Luchtkwaliteit voldoet ruimschoots aan normen in Nieuwegein

Nieuwegein houdt al een aantal jaren de luchtkwaliteit nauwlettend in de gaten via luchtkwaliteitskaarten. De luchtkwaliteit in Nieuwegein is de afgelopen tien jaar sterk verbeterd en voldoet ook nu ruimschoots aan normen van de Wet milieubeheer. De hoogst berekende concentraties liggen 10% onder de milieunorm. De nieuwe luchtkwaliteitskaarten zijn beschikbaar via de gemeentelijke website.

De luchtkwaliteit wordt berekend op basis van verschillende bronnen, zoals wegverkeer, industrie en scheepsverkeer. Deze berekening vindt plaats in samenwerking met het NSL(Nationaal Samenwerkingsverband Lucht) In het algemeen wordt de lucht in Nederland en omliggende landen steeds schoner, de zogenoemde achtergrondwaarde. Tegelijk wordt in Nederland de energie steeds schoner opgewekt, rijden er steeds meer elektrische auto’s, isoleren we beter zodat er minder warmte hoeft te worden geproduceerd. Daarnaast gebruikt de industrie steeds betere filters en worden schepen schoner.

Roet
Een deel van de luchtverontreiniging bestaat uit roet. Deze stof is met name afkomstig van het verkeer. Uit recent wetenschappelijk onderzoek blijkt dat roet relatief veel gezondheidsschade kan veroorzaken. De gemeente heeft deze stof daarom ook dit jaar in de monitoring betrokken. Hieruit blijkt dat de landelijke geldende streefwaarde wordt gehaald.

Blijvende inspanning
De gemeentelijke ambitie gaat verder dan het voldoen aan de wettelijke milieunorm. De gemeente blijft de luchtkwaliteit in de gaten houden én blijft zich de komende jaren inspannen om negatieve milieueffecten verder terug te dringen. Zo heeft de gemeente een ambitie neergelegd om in 2040 energieneutraal te zijn. Deze ambitie, verwoord in de Routekaart Energieneutraal, gaat breder dan alleen de luchtkwaliteit. Daarbij worden verschillende routes beschreven op het gebied van energiebesparing, duurzame warmte, duurzame elektriciteit, duurzame mobiliteit en energieopslag.

Luchtkwaliteitskaart als basis voor ruimtelijke initiatieven
De gemeente gebruikt de luchtkwaliteitskaart om de vergunningplichtige bedrijven te informeren over de ruimte die er is om toekomstige initiatieven te ontplooien, vooral op woningbouwgebied. Verder kan de gemeente de initiatieven snel toetsen op de ruimtelijke mogelijkheden.

Column Willeke Stadtman: ‘Sneeuw’

De Nieuwegeinse Willeke Stadtman (1950) is onlangs een tweede leven begonnen als schrijfster. Is echtgenote en moeder van drie kinderen. Heeft inmiddels drie kleinzoons, een kleindochter (Eloisa), een hond (een Roemeense kliko) en een kleinhond (de hond van haar dochter).

Vierendertig jaar was Willeke werkzaam in de gezondheidszorg, aanvankelijk als arts, later als bestuurder met name in de ouderenzorg. In 2011 is zij gestopt met werken, precies zoals zij zich had voorgenomen. Sinds eind 2014 werkt zij als arts voor de Levenseindekliniek. Al een tijdje heeft Willeke haar eigen column op De Digitale Stad Nieuwegein. Deze week de column: ‘Sneeuw.’

Buiten liggen de laatste resten van de hevige sneeuwval. Het blijft nog even glibberen, maar de nationale opwinding over het natuurverschijnsel ‘sneeuw’ is alweer behoorlijk afgenomen. Marco Verhoef, die ongelooflijk kickt op extreem weer (‘daar doe je het voor als weerman’) kijkt met nauwelijks verholen ongenoegen naar de weermodellen: voorlopig kan hij het wel schudden: geen sneeuw, geen ijzel, geen vorst, geen klap onweer, geen storm, geen schot hagel. Niks. Gewoon saai donkergrijs weer met af en toe een flauw zonnetje bij een onbeduidend windje en lokaal mogelijk een enkel hoosbuitje.

