Rijkswaterstaat kapt honderden bomen langs A2 bij Nieuwegein

Rijkswaterstaat gaat vanaf komende week vele honderden zieke en dode bomen weghalen langs de A12 en A27. Het gaat vooral om essen die zijn aangetast door essentaksterfte. Rijkswaterstaat waarschuwt dat weggebruikers rekening moeten houden met omleidingen en extra reistijd.

In totaal worden er 1632 losstaande bomen weggehaald. Daarnaast wordt flink gesnoeid in de 38 bosplantsoenen langs de snelwegen: volgens Rijkswaterstaat wordt hier 20 tot 90 procent van de bomen weggehaald. Hoeveel het er exact zijn, hangt af van hoe slecht de bomen eraan toe zijn.

De bomen die verdwijnen zijn volgens Rijkswaterstaat in dusdanig slechte conditie dat ze een gevaar kunnen vormen voor de verkeersveiligheid. Het gaat vooral om essen die door de schimmel ‘Hymenoscyphus fraxineus’ zijn aangetast, waardoor takken afsterven. Dat dode hout kan vervolgens afbreken. Ook kan zelfs een hele boom omvallen. De essentaksterfte heeft inmiddels 80 procent van alle essen in Nederland aangetast.

Op woensdag begint Rijkswaterstaat op de A12 tussen knooppunt Oudenrijn en Nieuwegein. De dagen daarna worden bomen tot aan knooppunt Lunetten aangepakt. Langs de A27 gaat het om het gebied ten zuiden van knooppunt Lunetten. Het meeste werk gebeurt in de avond en nacht. Als alles meezit zijn de werkzaamheden rond 12 maart klaar.

Als de kap klaar is, wil Rijkswaterstaat weer nieuwe bomen terugplaatsen. Dat moet uiterlijk drie jaar later gedaan zijn. Rijkswaterstaat zegt verschillende soorten bomen terug te planten, om de kans op ziektes te verminderen.

Nieuwe roeiboot gedoopt bij roeivereniging de Doorslag

Zaterdagmorgen 22 januari jl. heeft René van Haarlem, roeicoach bij de Nieuwegeinse roeivereniging de Doorslag, de nieuwe roeiboot ’Stormerdijk’ gedoopt. Onze videograaf Bart van Rooijen was ter plekke en maakte bovenstaand videoverslag.

Roeivereniging de Doorslag beschikt over ruim 45 boten, verdeeld over verschillende boottypen. Deze boten zijn eigendom van de vereniging en dragen allemaal een naam naar een gedenkwaardige plek in Nieuwegein, zoals een kasteel of een versterkt huis. Stormerdijk is een voormalig kasteel dat in 1400 is gesticht in Jutphaas. Het landhuis staat nog aan de smalle Jutphase Wetering ter hoogte van de Malapertweg nummer 17. Het huis ten oosten daarvan is op de resten van de voorburcht gebouwd. Het hoofdterrein heeft direct ten noorden daarvan gelegen, dicht langs de huidige weg.

De boottypen bij de roeivereniging in Nieuwegein lopen sterk uiteen. Van breed en stabiel (C2+ en C4+) tot smal en snel (C1 en skiffs) en van één tot en met vier roeiers. De ’Stromerdijk’ is een type C4+ roeiboot. ‘C’ staat voor C-klasse (basisboot). Het cijfer geeft het aantal roeiers weer, dus een boot met ‘4’ heeft 4 roeiers en de ‘+’ staat voor een boot met stuurman/vrouw. Een boot in deze klasse kost al gauw 25.000 euro per stuk en gaat ongeveer 20 jaar mee.

De Doorslag is gehuisvest aan het Merwedekanaal in Nieuwegein. De locatie is naast de gemeentewerf aan de Utrechthaven met eigen ingang naar de ultramoderne botenloods, manoeuvre tererrein met vlot en kantine met terras. De roeivereniging is aangesloten als lid bij de KNRB en opgericht in 2004.

Je roeit bij de Doorslag op het Merwedekanaal (ca. 14 km. roeiwater). Dit kanaal verbindt het Amsterdam-Rijnkanaal in de stad Utrecht met de Boven-Merwede ten zuiden van Gorinchem. Ook kunnen de leden de Hollandse IJssel op richting IJsselstein en verder naar Montfoort, Oudewater en zelfs Gouda.

