Nieuwegein scoort gemiddeld tijdens Fietsstad 2020 verkiezing

De gemeente Veenendaal is door de Fietsersbond uitgeroepen tot Fietsstad 2020. Dat is vandaag, vrijdag 28 februari 2020, bekend gemaakt in de Jaarbeurs in Utrecht. Veenendaal wist Enschede, Scherpenzeel, Schiermonnikoog en Winterswijk achter zich te laten. Fietsstad is een tweejaarlijkse verkiezing. Ook Nieuwegein had zich aangemeld als kandidaat voor Fietsstad 2020. Maar hoe scoorde Nieuwegein eigenlijk.

‘Nieuwegein scoort gemiddeld en dat komt met name door de vele 50km-wegen zonder gescheiden fietspad, de snorscooters en brommers op het fietspad en de omrijfactor’ aldus Clarion Wegerif van de Fietsersbond in Nieuwegein.

De ranglijst is samengesteld op basis van het grootste fietsonderzoek van Nederland: ruim 45.000 fietsers gaven de afgelopen periode hun mening over de kwaliteit van het fietsen in hun omgeving. Dit beeld is aangevuld met een aantal objectieve factoren, bijvoorbeeld de hoeveelheid vrijliggende fietspaden naast 50-wegen, stedelijke dichtheid en hoever fietsers moeten omrijden om op hun bestemming te komen.

De vragen uit de enquête van Fietsstad 2020 zijn verdeeld over vijf categorieën. Hierbij konden cijfers op een schaal van 1 tot 5 worden gegeven. Een categorie die iets vertelt over hoe het is om in deze gemeente als kwetsbaardere fietser te fietsen, denk hierbij aan 8-jarigen en 80-jarigen. Nieuwegein scoorde hierbij een 3.3.

Hoe ervaart/beleeft een fietsers het om in Nieuwegein te fietsen. Is het stressvol of ontspannen om hier te fietsen? Nieuwegein kreeg een 3.4.

Een 3.3 kreeg Nieuwegein als het gaat om het onderhoud van de infrastructuur. Denk hierbij aan aspecten als afwatering en kuilen in de weg, maar ook aan winteronderhoud en het verwijderen van blad.

Is het fietsnetwerk logisch gekozen in Nieuwegein, kun je makkelijk je route vinden en rij je niet te veel om? Hierop scoorde Nieuwegein een 3.8.

Op de vraag hoe is de infrastructuur is geregeld in Nieuwegein, ligt er voldoende comfortabele verharding, zijn er voldoende parkeerplekken van voldoende kwaliteit, kreeg Nieuwegein weer een matige 3.3.

Naast bovenstaande resultaten zijn ook een aantal objectieve gegevens toegevoegd over het fietsen in de Nederlandse gemeenten. Eén van die vragen was de omrijdfactor. Hierop scoorde Nieuwegein het slechtst. Op de vraag: Als we ritten plannen vanuit een centraal punt naar punten die hemelsbreed een kilometer verderop liggen, hoeveel moeten we dan meer fietsen dan die ene kilometer? Hoe kleiner die afstand, hoe hoger de score. Een schamele 1.8 gaven de Nieuwegeiners.

Het maximale aantal punten kreeg Nieuwegein op de vraag over de rotondes. De inzenders vonden dat de rotondes goed zijn ontworpen voor de fietser. Een 5.0.

Ook het maximale aantal punten kreeg Nieuwegein op de vraag over de stedelijke dichtheid: 5.0. Hoe dichter een gemeente bebouwd is, des te meer bestemmingen liggen er op fietsafstand. Dat zit in Nieuwegein goed.

Een 2.0 kreeg Nieuwegein op de vraag: Hoge snelheidsverschillen zorgen voor gevaarlijke situaties. Daarom is het veiliger om langs 50 km/u wegen aparte fietspaden aan te leggen. Deze score geeft aan of gemeenten dit ook doen. Als de fietser de weg nog direct met de auto deelt, dan scoort de gemeente lager. Nieuwegein kreeg een 2.0.

Al deze gegevens zijn gescoord op een schaal van 1 (zeer slecht) tot 5 (uitstekend). Het gemiddelde van al deze schalen wordt genomen, waarbij de schalen gebaseerd op de enquête tweemaal ingebracht zijn (dubbel zo zwaar meetellen dus). Nieuwegein behaalde hiermee een totaalscore van: 3.4.

Publieksenquête
De basis van de verkiezing van Fietsstad 2020 is een publieksenquête van 26 vragen. Hieronder vind je de score van alle 249 inzenders uit Nieuwegein.

De verkiezing van Fietsstad 2020 werd mede mogelijk gemaakt door Gazelle.

