School in Soedan krijgt onderwijsmateriaal ROC

Het Tech College en het Automotive College, beiden onderdeel van het ROC Midden Nederland aan de Harmonielaan, doneren technisch onderwijsmateriaal aan een technische school in Khartoum in Soedan. Afgelopen donderdag 19 december werd er bij de school aan de Harmonielaan een 6 meter lange container geladen. Deze wordt geschonken aan de school in Soedan.

Gedoneerd worden vooral elektro-, installatie- en autotechniekspullen die door fusie van de twee scholen overbodig zijn geworden, maar nog zeer goed bruikbaar in het onderwijs.

Een inwoner uit Houten was in februari 2013 op bezoek geweest bij de school in Soedan en zag dat de school zat te springen om goed technisch onderwijsmateriaal. Dus dit materiaal komt goed van pas.

Aanleg wandelroute naar de Binnenstad

De gemeente zal, als het weer meezit, de eerste week van januari starten met het opknappen van de openbare ruimte in het Wenckebachcarré. Deze werkzaamheden lopen door tot eind april 2014. Het Wenckebachcarré is het centrale deel van de wijk Jutphaas/Wijkersloot, omsloten door de Prof. Dr. Claylaan, Sluyterslaan, Richterslaan en Mendez da Costalaan. Er zal een wandelroute aangelegd worden van het Wenckebachcarré naar de binnenstad.

Het pad gaat deels over bestaande trottoirs en deels over nieuwe half verharde paden. Langs de dierenweide komt een half verhard pad en door het groengebied langs het water van de Sluyterslaan komt een asfalt/tegelpad. Hier komt ook een natuurvriendelijke oever. Her en der in de buurt worden groenstukken op een ‘beheer-vriendelijker’ manier ingericht en worden er op grasvelden bloembollen geplant. De wandelroute loopt door de speeltuin bij het Nijpelsplantsoen. Dit pad verbindt de verschillende speeltoestellen en zitgelegenheden langs de route. Om goed en veilig te kunnen oversteken, worden er bij de speeltuin aan het Nijpelsplantsoen twee verkeersdrempels aangelegd en wordt de oude verwijderd.

Enige tijd geleden hebben alle direct omwonenden van de huidige speelplek in het Wenckebachplantsoen drie ontwerpen voor de nieuwe speelvoorziening en een stembiljet toegestuurd gekregen. Uit de terugontvangen stembiljetten blijkt dat bewoners in meerderheid kiezen voor het ontwerp van de firma Eibe. De verbouwing van de flats in het Wenckebachplantsoen en het bouwen van de ontmoetingsruimte nemen nog enige tijd in beslag. De speelvoorziening wordt pas verplaatst en uitgebreid als de bouwwerkzaamheden klaar zijn, vermoedelijk eind 2014.

Bloed doneren in vrachtwagen in Nieuwegein

Vanaf begin januari kunnen mensen in Nieuwegein bloed doneren in een vrachtwagen. Daarin zit namelijk de nieuwe mobiele afnamelocatie van Sanquin Bloedvoorziening.

De mobiele bloedbank is gebouwd in een uitschuifbare trailer en is voorzien van alle benodigde apparatuur en materialen.

Het is de vijfde trailer van Sanquin die in Nederland gaat rijden.

De vraag naar bloed is afgenomen omdat ziekenhuizen zuiniger en meer bewust omgaan met het gebruik van bloed. Dit is onder meer het gevolg van bloedbesparende technieken en procedures, waarover Sanquin heeft meegedacht. Resultaat is dat de vraag naar donorbloed in de afgelopen drie jaar met 15% is gedaald. Dit heeft gevolgen voor de bloedinzameling. Sanquin gaat het aantal afnamelocaties verminderen om zo doelmatiger in te zamelen. Ondanks de afgenomen vraag naar bloed blijven bloed- en plasmadonors onverminderd nodig.

Oldtimer brandt uit voor ogen eigenaar

In Vreeswijk is in de nacht van maandag op dinsdag 31 december j.l. rond 01.00 uur een klassieke Mercedes in brand gevlogen. Het incident leidde dinsdagnacht nog even tot een risicovolle situatie in de Mauritsstraat, want de oldtimer reed op gas. Daarom hielden brandweermannen continu in de gaten of de lpg-tank niet te heet werd.

