Hollandse Waterlinies Fietstour door Nieuwegein

Fiets op zaterdag 19 juni 40 of 60 km door het Hollandse Waterlinies-landschap vanuit Purmerend, Abcoude, Utrecht of Gorinchem! Geniet van de natuur, bezoek forten en en neem deel aan een rondleiding of bezichtiging. Je gaat die dag niet alleen fietsen, maar ga je ook ontdekken! Na de finish krijg je een mooie herinneringsmedaille uitgereikt.

De Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinies vormen samen de Hollandse Waterlinies. Het is een 200 km lang groen, rustgevend landschap en telt bijna 100 forten. Twee daarvan staan in Nieuwegein. Tijdens de Hollandse Waterlinies Fietstour fiets je door het Hollandse Waterlinies-landschap en ontdek je de functie van het gebied in het verleden, het heden en de toekomst. In Utrecht zijn twee mooie tochten uitgezet van 40 en 60 km. Bekijk hier de verschillende routes.

Fietsroute Utrecht
Fiets een prachtige tocht langs de forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie in Utrecht. Onderweg krijg je rondleidingen op forten, vertelt een boswachter je over de flora & fauna en kom je van alles te weten over de Hollandse Waterlinies. De start en finish van de routes vanuit Utrecht zijn op Fort Lunet I. De 60 km deelnemers starten hier tussen 09:00 en 10:00 uur en de 40 km deelnemers tussen 10:00 en 11:00 uur. In Nieuwegein kom je langs de Plofsluis, Fort Vreeswijk en Fort de Batterijen.

De Plofsluis
De Plofsluis is een bijzondere keersluis, die bestaat uit vijf betonnen compartimenten met een relatief zwakke bodem. In de bakken kon puin worden opgeslagen. Bij oorlogsdreiging zou de bodem worden opgeblazen, waardoor de inhoud in het Amsterdam-Rijnkanaal zou storten. Het kanaal zou hierdoor worden afgesloten zodat het inundatiewater niet zou kunnen wegstromen. De sluisfunctie kon dus slechts geactiveerd worden door de plofsluis op te blazen; een actie die maar eenmalig mogelijk was.

In 1937 werd met de bouw van deze sluis begonnen, maar deze was nog niet voltooid toen de Tweede Wereldoorlog in Nederland uitbrak. Na de oorlog werd het bouwwerk nooit meer voltooid. Het Amsterdam-Rijn kanaal werd in 1952 wel voltooid. Nu is de Plofsluis in gebruik door een schietvereniging.…

Fort de Batterijen
Fort de Batterijen aan de Overeindseweg 25 in Nieuwegein is een inspirerende en ontspannen evenementenlocatie. Het fort is onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De verdedigingslinie deed dienst van 1871 tot ongeveer 1940 en is aangelegd als voorpost van Fort Jutphaas.

Het monumentale fort anno 1871 – 1873 is de afgelopen jaren van een verwilderd fortterrein ontwikkeld tot een bijzonder sfeervolle evenementenlocatie. Fort de Batterijen bestaat uit twee industriële locaties, die met behoud van de monumentale accenten sfeervol en met stijl zijn ingericht. Omgeven door twee hectare natuur, prachtige bomen, drie unieke bunkers uit de 19e eeuw en gelegen aan het water.

Fort Vreeswijk
Fort Vreeswijk maakt deel uit van de stedelijke bebouwing van het dorp Vreeswijk en heeft daardoor al tijden een maatschappelijke functie. Na de renovatie van het pand is de wijkaccommodatie voor de wijk behouden. Vreeswijk heeft een aanzienlijke toeristisch culturele potentie en het fort maakt daar in alle opzichten deel van uit. De afgelopen maanden is gewerkt aan een plan voor herstel van de buitenruimte. De verwachting is dat samen met alle gebruikers van het fort van de buitenruimte een plek gemaakt kan worden om te bezoeken, te ontspannen, te genieten van het cultuurhistorisch karakter van de gebouwen en de prachtige natuur.

