Avondvierdaagse Nieuwegein in stijl afgesloten

En wanneer er dan voor de glorieuze, finale intocht van de Nieuwegeinse avondvierdaagsewandelaars geen sfeerbrengende, begeleidende harmonieën beschikbaar zijn dan zorgen de Nieuwegeiners er zelf wel voor dat de wandelaars onderweg tóch muzikaal worden onthaald. Já toch?!

Donderdagavond was de slotdag van dit grootste wandelevenement in Nieuwegein, die na twee jaar weer doorgang kon vinden. Het was de 46-ste keer dat zowel jong als oud konden genieten van mooi uitgezette wandelroutes. De ruim 2000 deelnemers die dit jaar meededen, konden kiezen om de 5, 10 of 15 kilometer te wandelen. Gelukkig zat het weer mee, ook op deze slotdag.

Onze fotograaf Jordi Jupijn stond langs de kant bij de Nedereindseweg en maakte enkele mooie plaatjes. Ook het bovenstaande filmpje komt van zijn hand. Dank Jordi! De foto’s hebben wij deze keer verwerkt in het filmpje!

Zomerdienstregeling veerpont Vrevia 2022 start op vrijdag 3 juni

Vanaf vrijdag 3 juni tot en met zondag 21 augustus aanstaande vaart de veerpont Vrevia weer met de zomerdienstregeling. Begin deze maand zijn de loopbruggen aan zowel de Viaanse als de Nieuwegeinse kant opgeknapt, dus het pontje is er weer helemaal klaar voor.

De loopbruggen waren door het intensieve gebruik – gemiddeld meer dan honderdduizend passagiers per jaar – flink aan slijtage onderhevig. Het wegdek van de loopbruggen zijn dan ook compleet gestript en vernieuwd zodat de veiligheid weer is gegarandeerd om op het pondje te komen.

De vaartijden tijdens de zomer zijn dan:

 

 

De zomervaartijd is een samenwerking tussen voet-/fietsveer Vrevia en Pannenkoekenboerderij De Ponthoeve. Bas Baars van De Ponthoeve: “Gasten uit Nieuwegein zijn dus ook na 18.00 uur nog welkom voor een lekkere pannenkoek. De keuken houdt rekening met de laatste afvaart van het pontje.”

‘SchrijversPen’ (Reinhuizen CS deel 14)

Schrijfster Heleen van den Hoven woont al ruim dertig jaar in Nieuwegein. Onlangs kwam haar derde boek Het Tango algoritme uit. Toen haar kinderen nog klein waren, schreef Heleen De Troonladder en Losse tanden, enkele kinderboeken die spelen in de wijk Zuilenstein. Deze boeken zijn via onze webshop te koop. Voor de lezers van De Digitale Stad Nieuwegein tekent ze wekelijks haar spinsels op met haar schrijverspenDeze keer deel 14 van het vervolgverhaal over Reinhuizen CS.

Maar eerst even dit geeft Heleen aan: ‘Soms kom je als schrijver in de problemen wanneer je zonder plan begint te schrijven. Zo ook met mijn serie Reinhuizen CS. Elke week ga ik verder waar ik de vorige keer ben gebleven, en steek één of twee uur in het bedenken van het vervolg. Dan probeer ik met een vondst te eindigen die u moet uitnodigen uit te kijken naar de volgende aflevering. Dat deed ik de vorige keer ook, en nu vind ik me voor het eerst in de problemen. Ik heb geen idee wat of wie Saar heeft gezien, of waarom, en wat dat precies betekent. Gelukkig lijkt er geen direct gevaar, het blijft gewoon een raadsel.’

‘Ondertussen is er in het schrijversleven in Nieuwegein van alles aan de hand. Vorige week ontving Mariken Heitman de Libris Literatuur Prijs voor haar boek Wormmaan, en eind volgende week presenteren Judith de Laat en Anke Verbraak hun nieuwe romans in bibliotheek De tweede verdieping (zaterdag 28 mei om 14.00 uur). Ik hoop dat ik erbij kan zijn want ik ben druk met de voorbereiding van enkele muziekvoorstellingen, die allemaal tegelijk lijken te komen, nu alles weer mag.’

