Opmerkelijk transport bij Museumwerf Vreeswijk

Donderdagochtend 6 augustus 2020 vond een opmerkelijk transport plaats bij Museumwerf Vreeswijk. Een speciale transportwagen van de firma Brouwer droeg een prominent scheepsonderdeel van de ene naar de andere kant van het werfterrein. Het is de oude kop van de Christina, het voormalige zandschip van de Vreeswijkse familie Van Dijk. Het gevaarte werd neergezet op een plek waar er verder aan kan worden gewerkt.

Een aantal jaren terug is de heve-aak Christina geschonken aan de Museumwerf. Daarbij keerde het schip, na 60 jaar afwezigheid, terug naar haar oude Vreeswijkse thuishaven. De werf wilde de verwaarloosde aak, die toen nog als woonschip was opgebouwd, restaureren en inrichten als tentoonstellingsschip. Plannen werden daartoe gemaakt maar na afbraak van de opbouw bleef het stil rond het oude zandschip.

De restauratieplannen bleken om verschillende redenen niet haalbaar. De vraag drong zich op wat er dan met het schip moest gebeuren? Sloop was geen optie want de Christina is in cultuurhistorisch opzicht belangrijk. Ze herinnert aan de Vreeswijkse zandwinning. Veel van haar verhalen zijn bewaard gebleven. Onlangs nog verschenen haar oorlogsherinneringen in het interessante boek (* Laverend de Oorlog door.

In drieën
De Museumwerf ontwikkelde andere ideeën: radicaal anders en toch ook weer niet. Voor de Christina is nog steeds een functie weggelegd als verhalenschip. Maar uniek is wel dat ze tevens boegbeeld van de Museumwerf wordt én twee bestaande gebouwen met elkaar zal verbinden. Dit kan alleen als ze zich in drieën splitst. Dat is ook precies wat er gaat gebeuren. Kop, kont en ruim worden van elkaar gescheiden, waarbij met het afsnijden van het voorschip onlangs letterlijk de spits van deze klus is afgebeten.

De boeg wordt als eerste opgeknapt. Uitgangspunt hierbij is dat de oudheid gezien mag worden. Het losse gevaarte is neergezet op een tijdelijke werkplek. Na deze tussenstop krijgt de opgeknapte scheepskop een plaats naast de ingang van het terrein. Daar zal Christina’s kop als Vreeswijks boegbeeld de aandacht trekken.

Achterschip vol verhalen
Het achterschip van de Christina wordt ook aangepakt waarbij ook hier weer geldt dat de ouderdom wordt gerespecteerd. Het krijgt opnieuw gangboorden en een roefje, net als vroeger. Het kleine schippersverblijf wordt ingericht en gemakkelijk toegankelijk gemaakt. Binnen kan het publiek kennismaken met verhalen over de Vreeswijkse zandwinning en de familie Van Dijk. Het zetboord naast de roef, waarop de scheepsnaam en de thuishaven worden vermeld, maken het geheel compleet.

Corridor
Het losse ruim waarin de Van Dijken voorheen ontelbare beugelzakken zand hebben geleegd, blijft eveneens behouden. Ook dit onderdeel krijgt een opmerkelijke functie. In de vernieuwde opzet van de Museumwerf is het ruim van de Christina nodig om het bezoekerscentrum en de exporuimte met elkaar te verbinden. Met de Christina-corridor wordt tegelijk een Coronavrije doorlooproute mogelijk gemaakt. Door toevoeging van attributen op en in het oude ruim wordt de achtergrond van de zandwinning benadrukt.

De verplaatsing van de kop van de Christina luidt veranderingen in op het terrein van de Museumwerf. Daarover wordt te zijner tijd verder bericht.

Wegens de Coronamaatregelen is Museumwerf Vreeswijk tot nader orde gesloten. Het terrein is wel toegankelijk. Mocht u even willen komen kijken, houdt u dan wel een veilige afstand in acht.
Museumwerf Vreeswijk vindt u aan de Wierselaan 113 in Nieuwegein.

