeer richting Nieuwegein wordt omgeleid via de A2 afrit 9 Nieuwegein/IJsselstein
  • Verkeer vanuit Den Haag/Amsterdam richting Kanaleneiland/Hoograven leiden we om via de hoofdrijbaan A12 om bij Bunnik (19) te keren
  • Verkeer vanuit ‘s-Hertogenbosch/Gorinchem richting Kanaleneiland/Hoograven wordt omgeleid via de snelweg A27 richting Utrecht, knooppunt Lunetten en parallelbaan A12
  • Verkeer richting de Jaarbeurs wordt omgeleid via de A2 afrit 8 Utrecht-Centrum

Gele borden geven ter plaatse de omleidingsroutes aan.

Aantal elektrische auto’s in Nieuwegein met 45% gestegen

In Nieuwegein is het aantal elektrische auto’s in een jaar tijd gestegen met 45%. Deze groei vond plaats in september 2021 t/m september 2022. In september 2021 stonden er 533 elektrische auto’s geregistreerd in Nieuwegein, wat is gestegen naar maar liefst 774.

Een auto staat op te laden aan de Vosseweide

Er rijden momenteel 120 elektrische auto’s per 10.000 inwoners. Dit en meer blijkt uit onderzoek van TechTiek op basis van de meest recente data van de RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland). Utrecht is de provincie waarbij het aantal elektrische auto’s met 44% is gestegen. In 2021 reden er 31.828 elektrische auto’s in Utrecht wat is gestegen naar 45.841 in 2022. Dit zijn in totaal 324 elektrische auto’s per 10.000 inwoners. Het is de provincie met de minste elektrische auto’s van Nederland.

Utrecht gaat mee met de landelijke trend
Op landelijk niveau stijgt het aantal elektrische auto’s met 45%. Utrecht zit hier dus net onder met maar liefst een groei van 44%. De snelst groeiende provincies zijn Limburg (+61%), Zeeland (+61%) en Groningen (+59%).

Meeste elektrische auto’s per inwoner in Houten
In de gemeente Amersfoort staan de meeste elektrische auto’s geregistreerd van Utrecht, namelijk 16.599. Dit hoge aantal is te verklaren door één of meerdere vestigingen van leasebedrijven. Verhoudingsgewijs heeft Houten de meeste elektrische auto’s. In totaal rijden er 140 elektrische auto’s per 10.000 inwoners. De gemeentes in Utrecht met verhoudingsgewijs de meeste elektrische auto’s zijn:

  1. Houten: 2.010 elektrische auto’s per 10.000 inwoners
  2. Amersfoort: 1.047 elektrische auto’s per 10.000 inwoners
  3. Utrecht: 224 elektrische auto’s per 10.000 inwoners
  4. Zeist: 183 elektrische auto’s per 10.000 inwoners
  5. Baarn: 175 elektrische auto’s per 10.000 inwoners

1,9 miljoen elektrische auto’s in 2030
In het Klimaatakkoord staat dat Nederland in 2030 49% minder CO2 moet uitstoten. Schoon vervoer helpt die doelen te bereiken. De ambitie in het Klimaatakkoord is dat in 2030 alle nieuwe auto’s emissieloos zijn. Volgens de Nationale Agenda Laadinfrastructuur (NAL) zullen er in 2030 naar schatting 1,9 miljoen elektrische personenauto’s in gebruik zijn. Dit betekent dat het aantal elektrische personenauto’s in de komende 7 jaar moet verzesvoudigen.

Volop activitetiten in het Petanque Centrum Nieuwegein

In het weekend van 3 en 4 december 2022 worden de NJBB Masters georganiseerd in het Petanque Centrum Nieuwegein aan de Galecopperzoom. De beste Boulers van Nederland zijn dan aanwezig om te gaan bepalen wie er kampioen gaat worden.

Het winnende equipe mag het EK mannen Tripletten gaan spelen voor Nederland, dat volgend jaar september wordt gespeeld in Albertville in Frankrijk. Zaterdag zijn de voorronden en zondag 4 december de finale.

NK precisie schieten
Op zaterdag 17 december is er het NK Precisie schieten in het Petanque Centrum Nieuwegein. De beste schutters zijn dan aanwezig om te spelen voor het Nederlands Kampioenschap. Kortom wie van petanque houdt kan twee weekenden genieten van de toppers die komen spelen in het Petanque Centrum Nieuwegein.

Bezoekers zijn van harte welkom. Belangrijk om te weten: er kan alleen gepind worden als u een versnapering wilt.