‘Zelf schrijf ik aan een thriller en een kort verhaal, en heb ik onlangs een fantasy-manuscript opgestuurd. Ondertussen begeleid ik cursisten van de Online Schrijfschool. Mijn schrijverspen blijft dus nog wel even bezig.’

In de vorige aflevering tekent Saar een portret van een man die blijkbaar op het wanddoek in de Alexanderzaal staat. Deze week: ‘De niet te kopiëren vreemdeling.’

Wat of wie heb ik gezien in het gezelschap van Anna van Rijn? En was het Anna van Rijn wel? Op Rijnhuizen is niets zeker en alles mogelijk.
Lena van Tuijl neemt me mee naar het kasteel waar ik urenlang naar het wanddoek staar. Daar staat Alexander de Grote, precies zoals ik hem gezien heb, al droeg hij toen geen helm met rode pluimen, en geen mantel.
De professoren om me heen debatteren over het doek. Hoe oud is het en door wie is het gemaakt? Het moet ergens aan het eind van de zeventiende of in de achttiende eeuw gemaakt zijn. Door wie, weet men niet. Zeker is dat Anna van Rijn toen al overleden was.
Er is, kortom geen verklaring. De personen die ik in het theehuis zag, waren óf schimmen, of personen die op de een of andere manier door de tijd en ruimte op kasteel Rijnhuizen tezamen waren gekomen.
‘Misschien hebben ze elkaar hier wel gevonden,’ zegt Jan de Vries.
‘Een dode weldoenster en een schildersmodel?’ vraag ik.
Lena van Tuijl veegt een stofje van de tafel. ‘Er zijn gekker dingen gebeurd.’
En daar heeft ze gelijk in. Ik zei het al: Op Rijnhuizen is niets zeker en alles mogelijk.
Ik heb lezers gezien die als schimmen uit bibliotheekboeken kropen, waarom stapt kan er dan geen figuur uit een schilderij stappen. Maar hoe hij en Anna van Rijn romantisch bij elkaar kwamen in het theehuis?
‘De kleding op jouw tekening was Victoriaans,’ zegt Lena.
Ik knik. ‘Als ik kon spoken zou ik ook aantrekken wat ik leuk vond.’
We komen er niet uit. De professoren vragen me om hen te waarschuwen als ik een van de twee weer zie, Anna of Alexander, zoals we hem nu mar noemen.
Daarna is het over aan de orde van de dag.
Ik maak de kantoren schoon, en in mijn vrije tijd teken ik de bloemen in het park, de koetshuizen en de versteende trol. Anna zie ik niet, en ook geen ander gespuis. Het is pas drie dagen later dat ik langs de trol loop en mezelf nog een keertje omdraai. Is er iets veranderd? Is dat nog dezelfde trol? Hij staat op de plek waar hij versteend is, maar het is net of hij…
Ik pak mijn schetsboek erbij. Zijn armen lijken wat minder hoog geheven, zijn borst steekt wat meer vooruit. Trollen zijn akelige wezens. Hij zal toch niet wakker worden?

Lena van Tuijl schrikt als ik het haar vraag. ‘Hij beweegt?’
‘Niet zichtbaar, maar eh… misschien wel een beetje.’
Ze vergelijkt mijn tekening met de stenen trol. ‘Verdraaid. Het is altijd een gedoe met trollen. Ik zal de professoren waarschuwen.’

Wordt vervolgd.

Leerlingen van De Schouw ruimen zwerfafval op voor dieren in hun buurt

Wat zijn de gevolgen van zwerfafval voor dieren en wat kun je er zelf aan doen? Circa 45 kinderen van groep 5 van basisschool De Schouw in Nieuwegein gingen woensdagmiddag aan de slag met afvalknijpers, handschoenen en afvalzakken. Mascotte Prullie de Prullenbak was er ook bij en maakte de kinderen super blij! Het doel van Groen doet Nieuwegein Goed: kinderen meer buiten laten zijn en op een speelse manier ontdekken welke dieren in de buurt leven. Dat doen ze door samen zwerfafval op te ruimen voor dieren in hun eigen buurt.