Werkzaamheden fietsoversteek kruising Ravenswade – Grote Wade

Het grootste deel van de wegwerkzaamheden op bedrijventerrein De Liesbosch is afgerond. Vanaf maandag 2 maart start aannemer KWS met de resterende werkzaamheden. Deze werkzaamheden bestaan uit de aanpassing van de fietsoversteek op het kruispunt Grote Wade – Ravenswade, het aanbrengen van een nieuwe asfaltlaag op de Ravenswade en de vervanging van het tijdelijke asfalt op de N408. Vanaf april zullen alle wegwerkzaamheden op het bedrijventerrein gereed zijn.

Aanpassen fietsoversteek Ravenswade (Grote Wade en Veldwade)
Van maandag 2 tot en met vrijdag 6 maart wordt gewerkt aan de fietsoversteek op de kruising Ravenswade – Grote Wade. Ten behoeve van deze werkzaamheden is de Grote Wade tijdelijk doodlopend voor het autoverkeer. De Ravenswade blijft open voor verkeer. Fietsers kunnen over de Ravenswade langs de werkzaamheden.

– Kruising Grote Wade – Ravenswade afgesloten voor autoverkeer(Grote Wade doodlopend)
– Ravenswade blijft open voor verkeer
– Fietsers kunnen langs het werkvak passeren
– Spitsknip open tijdens de werkzaamheden

Vanaf 6 maart is de veilige oversteek voor fietsers klaar en weer beschikbaar voor het verkeer. Later in maart volgen de werkzaamheden voor het aanbrengen van een nieuwe asfaltlaag op de Ravenswade en de vervanging van het tijdelijke asfalt op de N408. Wanneer deze werkzaamheden precies gaan plaatsvinden zal op een later tijdstip bekend gemaakt worden.

Gezondheidscentrum De Roerdomp sluit inloopspreekuur vanwege Coronavirus

Omdat het niet duidelijk is hoe snel het Coronavirus zich ontwikkeld, hebben de artsen van Gezondheidscentrum De Roerdomp aan de Kauwenhof 12 in Nieuwegein besloten om uit voorzorg het inloopspreekuur tot nader order te sluiten.

‘Heeft u griepachtige verschijnselen, dan verzoeken wij u om niet naar de praktijk te komen maar telefonisch contact met ons op te nemen ((030) 604 04 14). Ook bij twijfel en vragen kunt u ook contact op nemen’ aldus de artsen in een bericht aan onze redactie.

Voor meer informatie over het Coronavirus verwijzen de medewerkers van het Gezondheidscentrum de patiënten naar het RIVM en Thuisarts.nl.

Over het Coronavirus
Van coronavirussen kunnen mensen en dieren infecties aan de longen en luchtwegen krijgen. Er zijn verschillende soorten coronavirussen. Meestal zorgen deze virussen voor relatief milde klachten, zoals verkoudheid in de winter en vroege lente.

In China (de stad Wuhan) werden mensen sinds eind 2019 ziek van een nieuw soort coronavirus (SARS severe acute respiratory syndrome -CoV coronavirus -2). De gezondheidsorganisaties in China en de Wereldgezondheidsorganisatie bestrijden de uitbraak en brengen de situatie daar in kaart.

De ziekte is van mens op mens overdraagbaar. Op dit moment wordt ervan uitgegaan dat één ziek persoon gemiddeld 2 andere personen kan besmetten. Hoe zieker iemand is, hoe meer hij het virus verspreidt.

Kijk hier voor meer informatie over het nieuw Coronavirus (COVID-19).

Resten van de bruine beer gevonden in Nieuwegein

De grond in Nieuwegein blijkt een nog grotere schat aan archeologische vondsten te zijn dan eerder bekend was. Al jaren geleden zijn er opgravingen gedaan op het bedrijventerrein Het Klooster en er wordt steeds meer duidelijk over wat er allemaal gelegen heeft. Drie jaar geleden werden er eeuwenoude skeletten gevonden in de grond op bedrijventerrein Het Klooster. Toen werd gedacht aan een stuk of drie skeletten van 6000 jaar oud.

Inmiddels is duidelijk dat de resten van de skeletten niet afkomstig zijn van een paar mensen, maar waarschijnlijk van minimaal veertien en maximaal twintig personen. Daarnaast zijn er niet alleen menselijke botten gevonden, maar ook resten van de bruine beer.

