Lions halen al 86.2 kg aan oud geld op in Nieuwegein

Via een verzamel zuil bij Albert Heijn Nieuwegein op winkelcentrum Cityplaza zamelen de leden van de Lionsclub Utrecht Kromme Rijn oud en vreemd geld in voor staar operaties in arme derde wereld landen. Elke Nederlander heeft wel oud en vreemd geld in de keukenla liggen en weet niet goed wat er mee te doen. Via de verzamel zuil kan er deze zinvolle bestemming aan gegeven worden.

Onlangs leegde Ellen Sikkes weer de geldzuil en maar liefst 11,5 kg oud geld kon zij bijschrijven aan het totaal van 74,7 kg die eerder waren opgehaald. In totaal is dus nu al 86,2 kg oud geld opgehaald! Dit is exclusief het papiergeld. ‘Behalve oud en vreemd geld en eurocentmunten bevatte de zuil 8 biljetten van € 10,-. Deze bijdrage wordt ook door wilde Ganzen met 50% verhoogd. Dat is dus€ 120,- in totaal naast al het andere geld. Geweldig’ aldus Ellen Sikkes van de Lions.

De opbrengst van de actie gaat volgens Het Robin Hood principe: rijken betalen voor de armen. De operatie in de derde wereld landen kost € 30,-. De rijke betaalt 15 meer. Wij geven € 15,-  en de kliniek heeft weer € 30,- om een blinde gratis te opereren. Voor weinig geld kan je dan heel veel bereiken. De blinde kan weer zien (levensvreugde), kan weer meedraaien in het arbeidsproces (economische waarde).

Elke € 10,- wordt door Wilde Ganzen met 50% verhoogd tot € 15,-. De opbrengst van de actie gaat naar oogklinieken in arme derde wereldlanden. Een eenvoudige staaroperatie kost daar € 30,-. Het beleid is dat de Lions met oogklinieken aldaar afspreken dat ze een rijke blinde voor een staaroperatie € 45,- vragen. Ze houden daar € 15,- van over. Met bijdrage van de Lions van € 15,- heeft de kliniek dan weer € 30,- om een arme blinde gratis te opereren.

Start bladcampagne 2018

Begin november wordt er gestart met de bladcampagne. Eerst worden alle hotspots gedaan. Dit zijn plekken op doorgaande wegen met veel blad. Daarna worden alle doorgaande wegen gedaan. Er rijden 2 grote veegwagens en een kleine veegwagen die onder andere op de fietspaden en in de tunnels kan vegen. Als al het blad gevallen is, maken de beheerders wijk voor wijk schoon. Er is ondersteuning van bladblazers. Om zo efficiënt mogelijk te werken, wordt steeds een aaneengesloten gebied schoongemaakt. Het is niet mogelijk om even een hoopje in een andere wijk mee te nemen in verband met reistijd.

Bladkorven
Er staan bladkorven verdeeld over de wijken. Hier mag u het blad van de stoep en straat ingooien, ook blad van de tuin mag erbij, het overige groenafval gooit u in de groene kliko. Ieder jaar worden de aantallen en locaties opnieuw vastgesteld in de herfst. De gemeente kijkt dan wel of het veilig is en of de bladkorf goed bereikbaar is. U kunt wel alvast voor volgend jaar een aanvraag doen voor een bladkorf in uw straat. Dit is echter geen garantie dat deze geplaatst gaat worden. Op dit moment is het maximum bereikt. De gemeente zorgt voor het legen van de korven.

Schoonvegen van de straten
Medewerkers van de gemeente voeren de bladcampagne uit. Om zo efficiënt mogelijk te werken, worden op centrale locaties tijdelijke bladinzameldepots opgezet. De gemeente komt die geregeld legen met een vrachtwagen met autolaadkraan.

Nieuw beveiligingssysteem voor trambaan

Bekend van de rinkelende bel en de knipperende lichten. Maar ook van de slagboom die naar beneden gaat als de tram nadert. Om de overwegen van de trambaan goed af te schermen introduceert de provincie Utrecht vanaf december een nieuw beveiligingssysteem.

In Nieuwegein en IJsselstein zijn 19 overwegen van de trambaan voorzien van zo’n slagboom installatie. Omdat deze na 30 jaar gebruik verouderd zijn, is besloten het systeem te vernieuwen. De motoren die ervoor zorgen dat de slagbomen omlaag gaan, zijn inmiddels overal vervangen. In de tussentijd is een nieuwe techniek getest bij de overweg Oudegein (Nieuwegein) die regelt dat naderende trams worden gesignaleerd en ervoor zorgt dat de overweg wordt afgesloten. Het systeem telt het aantal keren dat een tramwiel over het spoor bij de overweg ronddraait en sluit zo op tijd de overweg af.

​Het systeem van leverancier Frauscher is deze zomer uitgebreid op de proef gesteld en heeft een hoge aangetoonde betrouwbaarheid. Voor dit systeem zijn geen kabels in het spoor nodig, wat minder risico oplevert van storingen als gevolg van aanrijdingen met een tram. Bovendien is weinig onderhoud nodig en is het systeem gecertificeerd op een hoog veiligheidsniveau. De technische levensduur is minimaal 30 jaar. De Inspectie voor Leefomgeving en Transport (ILT), die toezicht houdt op de veiligheid van het openbaar vervoer, heeft daarom in september goedkeuring gegeven om deze techniek toe te passen bij de beveiliging van alle overwegen op de tramlijn in Nieuwegein en IJsselstein.

Uithoflijn
Momenteel wordt het ontwerp voor de nieuwe beveiliging afgerond. In mei 2019 zijn alle overwegen van de trambaan voorzien van het moderne systeem. Ook op de overweg Koningsweg in Utrecht zal dit systeem worden toegepast voor de Uithoflijn.

Koop je kerstspullen nu bij Kringloop Plaza in Nieuwegein voor weinig geld

De Kerst nadert en de maand december is altijd een dure maand. Zeker als je krap bij kas zit of even weinig geld hebt. Maar je wilt het toch gezellig hebben thuis of in je studentenkamer. Kringloop Plaza aan de Ravenswade 54 in Nieuwegein biedt dan een uitkomst. ‘Het hele jaar door komen er kerstspullen binnen en nu pakken we uit!’ aldus manager Juns de Haas van Kringloop Plaza. Vanaf woensdag 24 oktober is de Kringloopwinkel iedere woensdag geopend tot 21.00 uur om je kerstspullen in te slaan.

In de winkel staan nu hele kerstbomen met ballen, lichtjes en piek en al. Deze zijn voor luttele euro’s te koop. ‘Als mensen hun zolder en kasten rigoureus opruimen, dan gaan ook veel dozen met kerstspullen naar de kringloop. Die sparen wij op tot de laatste anderhalf tot twee maanden van het jaar. Kerstballen en engelenhaar zijn immers seizoenproducten’ zegt Juns.

Juns de Haas: ‘We hebben een aantal mooie kunstbomen op ons ‘Bomenplein. ‘In de koffieruimte hebben wij een Kerstoutlet met nieuwe Kerstspullen die ook voor een habbekrats verkocht worden. Zoals altijd is koffie, thee en warme choco gratis in onze gezellige koffie corner.’ De winkel is dus vanaf nu iedere woensdag geopend tot 21.00 uur!