Clubkampioenschappen junioren bij BC ‘t Gein

Zondag 31 mei j.l. werden bij Badmintonclub ‘t Gein de jaarlijkse clubkampioenschappen voor junioren gehouden. Naast gezonde strijd stond sportiviteit en gezelligheid voorop in sporthal de Sluis. De groep werd opgedeeld in twee groepen op basis van niveau. In de B groep streden enkel leden die sinds dit jaar pas badmintonnen tegen elkaar. Ze lieten goed zien wat ze hadden geleerd en zorgden voor een hoop spannende wedstrijden.

De uiteindelijke winnares was Tessa, Bas werd achter haar knap tweede. Ook werd er een dubbel gespeeld. Martijn en Luca die net naast de prijzen grepen bij het enkelspel wisten Tessa en Bas in de finale opzij te zetten en pakten de dubbeltitel.

In groep A kwamen de meer ervaren spelers in actie. Het damesenkelspel werd door Parnia gewonnen. Zij bewees dat ze niet voor niets in het eerste team van de junioren speelt. Niseni pakte de tweede plaats.

Bij het herenenkelspel speelden 6 jongens mee. De jongens uit team 1 lieten ook hier hun klasse zien. Max was in de spannende finale zijn teamgenoot Juri de baas en pakte daarmee zijn derde opeenvolgende titel.

In het dubbelspel waren Max en Juri ook een maatje te groot voor de rest. De tweede prijs was daar voor Parnia en Niseni.

Alive Gospel Choir geeft concert

Alive Gospel Choir uit Nieuwegein organiseert op zaterdag 20 juni a.s. een ‘Home Coming Concert’ in De Bazuin aan de Nedereindseweg 4 in Jutphaas. Het concert wordt samen met twee zusterkoren – Friendship Gospel Choir uit Soest en Life Line Gospel Choir uit Katwijk – gegeven. Het verzamelde koor staat onder de bezielende leiding van dirigente Edith Casteleyn.

Rond Hemelvaart brachten ruim 80 koorleden een bezoek aan New Orleans, USA. Back to the roots of the Black American Gospel Music! Zij zongen daar samen met plaatselijke koren en gaven verschillende concerten. Op 20 juni geven zij deze unieke beleving graag aan u door tijdens het Home Coming Concert in De Bazuin aan de Nedereindseweg in Nieuwegein.

Tijdens het concert op 20 juni worden dezelfde gospels gezongen die ook in New Orleans op het repertoire stonden. En nu de drie deelnemende gospelkoren voltallig aanwezig kunnen zijn, staat er een koor van maar liefst 120 man/vrouw sterk op het podium. Ze hebben hard gewerkt om het optreden in De Bazuin in Nieuwegein tot een onvergetelijke ervaring voor alle toehoorders te maken! De kaarten kosten in de voorverkoop € 12,50 p.p. Kinderen tot 16 jaar betalen € 10,00. Dit bedrag is inclusief een consumptie.

Koopt u een kaartje aan de deur, dan betaalt u € 14,50 p.p. Het concert begint om 19.30 uur en de zaal gaat om 19.00 uur open. Kijk op de website voor meer informatie en de verkoop van de kaartjes.

‘Foto van de week’

Tijdens zijn omzwervingen door en om Nieuwegein heeft de Nieuwegeiner Arend Bloemink (1946) vrijwel altijd zijn camera bij zich. Zijn camera is als het ware een verlengstuk van zijn ogen.

Een veelgebruikt verlengstuk. Hij fotografeert dat wat hem opvalt. Soms is dat iets bijzonders. Soms is dat iets alledaags. Soms fotografeert hij een evenement in Nieuwegein (wielerrondes, openingen, activiteiten van B&W, jeugdvoetbal, een trouwpartij, …). Soms valt zijn (camera)oog op een heel gewoon, maar prachtig stukje natuur. Soms ook fotografeert hij al wandelend in de wilde weg en ziet hij thuis wel wát er op zijn geheugenkaartje is vastgelegd.

Arend Bloemink: ‘Een winderige zondag in mei 2015. Regen in aantocht. Mooi moment eens in mijn fotografische archief te duiken en te zien wat ik zoal tegenkom. Mei 2005, 10 jaar geleden alweer, zag ik grassen weerspiegeld in een van de vele waterpartijen in Nieuwegein. Een fotomomentje! In de weerspiegeling een teer-blauwe lucht. Doordat het water wat bruingetint is, geeft dat het gras in de reflectie een bruinige kleur. Ik zet de foto op zijn kop. Dat zorgt voor een verder vervreemdend effect. En tot slot verzacht ik de foto enigszins. Ik ben tevreden: een Foto van de Week op pen.nl.’