Ik kan me niet herinneren dat we vroeger van die codes hadden. Vroeger sneeuwde het gewoon, en dan had je wat overlast, daar maalde niemand over.

Tegenwoordig kom je om de haverklap voor een moreel dilemma te staan. Bij code rood kun je beter de weg niet op. Behalve als het moet.

Ik zou een lijstje wel handig vinden: tien goede redenen om bij code rood toch de weg op te gaan. Dat je dat even kunt afvinken. Dat je dat niet allemaal helemaal zelf hoeft te bedenken.
Net als die verrukkelijke tips van Rijkswaterstaat voor als je hebt moeten beslissen dat je toch echt de weg op moet.

Voor automobilisten geldt: afstand houden, rustig optrekken (wild optrekken kán bij gladheid problemen geven), rustig sturen en geen scherpe bochten maken (behalve natuurlijk als er een scherpe bocht is).

Verder is het zaak vol op de rem te gaan als dat nodig is (anders blokkeert het remsysteem niet). Maar het allerbelangrijkste: raak niet in paniek als je de vangrail op je af ziet komen. De vangrail kan je helpen om weer in het juiste spoor te raken (denk even aan de botsauto op de kermis of aan het bandstoten bij biljarten).

Voor de wandelaar de volgende gouden tip: let op de schoenen die je aantrekt (geen hoge hakken) en dan vooral op de zool.

Kom daar zelf maar eens op.

Koop eventueel antislipzolen. De schoenmaker zet ze er zo voor je onder.
Leren- of nylonzolen kun je bewerken met schuurpapier om de zool minder glad te maken. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon over je schoen een oude sok aantrekken en die ter hoogte van de enkel met een veter vastmaken.

Als het heel erg wordt: bind dan een anti glij-ijzer onder de schoenen. Hebben ze in Siberië uitstekende ervaringen mee. Daar is het ook wel eens glad.

De treinreiziger moet vooral met van alles rekening houden: dat hij behoorlijk hinder kan ondervinden op het spoor. Maar ook met reistijden, vertraging, drukte op perrons en met extra overstappen.

Motorrijders dienen hun gewicht in de bocht geleidelijk te verplaatsen en mogen vooral niet aan hun stuur gaan trekken.

Ik moest de weg op. Het was heerlijk. Al die keurige rijders: veel veiliger dan anders.
Doe mij maar sneeuw.

Vreeswijk bij Kaarslicht door zonder kaarslicht

‘Vreeswijk bij Kaarslicht’ moet het dit jaar vanwege de weersomstandigheden doen zonder kaarslicht. Vanavond zouden in de oude stad meer dan 10 duizend lichtjes worden aangestoken, terwijl de moderne verlichting zou worden gedoofd. ‘Ook de fakkels worden niet aangestoken’ zo laat Lydia Kroeze onze redactie weten.

Door de slechte weersverwachting en de aanhoudende gladheid heeft de organisatie besloten dat er vanavond geen potjes en fakkels worden aangestoken. Ook de lampionnenoptocht is afgelast. De straatverlichting blijft aan. De kerstmarkt aan de Handelskade gaat wel door, evenals de activiteiten op de Museumwerf en de volkskerstzang in de Barbarakerk.

Video: Verkeerd mengen stoffen oorzaak brand bij Ecolab aan de Brugwal

Bij het bedrijf Ecolab in Nieuwegein aan de Brugwal is woensdagmiddag 13 december rond 13.55 uur brand uitgebroken. Daarbij is minstens één gewonde gevallen, laat een woordvoerder van de brandweer weten. Om wat voor verwondingen het precies gaat, is niet duidelijk. Inmiddels is de brand geblust en weten we dat er iets is misgegaan bij het vermengen van stoffen. De gewonde man heeft deze stoffen ingeademd en is hiervoor in behandeling in het ziekenhuis.

De brand zou ontstaan zijn bij het opstarten van een systeem, waarbij de twee stoffen, die gemengd werden, bij elkaar kwamen en een chemische reactie veroorzaakten. De politie en brandweer adviseerde eerder om ramen en deuren dicht te houden. Dit is inmiddels opgeheven. De omgeving blijft afgezet.

