Winnaars van de Sinterklaas Schoenbouwplaat bekend

Vandaag werden de kinderen die het mooiste Sinterklaasschoentje hadden gebouwd en gekleurd, uitgenodigd in Dorpshuis Fort Vreeswijk om hun prijs in ontvangst te nemen van de cadeau-Pieten!

Uit de meer dan 140 gekleurde Sinterklaasschoentjes hebben de Kleur-Pieten de winnaars gekozen. En het allermooiste schoentje werd beloond met een fiets van Happy Bike.

De kinderen en hun meegekomen ouders kregen chocomel, koffie of thee en pepernoten onder het genot van gezellige sinterklaasmuziek.

Hieronder staan de kinderen die een prijs hebben gewonnen: Vayenn, Semm, Yfke, Eloise, Yara, Isaac, Renate, Benn, Fenna, Mila, Lars, Chimène en Miranda. De Stichting Activiteitengroep Vreeswijk feliciteerd alle winnaars maar ook iedereen die heeft meegedaan.

Nieuwegeinse hockeyclub heeft geen spaargeld voor verhuizing, gemeenteraad onaangenaam verrast

Waar is het spaarpotje van de Nieuwegeinse hockeyclub MHCN? En waarom kan het de geplande verhuizing over twee jaar niet betalen en moet de gemeente bijspringen? Die vragen hebben meerdere partijen in de Nieuwegeinse gemeenteraad, nu duidelijk is dat de gemeente 2,5 miljoen euro moet bijleggen.

Het is de bedoeling dat hockeyclub MHCN in 2024 naar sportpark Parkhout-Zandveld verhuist vanuit het huidige sportpark in Rijnhuizen. In Rijnhuizen wordt ruimte vrijgemaakt voor woningbouw. In 2014 was afgesproken dat de club voor de verhuizing eigen geld zou inbrengen voor de ‘benodigde investeringen in de accommodatie’, maar zeven jaar blijkt er geen geld in de kas te zitten.

Meer kosten
Jaco Visser, bestuurslid accommodatie van MHCN verdedigt het feit dat zijn club geen eigen geld heeft voor de verhuizing: “De situatie van de hockeyclubs is totaal anders dan die van de andere verenigingen in Nieuwegein, omdat deze hockeyvereniging in feite zijn eigen complex beheert, en dus ook alle kosten die ermee gemoeid zijn om deze bespeelbaar te houden.” In tegenstelling tot sportverenigingen die een complex van de gemeente huren, benadrukt hij. Bovendien kwam de vereniging niet in aanmerking voor het kwijtschelden van huur, ‘zoals bij andere verenigingen in Nieuwegein’, schrijft de gemeente.

Tom Verhoeve (D66) vraagt zich af waar het spaarboekje van de hockeyclub is. Hij snapt niet hoe de raad pas zo laat op de hoogte is gesteld van deze kwestie. De woordvoerder van wethouder John van Engelen (sport): “Waarom het zo lang heeft geduurd is nu voor ons nu niet duidelijk. Voor het raadsbesluit op 16 december wordt er nog een kosten-batenanalyse geleverd. En op basis daarvan kan de raad een besluit nemen.”

1 miljoen investeringen
De club investeerde de afgelopen zeven jaar bijna één miljoen uit eigen middelen in velden, onderhoud en renovatie van de verouderde voorzieningen, bracht Visser gisteravond op als argument voor de slechte financiële situatie van zijn club. Vincent van Esch (PvdA): “Het was toen toch ook al de ambitie om het park tot 2024 in stand houden?” Hij begrijpt daarom ook niet dat dit nu als reden wordt aangevoerd dat de club geen geld heeft gespaard. Van Engelen kwam niet veel verder dan dat hij MHCN niets verweet en ‘dat al het gespaarde geld is opgegaan aan onderhoud’.

Een ander argument was dat corona de afgelopen tijd zorgde voor tegenvallende barinkomsten, aldus Visser. Volgens de club was het ook niet mogelijk om fors meer leden aan te trekken door de onzekerheid over de verhuizing en het veranderen van locatie.

Investeringen
Verhoeve begrijpt niet hoe het zover heeft kunnen komen: “We hebben in 2014 afspraken gemaakt, die worden niet nageleefd, en daar worden wij nu mee geconfronteerd.” Hij vindt het vervelend dat de raad nu niet verder actie heeft kunnen ondernemen en dat de kosten ‘zonder onderbouwing op ons bordje belanden’. Van Engelen stelde gisteren dat de hoge kosten waarschijnlijk voortkomen uit de hogere bouwkosten en ‘dingen die in 2016 nog niet duidelijk waren’, maar benadrukt dat de mogelijkheden goed zijn onderzocht. Hij neemt MHCN niets kwalijk: “Ze hebben het echt wel geprobeerd, maar het is niet gelukt.”