Inbrekerstuig uit Nieuwegein opgepakt in Alkmaar

Een onhandig geparkeerde fiets heeft een inbreker uit Nieuwegein vannacht de das om gedaan.

De 35-jarige Nieuwegeiner was in Alkmaar op roverspad samen met een 36-jarige man uit Alkmaar. Deze man was een bekende van de politie. Surveillerende agenten kwamen de twee op het spoor toen ze rond 04.50 uur hun fietsen zagen staan. Die waren op een opvallende manier geparkeerd waardoor de politie dacht dat het wel eens om vluchtfietsen kon gaan.

Het vermoeden van de agenten werd bevestigd toen er bij een woning opeens een licht aanging. Daardoor was er een schim in de woning te zien. Ook het licht van een zaklamp viel op. Korte tijd later kwamen de twee inbrekers het huis aan de Verdistraat in de wijk de Bergermeer uit rennen. De politie kon de mannen na een korte achtervolging aanhouden.

Bij onderzoek bleek er ingebroken te zijn in de woning. De politie stelt een nader onderzoek in. Het inbrekerstuig is na de aanhouding overgebracht naar het politiebureau. Zij zullen zich binnekort moeten verantwoorden

Zamir M. uit Nieuwegein in cassatie bij de Hoge Raad

De 33-jarige Zamir M. uit Nieuwegein gaat in cassatie bij de Hoge Raad. Dat bevestigt het gerechtshof na berichtgeving van het AD. M. legt zich niet neer bij de straf die hij heeft gekregen voor het doodsteken van zijn ex-vriendin Laura Korsman in haar studentenhuis aan de Bosboomstraat in Utrecht.

Zamir M. werd 11 juli 2018 opgepakt in de wijk Zuilenstein in Nieuwegein op de Fagotlaan.

M. kreeg eind juli in hoger beroep 15 jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging. Dat is dezelfde straf die hij eerder al van de Utrechtse rechtbank kreeg opgelegd. De stap naar de Hoge Raad is de allerlaatste mogelijkheid om een uitspraak in Nederland aan te vechten.

De zaak gaat niet opnieuw behandeld worden, maar de Hoge Raad gaat alleen bekijken of er tijdens de rechtszaak fouten zijn gemaakt.

Stalken
Op 11 juli 2018 kwam er op gruwelijke manier een einde aan het leven van Laura. Na een confrontatie met M. komt ze om het leven door 26 steek- en 14 snijwonden. M. blijft ontkennen dat hij verantwoordelijk is. Volgens de Nieuwegeiner viel de 24-jarige leerlingverpleegkundige hem aan en heeft hij zichzelf moeten verdedigen.

Voorafgaand aan de dood van Laura werd ze gestalkt door M. De 33-jarige Nieuwegeiner bleef zijn ex lastigvallen zelfs na drie gesprekken met de politie waarin hem werd verteld dat hij moest stoppen. Na die gesprekken kreeg hij een contactverbod opgelegd en ontving Laura een speciale knop waarmee zij alarm kon slaan in geval van nood.

‘De Lekboulevard’

Alle straten, lanen, driften, pleinen en wat dies meer zij, vastgelegd volgens een  vast stramien: ter hoogte van het pand met huisnummer 1, midden op de weg, fietspad of trottoir de straat in gefotografeerd, zoals deze week de Lekboulevard. Daarbij bepaalt het straatnamenregister van de Gemeentegids 2010 de alfabetische volgorde in deze wekelijkse rubriek.

De eerste straat is de Bertus Aafjeshove, de laatste de Zwolseveste. Iedere week een foto (die desgewenst gedurende zes maanden na publicatie te verkrijgen is via onze fotograaf Jordi Jupijn. Deze week dus de Lekboulevard in de gelijknamige wijk Lekboulevard.