‘En wat het weer betreft: later de komende week wordt het zómer, met on-Hollandse hoge temperaturen. Althans: dat is een verwachting. Ga ik er weer lekker op uit, kijken naar wat er te zien valt. En te fotograferen.’

Drakenbootfestival 2015 editie drie krijgt vorm

Op zondag 6 september wordt er weer gestreden op het Merwedekanaal aan de Herenstraat in Nieuwegein om beste Drakenboot racer van Nieuwegein. De inschrijving voor deelname is inmiddels geopend. Wilt u met uw familie, straat, vrienden of collega’s deelnemen aan dit spektakel dan kunt u zich via de website van het Drakenbootfestival aanmelden. De verwachting is dat er dit jaar nog meer teams zullen meedoen. Van de vorige edities hebben zich de nodige teams alweer aangemeld maar ook nieuwe teams hebben zich ingeschreven.

Ook is de organisatie nog op zoek naar de nodige financiële steun want, aldus organisator Eric Slagmolen: ‘zonder sponsors geen festival. Heeft u buiten ons sponsor programma specifieke wensen dan zijn die uiteraard te bespreken.’ Wilt u Vriend van het drakenbootfestival worden, er kan al gedoneerd worden vanaf 25,- euro.

Kilimandjaro beklimmen voor Rundu

Noor Blaas (18) en vader Jeroen Blaas gaan de hoogste berg van Afrika beklimmen en hopen op 24 juni de top te bereiken. Noor doet nu eindexamen op het Anna van Rijncollege dat een vriendschapsband heeft met Rundu Secondary School in Rundu de zusterstad van Nieuwegein in Namibië.

Noor en haar vader willen zich laten sponsoren voor het jongerenproject Disability on the Move in Rundu. In dit project werken lichamelijk gehandicapte jongeren samen in een koekjesbakkerij. Zij werken nu in een beschikbare autogarage bij een woonhuis maar willen dolgraag een verkooppunt openen op een centrale plek in Rundu.

Bij zijn afscheid als burgemeester van Nieuwegein heeft Cor de Vos aan dit project de afscheidsgiften besteed. Wil je dit sponsoren dan kan dat met elk gewenst bedrag door overmaking op IBAN rekening NL 49 INGB 0007 6630 11 van Werkgroep Rundu onder vermelding van Kilimandjaro. Noor en Jeroen vertrekken op 17 juni en komen 1 juli weer thuis.

SP: ‘Gemeenteraad stemt in met ‘tegenprestatie”

Donderdagavond 28 mei 2015 heeft de gemeenteraad van Nieuwegein ingestemd met een VVD amendement dat bepaalt dat uitkeringsgerechtigden een verplichte tegenprestatie moeten leveren voor hun uitkering. Het voorstel werd, behalve door de VVD ook gesteund door de fracties van CDA, CU, Ieders Belang en een deel van de VSP. Volgens de SP is deze ‘Dwangarbeid’-regel ongewenst en onuitvoerbaar.

Annie v.d. Heuvel, SP fractievoorzitter: “Als de gemeente verplicht werk voor deze mensen moet gaan organiseren kan het niet anders dan dat dit veel geld gaat kosten. En ook verplicht vrijwilligerswerk behoort tot de mogelijkheden volgens de indieners. Maar hoe kan je nu vrijwilligersorganisaties verplichten om ‘dwangvrijwilligers’ – laten we ze zo maar noemen – te begeleiden, te registreren, controleren enzovoort?’

‘En behalve de ethische kwestie om mensen met dwang een tegenprestatie te laten verrichten is er nog een probleem. Wat nu als mensen door de sanctie, dus korting op de uitkering, onder het bestaansminimum komen? Het verbaast ons daarom dat vooral het CDA en de CU dit amendement gesteund hebben. Het CDA kennen wij immers als een partij die oog heeft voor het gezin, een partij die het bestrijden van kinderarmoede samen met de SP hoog op de agenda heeft staan. Maar nu dus kennelijk even niet.’

De SP verwacht dat velen tegen de maatregel beroep zullen aantekenen, wat ook weer de nodige kosten met zich mee zal brengen. Annie v.d. Heuvel: ‘Kortom, volgens ons als SP is dit amendement niet uitvoerbaar.Tenzij we de OZB fors gaan verhogen.’

