Nieuwegein een gewilde stad voor inbrekers

Inwoners van de gemeente Utrecht hebben de grootste kans slachtoffer te worden van een woninginbraak, wel 160% meer! Nergens in Nederland wordt relatief zo vaak ingebroken. Maar in Nieuwegein slaan inbrekers ook relatief vaak toe in het midden van het land (ruim 34% meer) in vergelijking met de rest van Nederland vaak. De Utrechtse gemeente waar het minst wordt ingebroken is Lopik. Dit heeft het Inboedelverzekering Informatie Centrum onlangs berekend.

Onderzoek woninginbraken 2018
Het was reeds bekend dat er een dalende trend te zien is in het aantal woninginbraken, maar hoe zit dit in 2018? En welke perioden en plaatsen zijn het meest interessant voor inbrekers? Het Inboedelverzekering Informatie Centrum (IIC) deed onderzoek naar woninginbraken. Het informatiecentrum onderzocht politiedata van de afgelopen vijf jaar (in de periode december 2013 tot en met november 2018), waarbij in het bijzonder aandacht werd besteed aan woninginbraken én pogingen tot inbraak.

Dalende trend zet voort
Kijkend naar het aantal inbraken in 2018, concludeert het IIC dat er voor het vijfde jaar op rij minder inbraken hebben plaatsgevonden dan het jaar ervoor. Waar er in 2017 (januari tot en met november) in totaal zo’n 46.915 keer werd ingebroken, ligt het aantal dit jaar (januari tot en met november) op zo’n 41.802. Een imposante daling van 10,9 procent.

Volgens Simon den Hollander, hoofdredacteur van het IIC, heeft dit vooral te maken met succesvolle initiatieven zoals Buurtpreventieprojecten en WhatsApp-buurtpreventie. ‘Wij zien dat de opkomst van buurtpreventieprojecten en -teams en initiatieven op basis van moderne communicatietechnologie, zoals WhatsApp, een positief effect heeft op het terugdringen van woninginbraken.’ Nieuwegein kent een hele grote WhatsApp-Buurtpreventie. Hier zijn inmiddels meer dan 6600 inwoners op aangesloten.

Bijna anderhalf keer zoveel inbraken tijdens Kerst en jaarwisseling
De laatste week van het jaar is, kijkend naar de piekperioden van inbraken, het populairst onder inbrekers. Tijdens de kerstvakantie is er bijvoorbeeld 66% meer kans op inbraak vergeleken met 16 gemiddelde dagen van het jaar. Gekeken naar enkel Kerst en Oud- en Nieuwjaarsdag is er zelfs sprake van een verhoogde inbraakkans van 124% voor deze vier dagen gezamenlijk.

Boekpresentatie ‘Zand, grind en de historische binnenvaart – honderd jaar zelflossen’ bij Museumwerf Vreeswijk groot succes

Van heinde en verre kwamen ze, de liefhebbers van de oude binnenvaart. Nog niet eerder kwam zo’n grote groep belangstellenden naar een lezing/boekpresentatie als op zaterdag 15 december jl. Om de grote groep belangstellenden te kunnen bergen, heeft de Museumwerf Vreeswijk de grote IJzerwerkloods leeggehaald en op het laatst nog een tribune besteld. Met daarnaast nog een losse opstelling met tientallen klapstoelen kon uiteindelijk iedereen van een zitplaats te worden voorzien.

De warme belangstelling ging uit naar de auteurs Ko Blok en Jan van ’t Verlaat en hun kersverse boek “Zand, grind en de historische binnenvaart – honderd jaar zelflossen”. Onder het publiek waren veel oud-zandschippers en hun familie. Eindelijk verscheen er een boek waarin de verhalen uit hun werkzame leven zijn opgetekend, met foto’s uit hun eigen oude familiealbums!

 

Blok en Van ’t Verlaat raakten geïntrigeerd door de zandwinning en zochten jarenlang naar oude foto’s en verhalen, met het rijk geïllustreerde boek als resultaat. Hierin schetsen zij een beeld van de ontwikkeling van de zelflosinstallatie in de binnenvaart en de betekenis van de binnenvaart bij de opbouw van ons land. Met dit unieke boek is een belangrijk deel van de geschiedenis van de Nederlandse binnenlandse zandwinning vastgelegd!

Zandlossen
De impact van de zelflosinstallatie was groot. Eind negentiende – begin twintigste eeuw ontstond door de groeiende economie een toenemende behoefte aan bouwstoffen als zand en grind. De zandschippers waren nog niet toegerust op grootschalige levering. De zand- en grindwinning gebeurde nog handmatig met de beugel en later met een knijper. De schepen werden met schep en kruiwagen gelost.