De eigenaar van de auto werd wakker door de brand en moest machteloos toezien hoe zijn Mercedes verloren ging.
 De BMW die naast de oldtimer geparkeerd stond, liep door het snelle optreden van de brandweer, nauwelijks schade op. 

De oorzaak is nog onbekend, echter wordt niet uitgesloten dat het hier om brandstichting gaat. Onze fotograaf Frits Kleppe was ter plekke en maakte de foto’s. (Klik op het fotocameraatje hieronder voor de foto’s)

Column Willeke Stadtman

De Nieuwegeinse Willeke Stadtman (1950) is onlangs een tweede leven begonnen als schrijfster ‘to be.’ Is echtgenote en moeder van drie kinderen. Heeft inmiddels drie kleinzoons, een hond (een Roemeense kliko) en een kleinhond (de hond van haar dochter). Vierendertig jaar was Willeke werkzaam in de gezondheidszorg, aanvankelijk als arts, later als bestuurder met name in de ouderenzorg. In 2011 is zij gestopt met werken, precies zoals zij zich had voorgenomen. Al een tijdje heeft Willeke haar eigen column op De Digitale Stad Nieuwegein: ‘Appels & Peren.’

Willeke: ‘Er komt een pluimpje rook uit het speelhuisje op de hoek van de Bergfluiter. Ik zie drie jongetjes van een jaar of negen wegrennen. Ik roep ze. Ze komen nog ook. Ik vraag wat ze aan het doen zijn. ‘Niks’, zegt de een. ‘Ik doe niks.’ Het is zo’n jongetje dat nooit wat doet. Zijn hoofdknikje volstaat om mijn aandacht te verleggen naar een ander jongetje, dat nogal schuldbewust kijkt. In zijn hand heeft hij een toefje stof, dat aan de bovenkant uitkomt in een brandend puntje.’

‘‘Lijkt me nogal gevaarlijk,’ zeg ik, ‘bovendien mag je nog helemaal geen vuurwerk afsteken.’ ‘Oh, dat wist ik niet,’ zegt toefje. ‘Dat weet je best,’ zegt hoofdknikje. ‘Ik vind het ook gevaarlijk, hoor, je moet hem uitmaken.’ Het derde jongetje kiest geen partij. Hij doet er het zwijgen toe. ‘Nou, jongens,’ zeg ik, ‘geen vuurwerk meer afsteken hè?’ Ik hoor mezelf praten.’ Klik hier om de column ‘Afknallen’ te lezen.

Afknallen

Er komt een pluimpje rook uit het speelhuisje op de hoek van de Bergfluiter. Ik zie drie jongetjes van een jaar of negen wegrennen. Ik roep ze. Ze komen nog ook. Ik vraag wat ze aan het doen zijn. ‘Niks’, zegt de een. ‘Ik doe niks.’

Het is zo’n jongetje dat nooit wat doet. Zijn hoofdknikje volstaat om mijn aandacht te verleggen naar een ander jongetje, dat nogal schuldbewust kijkt. In zijn hand heeft hij een toefje stof, dat aan de bovenkant uitkomt in een brandend puntje.

‘Lijkt me nogal gevaarlijk,’ zeg ik, ‘bovendien mag je nog helemaal geen vuurwerk afsteken.’

‘Oh, dat wist ik niet,’ zegt toefje. ‘Dat weet je best,’ zegt hoofdknikje. ‘Ik vind het ook gevaarlijk, hoor, je moet hem uitmaken.’ Het derde jongetje kiest geen partij. Hij doet er het zwijgen toe. ‘Nou, jongens,’ zeg ik, ‘geen vuurwerk meer afsteken hè?’ Ik hoor mezelf praten.

Ik wandel verder met mijn kleinzoon, die nog lang niet aan vuurwerk toe is. Hij doet vooral in luierwerk. Een eindje verderop kom ik twee jongens tegen, de een draagt een vuurpijl en een aansteker.

