Let op! Oplichters doen zich voor als medewerker Vitens

In Nieuwegein zijn momenteel oplichters actief die zich voordoen als medewerker van het waterbedrijf Vitens. Hiervoor waarschuwen bewoners via Twitter. Een ouder echtpaar in de binnenstad van Nieuwegein rond de Stedes is vandaag slachtoffer geworden van deze oplichters. Zij hebben inmiddels politieaangifte gedaan.

Volgens het slachtoffer doen diverse personen zich voor als medewerkers van Vitens. Zo proberen zij oudere mensen geld afhandig te maken. ‘De oplichters komen binnen met het verhaal dat er een bacterie in het water zou zitten. Daarna komt er een tweede man binnen en die haalt het huis leeg’ aldus een familielid van het slachtoffer in een reactie. Ook doen zij zich voor als meteropnemer, monteur, inspecteur of watermonsternemer om binnen te komen.

Advies
Wees alert en laat het de politie weten als je iemand ziet en de boel niet vertrouwt. Praat ook met ouderen in je omgeving, zodat ook zij gewaarschuwd zijn voor deze en andere babbeltrucs.

Nieuwegein bouwt door in Rijnhuizen, maar voor buurthuis of school (nog) geen plek

“Een bijzondere wijk in Nieuwegein.” Zo omschrijft de stad haar nieuwste wijk: Rijnhuizen. De van oorsprong kantorenwijk is volop in ontwikkeling naar een plek waar mensen wonen en werken. Met de komst van uiteindelijk 2500 woningen moeten er ook voorzieningen komen, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. De gemeente heeft er vooralsnog namelijk geen grond.

Supermarkt en buurthuis
“We willen graag een buurthuis”, zegt Jannie van der Veer, “waar ouderen naartoe kunnen gaan voor een praatje.” Zij is een van die bewoners van de nieuwe wijk Rijnhuizen en woont in een appartementencomplex. Ook Ronald Bunschoten, die een nieuwbouwwoning heeft, zou graag meer faciliteiten zien in de buurt. “Een speelplaats en een voetbalweitje waar je een balletje kunt trappen, zou wel leuk zijn”, vindt hij.

Jannie van der Veer met haar man

En zo weet iedere buurtbewoner wel íets te noemen wat nog ontbreekt in Rijnhuizen. Er komen namelijk steeds meer mensen wonen en ‘er is nog bijna niks’, beamen ze. Op het verlanglijstje van de gemeente staan in ieder geval een supermarkt, een basisschool, een kinderopvang, een gezondheidscentrum en eventueel een buurthuis.

Een supermarkt staat op de planning aan de Edisonbaan, maar voor de andere voorzieningen moet nog een plek worden gevonden. Het stuk grond dat Nieuwegein daarvoor op het oog heeft, is in het bezit van beleggers, die het voorlopig niet willen verkopen. Een van hen laat weten: “De gemeente zegt: we willen het graag hebben. Wij zeggen: jammer, maar het staat niet te koop.”

Het gaat om een perceel ten zuiden van Fort Jutphaas dat nu in handen is van vier eigenaren. Op het perceel staan panden die bedrijven huren. Ook zit er op dit moment een opleidingsinstituut van Dienst Justitiële Inrichtingen. De gemeente ziet er dus liever in ieder geval een basisschool en een gezondheidscentrum verrijzen.

“Er komen hier straks 4000 à 4500 mensen wonen. Je wil dan ook dat mensen in de buurt hun boodschappen kunnen doen, in hun eigen buurt hun kinderen naar school kunnen brengen en in hun eigen buurt naar de huisarts kunnen of elkaar kunnen ontmoeten”, vindt de Nieuwegeinse wethouder Hans Adriani met in zijn portefeuille Wonen, Bouwen en Transformeren.

In gesprek met beleggers
De gemeente wil nu via de Wet voorkeursrecht gemeenten ervoor zorgen dat de beleggers de grond in ieder geval niet aan iemand anders verkopen. Met het instrument krijgt de gemeente namelijk voorrang op eventuele andere gegadigden. Twee van de vier grondeigenaren hebben via een advocaat laten weten zich hiertegen te verzetten.