Foto: Fototeam K&M

Nieuwegein heeft een nieuwe programma of doeboek ‘Dieren blij, buurt zwerfafvalvrij!’ ontwikkeld waarbij kinderen zich kunnen inzetten voor de dieren in hun eigen buurt. Zwerfafval is gevaarlijk ofwel een bedreiging voor dier, mens en natuur. Basisscholen en kinderen kunnen met deze educatieve doekaarten in hun buurt aan de slag. Basisschool De Schouw in Fokkesteeg had gisteren de primeur.

Wethouder Jan Kuiper (Jeugd en onderwijs, Betere Buurten) reikte op het schoolplein aan de kinderen een ‘dierenheld diploma’ uit. ,,Het is een heel mooi initiatief van de school om zich samen met de kinderen in te zetten om het zwerfafval op te ruimen in de buurt en zo goed te doen voor de dieren. Jong geleerd, is oud gedaan.’’

Leefbare buurt
Het educatie doeboek is vorm gegeven vanuit ‘Groen doet Nieuwegein Goed’ door het Milieu Educatie Centrum ‘Natuurkwartier’ van de gemeente Nieuwegein. Daarnaast zet Nieuwegein zich met ‘Betere Buurten’ in om de leefbaarheid in buurten zoals Schansen Noord en Zuid te verbeteren. Daarbij wordt de openbare ruimte vernieuwd en de sociale betrokkenheid van de inwoners gestimuleerd. Twee enthousiaste en betrokken zwerf Afval Pakkers Henk Boer en Karen Smidt uit Fokkesteeg vertelden de kinderen waarom het zo belangrijk is om het zwerfafval op te ruimen.

Groen doet Nieuwegein Goed wordt mogelijk gemaakt door de provincie Utrecht (subsidie) en de gemeente Nieuwegein.

Iedereen aan de warmtepomp? Deze jongens kijken straks of het in jouw huis pas

Nu vanaf 2026 zo’n beetje iedereen aan de warmtepomp moet, worden studenten op de Tech Campus in Nieuwegein in rap tempo klaargestoomd voor die duurzame toekomst. Weg gaan de cv-ketels, maar voorlopig is er nog wel een groot tekort aan mensen die veel weten over de pompen. En dus moeten de studenten van ROC Midden Nederland hard aan de bak.

“We kijken of je huis geschikt is voor een warmtepomp, waar die dan moet komen en hoe”, vertelt Mathijs, terwijl hij naar een technische tekening op een laptop wijst. Samen met vier medestudenten is hij bezig met de verduurzaming van een twee-onder-een-kapwoning. Op school leren ze de theorie; bij een bedrijf mogen ze al voor het echie aan de slag.

Deze jongens leren op de Nieuwegeinse Tech Campus over de warmtepomp

Studenten als Mathijs zijn zeer gewild op de arbeidsmarkt. Hij zit nog niet eens in zijn laatste studiejaar en krijgt nu al aanbieding na aanbieding op LinkedIn. Tegelijkertijd bellen bedrijven hun school op: hebben jullie nog goede stagiairs of kunnen jullie ons personeel omscholen? Nu de warmtepomp de standaard gaat worden, verwacht het ROC nog meer aanvragen.

De school staat dan ook in de startblokken om het curriculum om te gooien. “Opnieuw”, aldus opleidingsmanager René van Mourik. “Eerst wilde iedereen opeens zonnepanelen; nu gaan we allemaal aan de warmtepomp.” Het ROC gaat zo snel mogelijk met bedrijven in gesprek om te kijken aan welke kennis en vaardigheden op het gebied van de warmtepomp behoefte is.