Archeoloog Kirsten Leijnse is blij met de vondsten uit Nieuwegein. “Nu we al het materiaal bekeken hebben blijkt dat we van minimaal veertien mensen botten hebben gevonden. We kunnen wel spreken van een grafveldje in de Swifterbantcultuur, en dat is wel heel bijzonder” vertelt ze. De laatste keer dat zoiets is gevonden was eind jaren ’70. Die vondst werd gedaan in Swifterbant in Flevoland waardoor deze naam aan de cultuur gegeven is.

KINDEREN
De opgravingen zijn belangrijk omdat daar nog veel onderzoek op gedaan kan worden, zoals DNA onderzoek. Daarmee kan worden gekeken of de skeletten zijn van mensen die verwant met elkaar zijn. “Misschien is het wel een familiegroep” zegt Leijnse. “Maar je kan ook onderzoeken of de mensen van hier afkomstig zijn, of dat ze heel ergens anders geboren zijn. Daarmee kunnen we onderzoeken hoe mensen zich bewogen in het landschap.”

Dat er veel resten van kinderbotten zijn gevonden is volgens de archeoloog ook heel interessant nieuws. “We dachten altijd dat in de Swifterbantperiode alleen volwassenen begraven werden” vertelt ze. Want tot nu toe waren er weinig tot geen kinderen gevonden. “We dachten dus dat er misschien een ander ritueel was voor overleden kinderen in die tijd. Dat we nu zoveel kinderen hebben gevonden verandert het idee van wat we hadden over hoe zo’n cultuur omging met de doden.”

BRUINE BEER
In Nieuwegein zijn ook resten van de bruine beer gevonden. “We vinden maar weinig resten van beren terwijl we wel weten dat ze in de bossen in Nederland veel voorkwamen” vertelt Kirsten Leijnse. Ook dit is dus een zeldzame ontdekking. De bruine beer kwam in Nederland voor tot het jaar 1000.

Het gaat om fragmenten van twee bruine beren. Het zijn twee achterpoten. De beer is er volgens de archeoloog door mensen terechtgekomen. Omdat alleen de achterpoten zijn gevonden ging het waarschijnlijk om een trofee.

De bruine beer kwam voor in Nederland maar dat wil niet zeggen dat de beer ook in de omgeving van Nieuwegein voorkwam. “Als we nu kijken hoe het landschap in Nieuwegein was, nat en moerassig en niet echt met heel veel bomen, dan is het niet waarschijnlijk dat de beren hier leefde. Dat was toch meer in loofbos-achtige plekken.”

POT MET ETEN
De vondsten worden nog onderzocht in onder andere Amerika aan de Harvard University. “Zij doen een groot onderzoek naar deze periode dus naar de overgang van de jager-verzamelaars naar de vroege landbouw” en die doen ook onderzoek naar bevolkingsbeweging.

De Nieuwegeinse skeletten mogen ook meedoen in het onderzoek van Harvard die heel veel skeletten onderzoeken. Wij sturen monsters op naar Harvard. “Ik had ze het liefst zelf gebracht, maar dat zat er niet in helaas” zegt Leijnse lachend.

De archeoloog denkt dat er nog wel meer verrassingen uit de hoge hoed gaan komen. “Er wordt nog allemaal onderzoek gedaan op de skeletten.” Daarnaast zijn er ook resten van potten gevonden en daar wordt ook nog naar gekeken. Met de nieuwste technieken kan worden onderzocht wat er bijvoorbeeld in die potten is gekookt. “Mogelijk ook een bepaald soort soep. En dan kan je weten wat de mensen toen aten.”

MOEDER MET BABY
Een eerdere bijzondere vondst in Nieuwegein was de moeder met baby uit de Swifterbantcultuur. Het gave skelet van moeder en baby was 6000 jaar oud. Het was een unieke vondst want nooit eerder was een babyskelet uit die tijd gevonden. Archeologen vinden vaak geen babyskeletten omdat het kraakbeen meestal vergaat. Na onderzoek werd duidelijk dat het ging om een klein meisje en haar moeder.

Begin 2017 kreeg Nieuwegein er 6000 jaar geschiedenis bij toen tijdens een archeologische opgraving door archeologen van RAAP en BAAC een steentijdvindplaats uit de Swifterbantcultuur werd ontdekt. De vondst van het oudste babygraf van Nederland was uniek. Een jaar later lieten onderzoekers van de Harvard Medical School in Amerika en het Leids Universitair Medisch Centrum weten dat het botmateriaal goed genoeg was om DNA uit te kunnen halen.

De baby was een meisje, de vrouw die haar vasthield haar moeder. Inwoners gaven moeder en baby de namen Ava en Ynge. Ava betekent stammoeder, Ynge betekent jong, klein. De letters van Ynge zijn dezelfde als die van ‘Geyn’, de middeleeuwse voorganger van Nieuwegein.