Komen de voorzieningen er dan wel of niet? De wethouder hoopt én vermoedt dat de beleggers overstag gaan. De hele wijk is immers ontstaan door medewerking van beleggers en ontwikkelaars. De gemeente bezit er alleen het fort, de hockeyvelden en de openbare weg. En toch komen er op het voormalige bedrijventerrein 2500 woningen.

Wethouder Adriani wil dan ook binnenkort in gesprek met de grondeigenaren. “We moeten gaan kijken: hoe kunnen we daar een mooie ontwikkeling maken die ook voor hen interessant is?” Of dat gaat lukken? “Ik heb goede hoop dat we een goed gesprek kunnen hebben met de eigenaren van de kantoren, zoals zoveel kantoren hier een andere functie hebben gekregen. Dat gaat hier ook lukken.”

De bewoners die RTV Utrecht sprak, zijn zelfs zonder voorzieningen al behoorlijk tevreden met ‘hun’ woon-werkwijk. Winkels en scholen zijn immers te vinden in de stad, zij het soms op fietsafstand. “Kijk eens wat voor uitzicht ik heb”, zegt bewoonster Van der Veer terwijl ze naar de vijver tegenover haar appartement wijst. “Ik woon hier met veel plezier”, besluit ook wijkgenoot Bunschoten.

‘Wonen in de woestijn’
Vanavond praat de gemeenteraad over het eerdere besluit van burgemeester en wethouders om gebruik te maken van de Wet voorkeursrecht gemeenten. Naar verwachting stemt een meerderheid vóór, waarna de wet op het aangewezen perceel voor drie jaar geldt. Dat betekent dan dus dat de eigenaren de grond in geval van verkoop éérst bij de gemeente te koop moeten aanbieden.

Frank van den Heuvel, fractievoorzitter van de SP, laat weten dat zijn partij voor zal stemmen. “De druk op de ruimte is gewoon heel erg groot en kinderen moeten wel ergens naar school kunnen. Als speculanten bovendien de grond opkopen, staat de gemeente voor een voldongen feit. Dan kan de grond niet meer voor een normale prijs gekocht worden.”

Dat er in de nieuwe wijk weinig zicht is op een plek voor voorzieningen vindt Van den Heuvel een slechte zaak: “Bij veel nieuwbouwprojecten wordt niet nagedacht over voorzieningen. Eerst moeten mensen een paar jaar in de woestijn wonen, voordat er bijvoorbeeld openbaar vervoer is. Wij roepen als SP al jaren dat hier in Rijnhuizen ook aan voorzieningen moet worden gedacht.”

Goede leefomgeving
Wethouder Adriani zegt daarop dat er eerst zo’n 1500 woningen in de wijk zouden komen, wat er later 2500 werden. Met het eerste aantal is bijvoorbeeld een supermarkt niet rendabel. Met het laatste aantal zijn er meer inwoners en stijgt daarmee de behoefte naar voorzieningen. “Nu heb je dus ook wel een eigen school in de wijk nodig.”

Ook D66-fractievoorzitter Tom Verhoeve staat achter het collegebesluit. Hij stelt dat de ontwikkeling van Rijnhuizen een puzzel is waar het college permanent mee bezig is. “De Wet voorkeursrecht gemeenten kondig je niet zomaar af, want je wil de vrije markt ook vrij laten. Maar je wil ook een goede leefomgeving voor inwoners creëren.”

Met dank aan onze samenwerkingspartner RTV Utrecht

Start buitenexpositie Boogbrug Vianen – Nieuwegein

Vandaag is de buitenexpositie ‘Boogbrug Vianen’ gestart die Rijkswaterstaat en het Stedelijk Museum Vianen organiseren in het kader van de verwijdering van de brug tussen Vianen en Nieuwegein. Bezoekers kunnen wandelen of fietsen langs een serie met twaalf grote borden waarop een mix staat van historische, kunstzinnige en informatieve foto’s met prikkelende vragen of anekdotes. De borden staan aan weerszijden van de brug.