16 december neemt de raad een beslissing over het plan van de gemeente.

Inwoners Nieuwegein ook deze winter weer zonder tram vanwege aanleg nieuwe tramhalte voor City Nieuwegein

De provincie Utrecht en gemeente Nieuwegein bouwen vanaf januari 2022 in het Stationsgebied City Nieuwegein aan een modern OV knooppunt. Met ruim 460 woningen, dichtbij de winkels van Cityplaza en goed te bereiken voor fietsers en voetgangers. Daarvoor verrijst als eerste een nieuwe tramhalte midden in het stadscentrum van Nieuwegein. In 2025 wordt ook nog een nieuw busstation gebouwd.

De voorbereidende werkzaamheden worden deze maand zichtbaar, wanneer aannemer Dura Vermeer het werkterrein gaat inrichten op de parkeerplaats bij de tijdelijke tramhalte. Om bewoners en winkeliers bij te praten over dit project organiseerden de provincie Utrecht en gemeente Nieuwegein twee informatiebijeenkomsten op 29 en 30 november.

Direct reizen over de gehele tramlijn
De gemeente wil Nieuwegein City levendiger, duurzamer, groener en gezonder maken. Om dit mogelijk te maken wordt het tracé van de trambaan over een lengte van circa 400 meter verplaatst en komt er een moderne tramhalte tussen de plek waar nu nog de oude halte staat en de Zuidstedeweg. Deze nieuwe halte is geschikt voor de nieuwe trams en wordt met een lengte van 75 meter en vanwege de lage instap goed toegankelijk. De nieuwe trams bieden per rit plek aan bijna 500 reizigers. Ook is de halte straks goed te bereiken voor fietsers en voetgangers. Vanaf deze nieuwe halte kunnen dagelijks 5000 reizigers gebruikmaken van de tram. Vanaf de nieuwe halte kunnen reizigers volgend jaar ook over de gehele tramlijn tussen Utrecht Science Park, Nieuwegein en IJsselstein gebruikmaken van het openbaar vervoer. Het verplicht overstappen op tramhalte Jaarbeursplein is daarmee definitief verleden tijd.

Planning en werkzaamheden
Om ruimte vrij te maken voor de nieuwe halte en trambaan worden eerst diverse sloopwerkzaamheden uitgevoerd. Eerder zijn ook al kabels en leidingen onder het spoor verlegd. Behalve aan de trambaan en halte wordt gewerkt aan vernieuwing van de overwegen en krijgt een deel van de Zuidstedeweg een nieuwe asfaltlaag. Op de Zuidstedeweg wordt ook het spoor en wissel van de trambaan vernieuwd.

Op 3 januari 2022 start de aannemer met de bouw van het westelijk perron van de nieuwe tramhalte. Vanaf 26 februari rijden er geen trams meer in Nieuwegein en IJsselstein. Dan begint de periode dat de gehele trambaan in het bouwgebied wordt gesloopt. In deze fase bouwt Dura Vermeer de nieuwe trambaan en wordt het werk afgemaakt aan de nieuwe tramhalte. In april-juni worden alle veiligheidsystemen getest en proefritten gereden met de trams. De planning is erop gericht om met ingang van 16 juni 2022 opnieuw de trams te laten rijden met reizigers aan boord. Vervoerder U-OV biedt vervangend busvervoer aan zolang de trams niet rijden in Nieuwegein en IJsselstein.

Overeenkomst wijkbus Vreeswijk ondertekend

Vandaag is de overeenkomst voor de wijkbus Vreeswijk ondertekend. Daarmee kan de proef met het busje vanaf 13 december van start gaan. De overeenkomst is ondertekend door gedeputeerde Arne Schaddelee (provincie Utrecht), wethouder Ellie Eggengoor (gemeente Nieuwegein), directeur Quinten Passchier (Qbuzz) en coördinator Peter Bakker (Vrijwilligershuis Nieuwegein).

Wethouder Ellie Eggengoor: “Ik ben heel blij dat er op deze manier voor de inwoners van Vreeswijk toch een verbinding met het stadscentrum wordt gerealiseerd. Ik hoop dat de bus door veel inwoners gebruikt gaat worden.”

Gedeputeerde Arne Schaddelee: “Het Openbaar Vervoer is van ons allemaal. Ik ben blij dat lokale initiatieven en het provinciale OV elkaar vinden om samen een zo goed mogelijk Openbaar Vervoer vorm te geven voor onze reizigers.”

Het project wordt gezamenlijk opgepakt door de gemeente Nieuwegein, provincie Utrecht, vervoerder Qbuzz en het Vrijwilligershuis Nieuwegein. Door financiering van de provincie is de wijkbus nu als proef twee jaar mogelijk gemaakt. Het Vrijwilligershuis Nieuwegein neemt de dagelijkse uitvoering van de wijkbus en de aansturing van de vrijwillige chauffeurs op zich. De bus wordt ter beschikking gesteld door Qbuzz.