Roeicoach René van Haarlem met achter hem de nieuwe ‘Stormerdijk’

Buurtpluktuin Nieuwegein winnaar Kern met Pit Trofee Utrecht!

Na een jaar hard werken om hun droom te realiseren, presenteerden zaterdag 22 januari ruim honderdtwintig Kern met Pit buurtprojecten in Nederland de resultaten. Tijdens deze feestelijke bijeenkomsten in het hele land is in elke provincie één project gekozen tot trofee winnaar. In Utrecht is van de 19 geslaagde projecten de Buurtpluktuin Dotterbloem & Ereprijs te Nieuwegein gekroond tot provinciale winnaar.

Alle aanwezige deelnemers ontvingen het predicaat ‘Kern met Pit’ en 1.000 euro voor het project. De jury en het publiek bepaalden wie in elke provincie naar huis mocht met de trofee én 1.500 euro extra. In Utrecht ging de winst naar Buurtpluktuin Dotterbloem & Ereprijs te Nieuwegein.

Het project Buurtpluktuin Dotterbloem & Ereprijs betreft een locatie van 230 m2 gemeentegrond naast de geluidswal tussen Dotterbloem 19 en 21. Doel was een pluktuin op te zetten met fruitbomen, bessenstruiken en bloeiende planten. Goed voor mens en vogels. Aangevuld met tuintjes waar kinderen zelf iets kunnen zaaien en planten. Leifruitbomen zijn geplant door de gemeente en met behulp van crowdfunding zijn er middelen gekomen voor de struiken en planten. Met vele handen van volwassenen en kinderen is het project gerealiseerd.

Vanuit het initiatief is er inmiddels een buurtvereniging opgericht, “Erebloem”, met als doelstelling bewoners dichter bij elkaar te brengen, contacten te leggen in een gezellige sfeer in een duurzame, groene omgeving. ‘Een prachtig initiatief met alle ingrediënten van een echte Kern met Pit!’ aldus de organisatie achter de ‘Kern met Pit.’

Buurtpluktuin Dotterbloem & Ereprijs, planten van bessenstruiken, winnaar Kern met Pit Trofee provincie Utrecht 2021

Strijden voor de Gouden Pit
Alle twaalf ambitieuze buurtprojecten strijden op 25 juni 2022 tijdens het We doen het Samen! Festival tegen elkaar in de landelijke finale voor een bijzondere prijs: de Gouden Pit. De landelijke winnaar wordt bepaald door internetstemmen en een vakjury. In totaal ontvangen drie projecten een prijs: de Gouden, Zilveren of Bronzen Pit plus een geldbedrag oplopend tot wel 3.000 euro.

Een boost voor buurtprojecten
Sinds de start van Kern met Pit, bijna 45 jaar geleden, zijn er duizenden lokale buurtprojecten gestart, opgebloeid en verankerd in de maatschappij. Door deel te nemen kunnen bewonersgroepen de kennis en het netwerk inzetten van KNHM foundation, wat zorgt voor een enorme boost. Zo zijn er al heel veel dromen voor de buurt waargemaakt!

Auto schiet van de A2 en eindigt in de struiken bij Oudenrijn

In de nacht van vrijdag op zaterdag 22 januari heeft een ongeval plaatsgevonden op de Rijksweg A2 in Nieuwegein. Het ongeluk gebeurde rond 03.30 uur ter hoogte van knooppunt Oudenrijn. De bestuurder van de auto was met zijn auto van de weg geraakt, over een sloot gelanceerd en tot stilstand gekomen in de struiken.

De hulpdiensten waar massaal ter plaatse, onder meer omdat niet duidelijk was hoe het met de inzittenden van de auto ging. Alleen de bestuurder bleek in de auto te zitten. Hij is met behulp van de brandweer over de sloot geholpen en daarna met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Hoe ernstig zijn verwondingen zijn, is niet duidelijk.

Een bergingsbedrijf heeft de auto afgevoerd. Dat was nog een hele klus omdat de wagen niet over de sloot getild kon worden. Uiteindelijk is de auto door de sloot naar de overkant getrokken.

Om de hulpdiensten de ruimte te geven, was de verbindingsweg van de A2 richting de A12 naar Den Haag en Utrecht tijdelijk dicht. Het is onbekend of er drank in de man was. De politie doet onderzoek naar de oorzaak van het ongeluk.