Sascha Oskam, omgevingsmanager Rijkswaterstaat: “De Boogbrug is niet alleen een icoon die jarenlang het landschap bepaalt, veel mensen hebben ook persoonlijke herinneringen aan de brug. Nu de verwijdering van stalen boogconstructie dichterbij komt, neemt de wens uit de omgeving dan ook toe om een waardig afscheid te organiseren. Vanuit Rijkswaterstaat zochten we hiervoor de samenwerking op met het Stedelijk Museum Vianen. De expositie is geschikt voor jong en oud en laagdrempelig van opzet; de expositie is vrij toegankelijk/gratis.”

Meike Jongejan, projectcoördinator bij het Stedelijk Museum Vianen: “Door de werkzaamheden en corona was het bijvoorbeeld niet mogelijk om een laatste wandeling over de brug te organiseren. Wij zijn daarom op zoek gegaan naar een andere invulling en kwamen tot deze bijzondere expositie. De afgelopen maanden ben ik voor de invulling gedoken in het historisch archief en werd verrast door de vele, mooie foto’s en bijzondere verhalen. De brug ligt er nu 87 jaar en in die tijd is er veel gebeurd. Er is dan ook genoeg om te laten zien en te vertellen over de brug.”

Bezoek
De expositie loopt tot mei 2022. De fotoborden staan verspreid in de omgeving in sets van twee. De borden staan aan de Nieuwegeinse kant op de Lekboulevard en aan de Viaanse kant bij het Toeristisch Overstap Punt De Ponthoeve en bij de rotonde bij het pontje. Er is geen vaste volgorde van de borden. Op ieder punt kan men daarom het bezoek starten. Er vaart een pontje tussen Vianen en Nieuwegein waarmee bezoekers naar de overkant kunnen komen.

Challenge
Onderdeel van de expositie is een challenge waarin Rijkswaterstaat en het Stedelijk museum jong en oud uitdagen om een kunstwerk van de brug te maken en in te sturen. De invulling van het kunstwerk staat daarbij vrij. Van een tekening of een knutselwerk tot een foto of een muziekstuk. De kunstwerken kunnen via een foto of een filmpje ingezonden worden aan team.vaarwegen@rws.nl. Rijkswaterstaat en het museum gaan iets bijzonders doen met de kunstwerken. Wat? Dat maken zij aan het einde van de expositie bekend.

 

Militairen geven scholieren training in Nieuwegein: ‘Ik sport wel, maar niet zo intens als dit!’

“Handen omhoog. Linkerschouder, rechterschouder. Zo ja, stukje naar links nog”, roept een marinier op het grasveld van Sportpark Galecop. “Denk na voordat je iets doet!” Scholieren van het Oosterlicht College en het MBO Utrecht lopen in een groene overall met een houten balk boven hun hoofd over het grasveld. Ze worden gedrild door vooral (oud-)commando’s en ander defensiepersoneel. “Recht blijven! Eén, twee en leg de balk weer terug op de grond.” Sportfysiotherapeut Rick van Dijk: “Als je kracht levert, adem je uit!’. Gedurende de dag geeft hij alle leerlingen training om beter te leren ademen.

Leerlingen krijgen het zwaar te verduren op Sportpark Galecop

Derde keer alweer
Cees van Rootselaar, sportcoördinator van medeorganisator SportID is blij dat Nieuwegein de Nationale Sportweek alweer mocht organiseren, samen met vier andere gemeenten. “Het draagt bij aan de doelstellingen die we hebben om jongeren meer te laten sporten en om sport meer onder de aandacht te brengen”, zegt hij. Dat is tevens het idee van NOC*NSF achter de Nationale Sportweek. De sportdag is georganiseerd in samenwerking met defensie.

Dat Nieuwegein het evenement voor het derde jaar op rij organiseert, geeft wel aan hoe belangrijk alle partners het evenement vinden, benadrukt Van Rootselaar. “Deze jongeren hebben morgen spierpijn”, zegt hij met een grijns op zijn gezicht als de kinderen met zweet op hun voorhoofd komen langsrennen.