Rond 1916 bedacht schipper Arie Kreuk uit Nieuwerkerk aan de IJssel een lossysteem dat gebruik maakte van de mast en de giek van zeilschepen én van een kiepbak met pal. Het zelflossysteem verbeterde de productiviteit aanzienlijk. De zandschippers konden voortaan zelf op elke willekeurige locatie snel en efficiënt lossen. Grote motorschepen werden later ook uitgerust met dit ingenieuze systeem. Honderden binnenvaartschepen voeren met een zelflosinstallatie. De laatste zelflossers waren actief tot in de jaren tachtig van de vorige eeuw.

De auteurs
Ko Blok en Jan van ’t Verlaat komen geen van beiden uit het schippersmilieu. Toch ontwikkelden zij op jonge leeftijd grote interesse voor de binnenvaart. Ko Blok, voorzitter van Museumwerf Vreeswijk, wilde in zijn jeugd al zandschipper worden maar zijn ouders vonden dat hij eerst moest studeren. Blok werd later zandschipper, in zijn vrijetijd. Hij en zijn enthousiaste medewerkers verzorgen met Bloks gerestaureerde IJsselaak Door Gunst Verkregen alweer vele jaren demonstraties met de zelflosinstallatie. Blok is tevens initiatiefnemer van het Nederlands Kampioenschap Baklopen.

Jan van ’t Verlaat logeerde als jochie vaak bij familie langs de grote rivieren. De voorbijvarende schepen fascineerden hem in hoge mate. Nu is Van ’t Verlaat een groot kenner van de Rijnvaart. Na pensionering werd hij actief in de redactie van het magazine Binnenvaart van Vereniging De Binnenvaart en is hij (mede)auteur van een aantal boeken over de binnenvaart.

Zand, grind en de historische binnenvaart – honderd jaar zelflossen
Het 168 pagina’s tellende boek (ISBN 978-90-6868-749-1) komt van Uitgeverij THOTH in Bussum. Het boek is een paperback met flappen (22 x 22 cm.) en telt ruim honderd illustraties in kleur. Vanaf de 17 december ligt het boek bij de boekhandel én bij Museumwerf Vreeswijk voor de prijs van € 19,95.

Sportief dagboek deel (13)

Hans van Echtelt schrijft iedere week zijn ‘Sportief Dagboek’ op, op De Digitale Stad Nieuwegein. Hans is een geboren Vreeswijker en houdt van voetballen, houdt van sport. Schreef jaren lang voor het Utrechts Nieuwsblad. Ieder weekend vindt u hem langs de sportvelden in Nieuwegein.

Hans van Echtelt: ‘In de laatste wedstrijd voor de winterpauze is weer eens duidelijk geworden dat Geinoord waarschijnlijk een maatje te klein is voor de eerste klasse. Tegen titelkandidaat Sportlust kwam de ploeg van coach Charles Loots er vrijwel niet aan te pas. Na negentig minuten stond er 5-0 op het scorebord van Sportpark Cromwijck aan de Waardsedijk in Woerden en dat was zeker geen geflatteerde uitslag. Met die uitslag kwamen de bezoekers uit Nieuwegein zelfs nog goed weg.’

‘Meer dan een gemiste kans voor Timo Meerding die even later geblesseerd moest uitvallen en een vrije trap van Robert Maat konden de Ginoord-fans niet bewonderen. Positief was dat scheidsrechter Jordy de Goey geen enkele kaart hoefde te trekken en dat is wel eens anders geweest. Ook het optreden van invaller-grensrechter Rien Nijsse verdiende een positieve aantekening maar daar bleef het wel bij aan de kant van Geinoord dat zich tot eind januari kan bezinnen over het verdere verloop.’

‘De selectie gaat tijdens de winterstop nog op trainingskamp voordat op 19 januari de competitie wordt hervat met een thuiswedstrijd tegen koploper Sliedrecht waarna een week later bezoek wordt gebracht aan VVGZ. Voor trainer Loots en zijn assistenten een goede gelegenheid om de manschappen weer mentaal op orde te brengen omdat in ieder geval geprobeerd moet worden de laatste (degradatie) plaats te ontlopen omdat de nacompetitie een enige mogelijkheid tot behoud van het eersteklasserschap lijkt.’

De enige kans van Geinoord in de uitwedstrijd tegen Sportlust wordt gemist door Timo Meerding die hierbij geblesseerd raakt en moet uitvallen (foto Gerard van Vliet)