‘Hallo,’ zeg ik. Waar bemoei ik me toch mee? ‘Hallo,’ zeggen de jongens. ‘Ga je die pijl afsteken?’ ‘Ja,’ zegt de oudste, ‘mijn vader zegt dat ik goed moet uitkijken voor de politie, want het mag nog niet hè?’ ‘En toch doe je het?’ ‘Ja, want het mag van mijn vader.’

‘Ik ben bang voor vuurwerk,’ zegt de jongste. ‘Maar ik heb het wel.’ Hij doet zijn jas een stukje open, onder zijn linker oksel zit een roze pakje. ‘Maar ik steek het niet af, dat doet mijn broer, die is al negen, en ik ben nog maar zes.’
‘Mijn broertje is bang. Omdat er bij een neef van ons een hand afgeknald is. Hij was ook zes en hij had een rotje in zijn hand, hij wist niet dat hij die moest weggooien. En nu is hij twaalf, hij heeft een kunsthand en die zit aan zijn arm, maar hij kan er niks mee. Hij is links en die kunsthand zit ook links.’ Hij steekt zijn linkerhand omhoog en kromt de vingers een beetje. ‘Helemaal stijf die hand.’

‘Maar toch ben jij niet bang?’ ‘Nee, want ik doe zelf nooit stomme dingen met vuurwerk. En ik heb een vuurwerkbril en die doe ik altijd op, dan staat het maar stom.’ ‘Ik ben bang voor vuurwerk,’ herhaalt de jongste. Hij ziet eruit alsof hij liever naar huis gaat om naar een filmpje van Woezel en Pip te kijken.

‘Ja, en bij de buurman van mijn oma is drie jaar geleden het hoofd er afgeknald. Hij had een vuurwerkbom gemaakt en die had ie in een buis gestopt en toen hij keek of die bom er al uit kwam, ging zijn hoofd eraf.’ Het klinkt heel nuchter uit de mond van een negenjarige. Alsof het de gewoonste zaak van de wereld is. Dat heb je nou eenmaal met vuurwerk.

‘Hoe oud was die man?’ ‘Achttien.’ ‘Wel jammer, hè, van zo’n hoofd?’ ‘Hij was meteen dood. Mijn oma vond het ook stom.’

Ineens komt de jongen in beweging. Hij legt de vuurpijl op de grond en zonder enige waarschuwing vooraf steekt hij met zijn aansteker vliegensvlug het lontje aan. Een knal. De pijl schiet weg. De jongen kijkt me verlekkerd aan. ‘Mooi hè?’
Als ik omkijk zie ik zijn broertje hard wegrennen.

Oevers Lek op de schop tegen natte voeten

De omgeving van de Lek tussen Vianen en IJsselstein gaat de komende twee jaar op de schop. Aannemers beginnen half januari met het graven van nevengeulen langs de rivier en het verlagen van de dam die naar de stuw Hagestein bij Vianen voert. Door de klimaatsverandering stroomt er in de toekomst meer water door de Lek. Om de Lek meer ruimte te geven en het water versneld af te voeren, legt Rijkswaterstaat oevergeulen aan. Ook verlaadt zij de toegangsdam naar het Stuweiland (Ossenwaard) en wordt een zomerkade verlegt. Doel van de werkzaamheden is de rivier meer ruimte te geven bij extreem hoge waterstanden. Als het karwei klaar is, is de waterstand van de Lek permanent 8 centimeter lager.

Het verlagen van de waterstand in combinatie met de aanleg van oevergeulen en het aanpakken van een zomerkade moet ervoor zorgen dat de inwoners van Utrecht, Houten, Vianen, IJsselstein en Nieuwegein droge voeten houden bij de steeds hogere waterstanden die deze eeuw worden verwacht.