Het inkorten van buslijn 77 door Provincie Utrecht eind 2019 was een groot gemis voor veel inwoners, omdat daarmee de directe OV-verbinding tussen Vreeswijk en Cityplaza is komen te vervallen. Als de proef succesvol is, is de kans groot dat de wijkbus definitief opgenomen wordt in het Nieuwegeinse OV-aanbod.

Iedereen kan van het busje gebruik maken met een OV-chipkaart of een ander OV-abonnement. Ook kan in de bus met PIN een enkeltje worden gekocht.

Op de foto vlnr: Peter Bakker, Ellie Eggengoor, Arne Schaddelee en Quinten Passchier

De leukste activiteiten in Nieuwegein

Nieuwegein loopt over van de leuke activiteiten die je alleen kan doen of met het hele gezin. In dit artikel vind je alvast wat inspiratie om van uw tijd in deze leuke stad te genieten.

Kinderboerderij IJsselstee
Van een afstand hoor je het geroep van geiten en de galop van pony’s: dit zijn de bewoners van Kinderboerderij IJsselstee! De boerderijomgeving is aangenaam. Naast pony’s en geiten leven hier schapen, ganzen, kippen, cavia’s, koeien en konijnen. Er zijn enkele grote boerderijdieren in de stallen van de dierentuin. Voel je vrij om hier even gedag te zeggen. De kinderboerderij heeft een boomgaard, geitenweide en een knuffelplek waar je konijnen kunt knuffelen.

Mountain Network
Kom en beklim de klimmuur van Mountain Network Nieuwegein. Volg hier diverse klimcursussen, doe mee aan klimwedstrijden of neem een introductiecursus. Ook kun je vier de leukste groepsuitjes en kinderfeestjes vieren. De hal is een klimcentrum met een unieke bouwstijl, uitgerust met een professionele keuken, vergaderzalen en een restaurant. Ontmoet andere klimliefhebbers in het gezellige bergsportcafé, waar je kunt genieten van een hapje en een drankje.

Activiteiten bij slecht weer
In Nieuwegein vindt u uiteraard enkele tophotels en een casino. U kan er uiteraard een gokje wagen wanneer het weer even tegen zit of u kan rustig van de roomservice genieten terwijl u profiteert van de casino bonus op één van de beste online casinos. U vindt er de leukste spellen, zowel traditioneel als innoverend. Er is voor elk wat wils. Bovendien is dit de veiligste manier of van uw favoriete kansspelen te genieten.

Down Under waterpark
Naast stranden, waterskiën en een wake-boarding park biedt Down Under in Nieuwegein ook leuke activiteiten voor de minder zonnige maanden. Probeer surfen of bodyboarden! Op de Wavesurfer stijgt het waterpeil met 70 kilometer per uur. Hierdoor ontstaat een prachtige golf die iedereen kan bedwingen. Ook in de winter is het heerlijk. Het is fijn omdat er warm water en een verwarmingsruimte is. Trek een wetsuit aan, pak een surfplank en probeer de golven!

Water stroomt de Wavesurferruimte binnen vanaf de Laagravense Plas die bij Down Under ligt. Door water met een extreem hoge snelheid op een hellend oppervlak te sproeien, wordt een constante golf gegenereerd. Voor beginners is bodyboarden de perfecte manier om deze golf persoonlijk te ervaren. Nadat je het duikpak hebt aangetrokken, kun je op de surfplank gaan liggen of er met je knieën op zitten. Ga dan surfen!

Oefen indoor surfvaardigheden
Indoor surfen is een tandje hoger dan bodyboarden, want liggen of zitten is geen optie meer. Probeer zo lang mogelijk te staan ​​terwijl de golven blijven stromen. Als je eenmaal een stevige greep op je board hebt, kun je enkele tricks proberen! Indoor surfen en bodyboarden met een groep collega’s, vrienden of familie is leuk.

Voetgolf, bubbelvoetbal, boogschieten en meer actieve uitstapjes
Wil je geen wetsuit dragen? Dan heb je bij Down Under nog vele andere activiteiten om uit te kiezen. Speel een rondje voetbalgolf op een golfbaan met 10 holes en trap dan de voetbal in de hole. Een actievere en spannendere variant is bubbelvoetbal. Gebruik de opblaasbare pakken die je draagt ​​om met elkaar te botsen, duwen en te zien vliegen, het fungeert als een kussen en als een ideale bescherming voor de waaghalzen onder ons. Het heen en weer springen zorgt voor een levendig tafereel. Niet slecht ook: boogschietlabel! Een super spannend spel dat trefbal, paintball en boogschieten combineert.