De geschiedenis van Fort Vreeswijk begint al in de 16de eeuw. Er verrees een verdedigingswerk dat bescherming moest bieden tegen de Spaanse troepen. In latere eeuwen is dit verdedigingswerk verder uitgebreid. Het huidige fort dateert uit 1855 en was met de vestingwal een belangrijk onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Er is ook een mooie wandelroute rondom Fort Vreeswijk

Op de onderstaande kaartje kun je inzoomen om de route beter te bekijken. Op de kaart staat RWGPS met een pijltje naar beneden. Via dit menu kun je van routekaart veranderen. Kies bijvoorbeeld voor OSM Cycle, een kaart waar de belangrijkste fietsnetwerken en lange afstandsroutes op worden afgebeeld.

Overheden lonken naar de Galecopperzoom in Nieuwegein

Op dit moment wordt door de gemeente Nieuwegein een concept-startnotitie Galecopperzoom (A-12 zone) voorbereid. Nieuwegein, maar ook de omringende gemeenten, staan voor een grote uitdagingen: er is grote woningnood en de steden wil groen en gezond blijven. ‘De voorzieningen in de stad, de infrastructuur, mobiliteit en voldoende groen moeten bepalend zijn voor de hoeveelheid woningen die nog kunnen komen’ liet GroenLinks Nieuwegein eerder aan onze redactie weten. Ook moet de A-12 zone een goede invulling geven aan het parklandschap Laagraven.


De A-12 zone

Op donderdag 1 juli 2021 zal het college van B&W tijdens een ‘Avond met de Raad’ met de gemeenteraad in gesprek gaan over de verkenning van de A12-zone. Het zal een verkennend gesprek zijn over de invulling van het gebied met aandacht voor thema’s die raken aan de belangen van Nieuwegein én omwonenden. Het wijkoverleg in Galecop en een aantal betrokken bewoners, wonend tegenover de Galecopperzoom, hebben bij de gemeente inmiddels hun zorg over het proces uitgesproken. Graag willen zij betrokken zijn bij het proces van de planvorming van de Galecopperzoom en ook hier inspraak op hebben. ‘Zoals het nu gaat gebeurd alles achter onze rug om en krijgen we pas iets te horen als er iets is vastgesteld. Wij willen betrokken worden in het proces’ aldus een boze bewoner.

De gemeente Nieuwegein heeft het wijknetwerk in een reactie laten weten: ‘Tijdens deze avond gaan college en gemeenteraad in dialoog over de mogelijkheden en kansen voor de A12 zone voor Nieuwegein en kan de gemeenteraad input meegeven op de concept-startnotitie over de opgave en het proces van de komende onderzoeksperiode dat we komende jaren doorlopen binnen Nieuwegein en met andere overheden. Deze avond is de start van een langjarig traject voor de integrale ontwikkeling van de A12 zone en de daarbij horende maatschappelijke dialoog.’

In oktober verwachten het college van B&W de definitieve startnotitie aan de gemeenteraad voor te leggen ter vaststelling. Het betreft een startnotitie om onderzoek op te starten en een projectorganisatie op te zetten. ‘Dit is geen besluit waarin de gemeenteraad nieuw beleid vaststelt en daarom is inspraak niet van toepassing. Mocht uit de dialoog op 1 juli blijken dat de raad een andere vorm, inhoud of proces van deze notitie wenst dan kan dit nog wijzigen’ aldus de gemeente.

A12 Centraal
De A12-zone tussen de knooppunten Oudenrijn en Lunetten kan zich de komende decennia (tot 2040) ontwikkelen tot een van de mooiste stedelijke gebieden van Nederland. Om dit doel te bereiken hebben de gemeenten Utrecht, Nieuwegein en Houten, Bestuur Regio Utrecht, provincie Utrecht en het Rijk (in 2009: departement van VROM (met betrokkenheid van Verkeer en Waterstaat)) voor dit gebied een ontwikkelingsperspectief opgesteld onder de naam A12 Centraal.

De ‘Avond van de Raad’ over bovenstaand onderwerp is donderdag 1 juli aanstaande te volgen via een livestream op internet van 21.35 tot 23.00 uur.