De leerlingen gaan langs verschillende stations, waar ze op fysiek en mentaal gebieden worden getest. Ze bouwen een vlot, schieten, kruipen en tillen kisten en een brancard met een pop over het parcours.

Het gaat om de balans
Egberd Ruijgrok zat vroeger bij de korpscommandotroepen en is inmiddels al twaalf jaar bezig met het organiseren van mentale en fysieke trainingen. Ruijgrok: “Het gaat vandaag ook om normen en waarden. Hoe gaan we met elkaar en ons lichaam om?” Het gaat om de balans tussen goed eten, een beetje fit zijn en soms wat minder eten, zegt hij.

Dai Carter, voormalig lid van het Korps Commando Troepen en een van de gezichten van het televisieprogramma Kamp van Koningsbrugge vult aan: “Vaak stoppen mensen omdat het mentaal teveel wordt, terwijl zij fysiek nog een stuk verder kunnen gaan.” Hij ziet dat de doelgroep waar hij veel mee werkt en die vandaag in Galecop rondloopt, veel kampt met stress en spanning. “En ademhaling helpt daartegen; hier kan meer mee worden gedaan.”

Let op je ademhaling!
Sharon van Hal en Merel Ster zitten samen in een groepje en proberen een enorme band een aantal keer te kieperen. Ze hebben het zwaar, maar doen hun best. Ster heeft last van astma. “Het gaat niet goed. Als ik mij inspan, krijg ik daar last van. Ik sport normaal gesproken wel, maar niet op deze intense manier”, zegt ze. De ademhalingsoefeningen helpen haar om weer tot rust te komen. Werk samen en denk na voordat je handelt, krijgen de scholieren regelmatig te horen.

Van Rootselaar benadrukt dat de plannen van zijn organisatie verder reiken dan vandaag en de rest van de week. “De aandacht die deze week genereert, gebruik je voor de rest van het jaar”, zegt hij. “Dit doen we het hele jaar door het ondersteunen van verenigingen en het organiseren van naschoolse activiteiten en clinics.”

Hij weet dat er vooral op het gebied van overgewicht bij Nieuwegeiners nog flinke stappen te maken zijn. “Sommige mensen zijn alleen moeilijk te vinden of hebben weinig te besteden”, zegt Van Rootselaar. Daar komt nog bij dat het aantal jongeren dat lid is van een sportvereniging afneemt.

Nadat Nieuwegein de eerste sportweek organiseerde, twee jaar geleden, zagen verenigingen in de gemeente een toename van het aantal aanmeldingen bij sportclubs, zegt hij. De Nieuwegeinse wethouder sport, John van Engelen: “Wij hebben geen precieze cijfers, maar hebben zeker de indruk dat zo’n week een positief effect heeft op de populariteit van sport.” En volgend jaar? “Dan gaan we tijdens de Nationale Sportweek weer een heleboel evenementen organiseren, of we de sportweek nou officieel organiseren of niet”, zegt Van Rootselaar.

Militaire training van familie
Manon Timmer staat toe te kijken, terwijl haar groepje een werkend vlot probeert te bouwen. Ze gelooft dat deze sportweek jongeren kan motiveren en stimuleren om meer te sporten, maar dat dit geldt volgens haar wel vooral voor jongeren die sporten al leuk vinden.

Van Hal is even later weer helemaal de oude, als ze over het parcours loopt waarbij ze een kist onder een camouflagenet door moeten slepen. “Het gaat weer beter. Dit is wel het leukste onderdeel”, zegt ze. Ster zit helemaal in haar element; ze is dit gewend. Ster: “Ik ben vroeger gedrild door mijn familie. Op mijn elfde begon ik met mijn militaire training die ik van mijn familie kreeg. Dit heb ik tot mijn vijftiende gedaan.” Haar opa wilde dat ze bij het leger zou gaan, en zelf wil zij dat ook. Precies waar defensie op hoopte: nieuwe jonge gemotiveerde aanwas.

Met dank aan onze samenwerkingspartner RTV Utrecht / Michiel van Ooijen