In de Bossenwaard, de Mijnsheerenwaard, de Vianense Waard, de Waalse Waard en de Ossenwaard zijn al voorbereidende werkzaamheden uitgevoerd. Er komen daar zogenoemde ooibossen en moeraslanden. De Bossenwaard bij Vianen wordt tevens ingericht als speelterrein voor kinderen. Omdat de dam naar de grote stuw Hagestein wordt verlaagd, stroomt het water in de Lek beter door. Rijkswaterstaat houdt op 15 januari een informatiemiddag gehouden. Vanaf 15.00 uur tot 20.00 uur kunt u binnenlopen op locatie de Schipbrug aan de Veerweg 4 in Nieuwegein. Op basis van de vragen die bij u leven wordt u nader geïnformeerd. Hier kunt u alvast alles lezen over het project.

Weer Nieuwegeiner aangehouden voor inbraak

Zondagavond 29 december is een 18-jarige verdachte uit Nieuwegein aangehouden. De man werd met nog een tweede verdachte staande gehouden maar probeerde te vluchten.

Rond 20.00 uur belden alerte buurtbewoners via 1-1-2 de politie dat er verdachte personen bij een woning aan de Hazeweide in Schorel stonden. Agenten stelden direct een onderzoek in en troffen, in de directe omgeving, twee 18-jarige mannen uit Nieuwegein aan die voldeden aan het signalement. Tijdens de controle die volgde rende één van de verdachten plotseling weg. Na een achtervolging te voet werd hij ingehaald en aangehouden. In het ontstane tumult wist de andere verdachte, een bekende van de politie, te ontkomen.

Country line dance voor beginners

Iedereen heeft een eigen stijl en voorkeur voor bepaalde muziek en beweging. Toch is dansen vaak leuker als je het samen met anderen doet. Country muziek en Country line dance biedt perfecte mogelijkheden die twee te combineren. Line dance doe je in je uppie, met je zus/broer of met je buurman/buurvrouw. Het is voor jong en minder jong. Dansen worden aangeleerd in een ontspannen en gezellige sfeer door een gecertificeerde country line dance instructeur. Niks moet, alles kan. Nieuwsgierig geworden: Kom dan, geheel vrijblijvend, de sfeer eens proeven.

Voor aanmelding, neem contact op met T. Vermeulen: 06-37170533 of via e-mail naar linedancekerkveld@gmail.com. Wat je verder nog moet weten: Locatie: Buurthuis Kerkveld aan het Kerkveld 63a in Nieuwegein. Line dance vindt iedere dinsdag plaats vanaf 14.00 uur tot 16.00 uur. Cursusgeld: 20 euro per maand. Introductie les: 28 januari 2014. Bij voldoende animo wordt gestart met de wekelijkse lessen Country line dance. Dit initiatief wordt ondersteund door MOvactor.

Samenwerking met Sanoma Startpagina

De Digitale Stad Nieuwegein (pen.nl), is samen met Startpagina, een onderdeel Sanoma Media Netherlands groep, een exclusieve samenwerking aangegaan. Het resultaat is nieuwegein.startpagina.nl. De Digitale Stad Nieuwegein is een van de oudste ‘digitale steden’ van Nederland. Met zijn 18 jaar is het een volwassen lokale nieuws- en communitywebiste – en een begrip in de regio. De samenwerking van De Digitale Stad Nieuwegein met Startpagina is voor beide partijen een interessante manier om het bereik van de wederzijdse sites te vergroten.

Daarnaast kan De Digitale Stad Nieuwegein ook een meerwaarde betekenen voor de content van Startpagina. Waar de bekende verwijzingswebsite van Sanoma vooral links plaatst, zal pen.nl voor feeds met nieuws en andere informatie gaan verzorgen voor nieuwegein.startpagina.nl, om zo de online community in en rond Nieuwegein beter van nieuws en achtergronden te kunnen voorzien.

Daarnaast is de samenwerking tussen De Digitale Stad Nieuwegein en Startpagina ook interessant voor adverteerders. Beide platforms zullen in de nabije toekomst samen gaan werken op het gebied van online reclame, wat het bereik van adverteerders binnen hun lokale doelgroepen sterk kan vergroten.

Martin Reijmerink, eigenaar en oprichter van De Digitale Stad Nieuwegein: ‘We kijken uit naar de samenwerking en de mogelijkheden die voor beide partijen heeft. We staan open voor alle ideeën’. Klik op het videocameraatje hieronder voor het TV-spotje dat momenteel loopt.