Tijdens de brand kwamen donkere rookpluim achter uit het pand vandaan. De hulpdiensten waren in grote getalen aanwezig en de omgeving was afgezet. Omdat niet meteen duidelijk was wat er precies aan de hand was, zette de brandweer meerdere wagens en werd er opgeschaald naar GRIP1.

Het pand van Ecolab staat op de Brugwal in de buurt van Cityplaza in de binnenstad van Nieuwegein.  Het bedrijf ontwikkelt en verkoopt schoonmaakmiddelen en middelen ter bestrijding van ongedierte. Vanwege de chemische stoffen die daarvoor worden gebruikt was het gevaarlijk om de vrijgekomen stoffen in te ademen. Inmiddels is gebleken dat geen verhoogde concentraties gevaarlijke stoffen zijn gemeten. Rond 15.40 uur was de situatie stabiel en vertrok de brandweer.

Bewoners willen de fabriek weg hebben
Inmiddels komen de buurtbewoners in actie. Zijn vinden dat zo een chemisch bedrijf niet in de binnenstad van Nieuwegein hoort. Karin H. laat ons weten: ‘Wij waren hier al een tijdje bang voor. Het is één grote chemisch fabriek. Ik snap niet waarom de gemeente steeds een vergunning afgeeft voor zo een bom in mijn achtertuin.’ Een andere bewoner zegt ons: ‘Zo een fabriek hoort thuis industriegebied Het Klooster, ver van de bewoonde wereld en niet in een binnenstad.’

Ook zijn er bewoners die positief denken over Ecolab
Niet alle buurtbewoners komen in actie. Dion Uijens laat onze redactie weten: ‘Wij, in de herenstraat zijn blij met deze fabriek als buurman. Twee keer per jaar overleggen we en we worden goed op de hoogte gehouden van ontwikkelingen en incidenten.’

Rond 14.00 uur werd de Herenstraat afgezet voor al het verkeer

trekt

PENTekening: ‘De ArtistMan’

De Nieuwegeinse karikaturist – cartoonist Jan Ibelings tekent al sinds hij een pen kan vast houden strips, cartoons en karikaturen. Als live-karikaturist treedt hij op in binnen- en buitenland tijdens beurzen, feesten en evenementen onder de namen karikaturist IBIS en Rembrandt van Gein. Kijk op de website van Jan als u meer over hem wilt weten. (www.karikaturist.nl)

Voor De Digitale Stad Nieuwegein (pen.nl) maakt Jan Ibelings iedere week een cartoon over een actuele Nieuwegeinse gebeurtenis of een karikatuur van een BN-er (bekende Nieuwegeiner) of MBN-er (minder bekende Nieuwegeiner). De tekeningen zijn te koop. Heeft u interesse? Mail voor meer informatie naar: info@karikaturist.nl. Deze week: de ArtistMan, Willo Schröer.

Een aantal in Nederland gevestigde managementbureaus voor acteurs en regisseurs zijn populair op filmwebsite IMDb. Van alle Nederlandse agentschappen is ArtistMan in Nieuwegein het hoogst genoteerde bedrijf in de wekelijkse IMDb COMPANYmeter, gevolgd door Henneman Agency, Favor Talents, nummer19 en Meerzorg Talents. Het in 2014 opgerichte ArtistMan vertegenwoordigt een select aantal acteurs en regisseurs, waaronder Davy Eduard King, Miro Kloosterman, Poal Cairo, Nick Golterman, Joosje Duk, Iván López Núñez, Matt Jaems en Dennis Alink.

‘De Roland Holstlaan’

Alle straten, lanen, driften, pleinen en wat dies meer zij, vastgelegd volgens een  vast stramien: ter hoogte van het pand met huisnummer 1, midden op de weg, fietspad of trottoir de straat in gefotografeerd. Daarbij bepaalt het straatnamenregister van de Gemeentegids 2010 de alfabetische volgorde in deze wekelijkse rubriek.

De eerste straat is de Bertus Aafjeshove, de laatste de Zwolseveste. Iedere week een foto (die desgewenst gedurende zes maanden na publicatie te verkrijgen is via de website van onze fotograaf. Deze week de Roland Holstlaan in Wijkersloot.