Het vakkenpakket wordt dan verder uitgebreid en er komt – net als voor de plaatsing van zonnepanelen – een om- en bijscholingscursus voor vaklieden. “Het is continu schakelen”, aldus Van Mourik. Docent duurzame energie Jan Willem Berns vult aan: “Duurzaamheid is ook hier een belangrijk item. Een huis moet met de tijd mee; wij als opleiding dus ook.”

Docent duurzame energie Jan Willem Berns: ‘We moeten met de tijd mee’

Personeelstekort in techniek
Wel voorziet ook hij overigens problemen als het gaat om personeel. In de techniek is al een groot tekort aan vaklieden; dat wordt volgens Berns alleen maar groter met de ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid. “De vraag naar goed opgeleide mensen neemt steeds toe. Dat betekent wel: nog meer uitdaging én werk voor onze studenten.”

De groep studenten zit inmiddels verdiept in de tekeningen. Er wordt overleg gevoerd over het eventueel verplaatsen van buizen in het ‘projecthuis’, zodat het “geen zooitje wordt”. De technische termen vliegen over tafel. Of deze jongens straks écht van de warmtepomptechniek hun vak maken, weten ze nog niet zeker. Ze kunnen overal terecht, concluderen ze. “Ja, iedereen staat om ons te springen.”

Hoe werkt een warmtepomp?
Een warmtepomp haalt via een buizenstelsel warmte uit de lucht, de bodem of het grondwater. Hij wordt gebruikt om huizen en andere gebouwen te verwarmen en zorgt voor warm water. Er zijn volledig elektrische warmtepompen en hybride warmtepompen. Bij die laatste vorm kan een cv-ketel op koude dagen eventueel bijspringen.

Vanaf 2026 wordt de regel: is de cv-ketel aan vervanging toe? Dan moet er een warmtepomp of ander duurzaam alternatief voor in de plaats komen. Een alternatief is bijvoorbeeld aansluiting op het warmtenet. “De urgentie van verduurzaming is groot en het tempo moet omhoog”, aldus minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting.

Met dank aan onze samenwerkingspartner RTV Utrecht

Column burgemeester Frans Backhuijs: ‘Meer tijd voor rust en elkaar’

‘Vorige week leek het wel zomer. Hoge temperaturen, droog en zonnig weer. Het lokt ons naar buiten en corona lijkt vergeten, maar is niet weg. Datzelfde geldt helaas voor de vreselijke oorlog in Oekraïne. Op het Eurovisie Songfestival heeft de sympathie voor Oekraïne er mede aan bijgedragen dat dit land winnaar werd. Het is een mooi en aanstekelijk lied en ik weet niet hoe het met u gaat, maar de melodie gaat sinds zaterdag niet meer uit mijn hoofd. In het bijzonder de hoge tonen van de fluit zijn voor mij het signaal geworden van de hunkering naar vrede en vrijheid.’

‘Gelukkig hebben wij in Nederland onze bewegingsvrijheid weer terug en met de zomer in aantocht kunnen we er weer op uit en genieten van tijd met elkaar. Met het mooie weer is ook het vaarseizoen weer begonnen. Dat merken we vooral nu onze bruggen weer vaker openstaan. Net als u sta ik dan af en toe weer te wachten, ook als ik haast heb. En ik zie ook dat de schippers wachten en ongeduldig zijn omdat ze niet gelijk kunnen doorvaren. Maar het is geven en nemen, zowel op het water als op de weg. Misschien kunnen we het met elkaar wat plezieriger maken door wat rustiger aan te doen en wat meer tijd te nemen.’

‘Gaan we op deze manier, ontspannen, de zomer beleven, dan krijgen we tijd om aandacht aan elkaar te geven. Aandacht die iedereen nodig heeft, ook als de wereld om ons heen wat spannender is. Specifiek voor onze scholieren wil ik alle eindexamenkandidaten veel succes wensen. Neem ook tijd voor leuke dingen en om te ontspannen, dan gaat dat examen vast slagen!’

Burgemeester Frans Backhuijs