Archeologische ontdekvitrine onthuld op de Tweeklank

Vandaag heeft wethouder Cultuur John van Engelen de ‘archeologische ontdekvitrine’ op basisschool De Tweeklank op de Lupinestraat onthuld. Met deze vitrine kunnen de leerlingen van groep 6 archeologisch onderzoek doen. Ze vergelijken bijvoorbeeld een bodemprofiel met tijdvakken. En ze leren hoe archeologen aan vondsten kunnen zien hoe de mensen 6.000 jaar geleden leefden. De vitrine gaat rouleren langs alle basisscholen uit Nieuwegein.

Wethouder Cultuur John van Engelen met de kinderen van De Tweeklank

“Ik vind dit een mooie manier om kinderen te laten kennismaken met hun culturele omgeving. Zo kunnen ze zelf ontdekken hoe ver de geschiedenis van Nieuwegein terug gaat, heel leerzaam en inspirerend!”, aldus de wethouder. De vitrine maakt onderdeel uit van het project ‘Het Mysterie van Nieuwegein’ en is mogelijk gemaakt met geld van de Gemeente Nieuwegein.

Cultuurprogramma
Het project ‘Het Mysterie van Nieuwegein’ is in januari van start gegaan met een foto op De Digitale Stad Nieuwegein, die de basis is voor het onderzoek van de schoolkinderen. Daarvoor gebruiken ze ook de ontdekvitrine, die mede ontwikkeld is door archeologisch onderzoeksbureau RAAP. De schoolkinderen schrijven een verhaal over hun bevindingen, het beste verhaal verschijnt in juni op De Digitale Stad Nieuwegein.

Het project is onderdeel van het Cultuurprogramma voor basisscholen in de provincie Utrecht, dat wordt georganiseerd door Kunst Centraal en Landschap Erfgoed Utrecht.

Opgravingen in Nieuwegein
Hoewel de gemeente Nieuwegein dit jaar haar 50e verjaardag viert, gaat de historie van de plek terug naar de steentijd. Op bedrijvenpark het Klooster zijn begin 2017 waardevolle resten gevonden van de Swifterbantcultuur (5.300 – 3.400 voor Chr.) De archeologen kwamen gereedschap van vuursteen tegen, versierd aardewerk en zelfs complete potten. Erg bijzonder was de vondst van menselijke skeletten, waaronder een vrouw met kind die de namen Ava en Ynge kregen.

Ook is in 2020 een slagzwaard uit de Middeleeuwen gevonden, dat in zo’n goede staat verkeert dat de naam van de maker en sporen van gebruik nog goed te zien zijn.

Activiteiten Soroptimistenclub Utrecht Nedersticht verplaatst

Soroptimistenclub Utrecht Nedersticht, Stichting Fulcotheater en boekhandel Logica zijn een partnerschap aangegaan om Internationale vrouwendag 2021 te vieren voor de regio, met als thema: ‘Invloed met impact.’ Internationale vrouwendag vindt plaats op 8 maart. In verband met Corona zullen alle activiteiten verplaatst worden naar het weekend van 17 september 2021. Opbrengsten van dit weekend komen ten goede aan de IJsselsteinse Stichting Roemeense Kinderhulp en de Nieuwegeinse onderneming Stichting De Ruilfabriek.

De Soroptimisten zetten zich in om de rechten, de positie en het leven van meisjes en vrouwen wereldwijd te verbeteren en zijn daarmee een logische initiatiefnemer om aandacht te vragen voor deze dag. Het Fulcotheater wil, als maatschappelijk partner, graag haar kennis, kunde en gebouw ter beschikking stellen voor de exposities, lezingen, discussies en optredens.

Met medewerking van lokaal talent zoals Annette Terberg met haar beeld over Truus Wijsmuller, de schilderij expositie van ondermeer Tonnie Sturkenboom, Kaitlin van Enthoven, Emmy Reigteld. Optredens van De Peppers en Melanie Reindertsen, maar ook een debat met de vrouwelijke wethouders van Nieuwegein en IJsselstein, zal een boeiend programma worden samengesteld. Jolanda Boere (Soroptimist), kruipt in de huid van Aletta Jacobs, voorvechtster voor het vrouwenkiesrecht. In de bioscoop zullen films gedraaid worden die betrekking hebben op vrouwenrechten. Fotoclubs uit IJsselstein en Nieuwegein brengen het thema in beeld.

Over de Soroptimisten
De Soroptimistclub organiseert veel activiteiten en dragen met de opbrengsten bij aan goede doelen. Zo heeft de club in november 2020 5500,= euro gedoneerd aan Free a Girl. Daarnaast hebben zij meegewerkt aan het tot stand komen van de bezoekunits van de verschillende zorginstellingen in Nieuwegein. Op Koningsdag 2020 hebben zij tompoezen gebracht bij de zorginstellingen in IJsselstein. Ook NL Doet dragen zij een warm hart toe. In mei 2021 steken zij de handen uit de mouwen in Vianen.

Een ‘vrolijke noot’ op Internationale Vrouwendag in Nieuwegein

Op maandag 8 maart aanstaande is het weer Internationale Vrouwendag. Een dag welke staat voor het gevoel van solidariteit en strijdbaarheid van vrouwen overal ter wereld. Ook in Nieuwegein wordt deze dag gevierd. In deze rare tijd kunnen we wel iets positiefs gebruiken. Daarom is MOvactor in Nieuwegein de campagne ’n geinige noot’ gestart en zoekt zij vrouwen die een ‘vrolijke noot’  verdienen.

Ken jij een vrouw uit Nieuwegein die een zware tijd achter de rug heeft en wel een vrolijke noot kan gebruiken? Of heb jij een lieve buurvrouw die altijd je kliko buiten zet omdat je daar zelf niet meer toe in staat bent of ken jij een actieve vrouwelijke Nieuwegeiner die allerlei hand- en spandiensten verricht voor de sportvereniging of in het buurtplein? Laat het MOvactor weten.

Veel vrouwen in Nieuwegein zetten zich in voor anderen. Wie verdient er volgens jou een ‘vrolijke noot’? Stuur dan vóór maandag 1 maart aanstaande een e-mail naar: buurtverbinders@movactor.nl Op maandag 8 maart gaat MOvactor deze vrouwen verrassen met een ‘vrolijke noot’.

Over Internationale Vrouwendag
In 1921 stelde het Internationale Vrouwensecretariaat voor om een vaste datum te kiezen voor de vrouwendag. De keuze viel op 8 maart. Op 8 maart 1917 waren in St. Petersburg namelijk vrouwen massaal in opstand gekomen tegen het voedseltekort en de verschrikkingen van de oorlog. Hun stakingen en demonstraties liepen uit op een algemene werkstaking. Naast Internationale Vrouwendag werd 8 maart door deze ontwikkeling ook een officiële communistische feestdag, waarop de algemene werkstaking als eerste begin van de revolutie herdacht werd.

De scheuring door de Russische Revolutie van 1917 tussen communisten en socialisten heeft tot gevolg gehad dat in de Verenigde Staten en in West-Europa 8 maart lange tijd voornamelijk in communistische kring werd gevierd. In Nederland werd in maart 1912 voor het eerst de Internationale Vrouwendag gevierd, georganiseerd door de Sociaal-Democratische Vrouwenclubs. Hun blad De Proletarische Vrouw kwam uit met een speciaal feestnummer.