Galecopperbrug bij Nieuwegein heeft zelfde constructie als rampbrug Genua: “Maar alles is veilig”

De Galecopperbrug bij Nieuwegein is als enige in Nederland gedeeltelijk op dezelfde manier gebouwd als de rampbrug in het Italiaanse Genua. Het brugdek hangt ook hier aan slechts een paar tuien, draden die schuin van de top naar het brugdek lopen. Toch is er geen enkele zorg over de veiligheid.

Gisteren kwam het schokkende bericht naar buiten dat in Genua een brugstuk van 200 meter tientallen meters naar beneden stortte. 39 mensen zijn omgekomen en gevreesd wordt dat het dodental nog verder zal oplopen.

TUIDRADEN
Het brugdek van deze overspanning was opgehangen aan zeer weinig zogenoemde tuidraden. En dat geldt ook voor de Galecopperbrug, de verbinding van snelweg A12 over het Amsterdam-Rijnkanaal. Andere tuibruggen hebben een hele serie tuidraden, maar bij de brug in Genua en de Galecopperbrug zijn het er maar enkele per mast.

Toch is de brug bij Nieuwegein niet ter vergelijken met zijn Italiaanse evenknie. “Allereerst was de brug in Genua van beton, deze is van staal”, legt Frank van Dooren van Rijkswaterstaat uit. “Ten tweede bestaan de liggers van de Galecopperbrug uit één stuk, terwijl die in Genua in losliggende delen is gebouwd.”

VEILIG
Volgens Rijkswaterstaat is de brug bij Nieuwegein, die in de jaren ’70 werd gebouwd, in uitstekende staat. “Deze brug is absoluut veilig”, aldus Van Dooren. “In 2015 is ‘ie nog volledig versterkt. Bovendien wordt de brug continu in de gaten gehouden door inspecties, dus we hoeven ons echt geen zorgen te maken.”

 

Nieuw op de foto kiosk bij MediaMarkt Nieuwegein: Fotoboeken!

Vanaf nu kan je gemakkelijk en snel jouw fotoboek laten maken op de Kodak foto kiosk bij MediaMarkt Nieuwegein. Premium kwaliteit met een palma zwart lederen kaft met 20 – 40 pagina’s. De fotoboeken zijn al te maken vanaf € 24,95.

Vakantie fotoboek maken? Hoe leuk is het om je mooie herinneringen vast te leggen in een uniek fotoboek! Al je fantastische “Kodak momentjes” in één mooi boek. Met de Kodak foto kiosk kan het nu heel gemakkelijk en snel. We helpen je in de winkel graag verder!

Bij MediaMarkt Nieuwegein zijn er regelmatig leuke events en activiteiten. Kijk op www.mediamarkt.nl/nieuwegein of www.facebook.com/MediaMarkteventsregioutrecht voor meer informatie en volg ons op Instagram #MediaMarktNieuwegein of via Twitter @MediaMarktNWG.

Open Toernooi Tennisvereniging Rijnhuyse

Tennissers hebben nog tot en met zondag 26 augustus 2018 om in te schrijven voor het QuoVadis Rijnhuyse Open 2018, dat van 1 t/m 9 september bij Tennisvereniging Rijnhuyse in Nieuwegein plaatsvindt. Er wordt gespeeld vanaf speelsterkte 2 tot en met speelsterkte 8; alle categorieën bieden heren- en damessingle (HE/DE), heren- en damesdubbel (HD en DD) en mixed (GD). Bij speelsterkte 7 (HD, DD en GD) kan ook gekozen worden voor de categorie 35+. De 7 (verlichte) banen van Rijnhuyse zijn van smashcourt. Inschrijven kan nog tot en met 26 augustus 23.59 uur via https://mijnknltb.toernooi.nl.

Voorbereiding najaarscompetitie
Het open toernooi van Rijnhuyse wordt in de regio gezien als een mooie voorbereiding op de KNLTB najaarscompetitie, die 11 september weer start. De eerste wedstrijden in het toernooi beginnen op zaterdag 1 september en in het finaleweekend van 8 en 9 september verzorgt Wijnfort Jutphaas de traditionele wijnproeverij. Ook de feestavond op 7 september heeft veel in petto, want de organisatie is in onderhandeling met een deejay van internationale faam. Inschrijven voor het toernooi kan via https://mijnknltb.toernooi.nl.

Over Tennisvereniging Rijnhuyse
Tennisvereniging Rijnhuyse (TVR), gelegen aan Rond het Fort in Nieuwegein, is de grootste tennisvereniging in Nieuwegein. De club in Nieuwegein Noord (vlakbij kasteel Rijnhuizen, Jutphaas) telt ruim 625 leden, van jong tot oud, en is opgericht in 1969. Het tennispark beschikt over zeven allweather smashcourtbanen, die alle verlicht zijn. Kijk voor meer informatie over de club en de activiteiten op www.rijnhuyse.nl.

Kindervakantiepret op Cityplaza

Kindervakantiepret is de afsluiting van de zomervakantie, Of het begin van het nieuwe schooljaar? Van vrijdag 24 augustus tot en met zondag 26 augustus staat winkelcentrum Cityplaza in het teken van vakantiepret.

Op de Markt, de Raadstede en West is er vanaf vrijdag 24 augustus tussen 12.00 uur en 17.00 uur volop vakantiepret te vinden. U kunt daar onder andere tenten bouwen met Buurman & Buurman, pannenkoeken versieren of of lekker uitrazen op een stormbaan van 30 meter. Altijd al in de piste willen staan als bijvoorbeeld een acrobaat? ……… Op West is er iedere dag een echte circus workshop. Dit en nog veel meer kan allemaal tijdens de Kindervakantiepret op Cityplaza.

Tussen 12:00 uur en 17:00 uur zijn er iedere dag leuke, verrassende en educatieve evenementen voor jong en oud. Voor het complete programma kunt u kijken op www.cityplaza.nl

Maar dat is het niet alleen. Tijdens de Kindervakantiepret kunt u natuurlijk ook genieten van het ruime winkelaanbod en gastvrije horeca.

Veel inbraken in Nieuwegein

De politie van Nieuwegein laat weten dat er een flinke stijging van woninginbraken is waargenomen. Vooral de afgelopen vier weken in de wijken Jutphaas-Wijkersloot en de Doorslag. Let u extra op? Bel 112 bij verdachte situaties.

Gaat u binnenkort op vakantie of een dagje weg? Maak het inbrekers dan niet te makkelijk. Vaak is er een hoger aantal woninginbraken te zien wanneer de zomervakantie start.

Veel mensen zijn weg en dat is van buitenaf goed te zien. Maak daarom bijvoorbeeld afspraken met uw buren dat zij de post uit het zicht halen en sluit een tijdschakelaar aan op uw lampen.

Op onderstaand kaartje, die de politie van Nieuwegein heeft vrijgegeven, ziet u de inbraken. Hoe roder het gebied is gekleurd, hoe meer inbraken er zijn geweest de afgelopen vier weken.