Jongens Cals College Kampioen Schoolhockey

De jongens bovenbouw van het Cals College Nieuwegein zijn vandaag Nationaal kampioen schoolhockey geworden in Amstelveen. Op 17 april werden eerder de voorrondes gespeeld. De poulewedstrijden op de finaledag werden gespeeld bij hockeyclub HIC. De poulewedstrijden wonnen de jongens uit Nieuwegein met 2-1, 10-0 en 1-0. De kwartfinale werd gewonnen met 3-0. De halve finale met 2-1. De keeper uit Nieuwegein kreeg slechts 2 goals tegen op de weg naar de finale.

De finale werd gespeeld in het Wagenerstadion in Amstelveen tegen het Lorentz Casimir Lyceum uit Eindhoven. Het Cals College stond de laatste seconden voor het einde met 1-0 voor maar een strafcorner werd benut door het Casimir Lyceum waardoor de stand gelijk werd. Shootouts moesten bepalen welke school kampioen werd. Het Cals College uit Nieuwegein won de schootouts uiteindelijk nipt met 4-3 en mag zich hierdoor Nationaal Schoolhockey Kampioen 2015 noemen.

Beachvolleyballers naar de kwartfinales in Moskou

De beachvolleyballers Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen uit Nieuwegein zijn op het grandslamtoernooi van Moskou doorgedrongen tot de kwartfinales.

Brouwer en Meeuwsen plaatsen zich voor de kwartfinales door achtereenvolgens de Russen Stojanovski/Jarzoetkin (21-18 21-14) en het Italiaanse duo Nicolai/Lupo (21-13 16-21 15-13) te kloppen. Zaterdag 30 mei aanstaande moeten de wereldkampioenen het opnemen tegen de sterke Brazilianen Alison/Bruno.

Onderzoek naar impact Mantelzorg

Over mantelzorg en overbelasting onder de mantelzorgers is al veel onderzoek gedaan. Grote organisaties geven meer en meer aandacht aan dit risico. Maar over de gevolgen van mantelzorg bij ZZP-ers en MKB- zijn nochtans geen onderzoeksresultaten bekend.

De Nieuwegeinse ondernemers Mirjam Willaert van Pulse to Move en Jos Littel van Littel Communicatie hebben daarop het initiatief genomen om zelf onderzoek te gaan doen binnen deze ondernemersdoelgroepen. Hiervoor hebben zij samenwerking gezocht met de gemeente Nieuwegein.

Met dit onderzoek willen de initiatiefnemers de impact van Mantelzorg in combinatie met het zelfstandig ondernemerschap zichtbaar maken. Over hoeveel mantelzorgers het gaat in Nieuwegein, wat hun is risico zijn en waar zij behoefte aan hebben. Begin juni zullen ondernemers voor het onderzoek worden benaderd.

‘Paradise Lost’

Overal in Nieuwegein kom je iets tegen, mensen, dieren, gebouwen, auto’s, fietsen etc. maar ook kunstwerken, Openbare Kunstwerken. Wekelijks zullen wij deze hier behandelen. Wie is de maker, waarom daar op die plek en wat stelt het nu voor. Onze fotograaf Arend Bloemink trekt er op uit, met zijn camera, met zijn blik op het kunstwerk om u te laten genieten van kunst, thuis, van achter uw computer en ……… mocht u het zelf willen zien dan kunt u er ook heen met de kennis die u hier leest op De Digitale Stad Nieuwegein. Deze week ‘Paradise Lost’.

De maker van ‘Paradise Lost’ is beeldend kunstenaar Hans van Bentem, hij komt uit Den Haag, heeft ook een website. Het kunstwerk is gemaakt in 1997 en is gemaakt van keramiek. De opdrachtgever was de gemeente Nieuwegein en staat in zwembad Merwestein. Van Bentem over het kunstwerk: ‘Het idee dat het ‘paradijs’ tegenwoordig voor iedereen bereikbaar is, je koopt een kaartje en kan je in het paradijs wanen, baden in warme golfstromen, kruidenbaden, glijbanen… het is ook bedoeld als een knipoog: of het ware paradijs niet lang gelden voor ons verloren is en we het met een kunstmatige variant moeten doen… tegelijk wil ik verwonderen, verwarren, niet te veel beleren maar ook plezieren en visuel genot bieden!

Hans van Bentem (1965): ‘Ik volgde de opleiding monumentale vormgeving aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag, waar ik in 1988 afstudeerde. In het begin schilderde ik vooral, maar liet mij vooral inspireren door de punk en keerde mij af van de maatschappij. In diverse plaatsen in Nederland in openbare ruimten staan werken van mij, ook in Nieuwegein.’