‘De straat’

Alle straten, lanen, driften, pleinen en wat dies meer zij, vastgelegd volgens een vast stramien: ter hoogte van het pand met huisnummer 1, midden op de weg, fietspad of trottoir de straat in gefotografeerd. Daarbij bepaalt het straatnamenregister van de Gemeentegids 2010 de alfabetische volgorde in deze nieuwe rubriek.

De eerste straat is de Bertus Aafjeshove, de laatste de Zwolseveste. Iedere week een foto (die desgewenst gedurende zes maanden na publicatie te verkrijgen is via de website van onze fotograaf). Deze week de Cellohof in de wijk Zuilenstein.

Mannen met inbrekerswerktuigen aangehouden

Drie mannen zijn in de nacht van zaterdag 30 op zondag 31 maart aangehouden op de Sluyterslaan. Surveillerende agenten reden omstreeks 03.20 uur over de Sluyterslaan. Zij zagen een auto keren en besloten de inzittenden te controleren. In de auto werden inbrekerswerktuigen aangetroffen. De mannen zijn aangehouden. De bestuurder, een 49-jarige man uit IJsselstein, rook naar alcohol en moest blazen. Het bleek dat hij onder invloed had gereden, want de ademanalyse op het bureau wees 308 ug/l uit.

Bij één van de inzittenden, een 36-jarige man uit Utrecht, werd een ponypack met daarin vermoedelijk cocaïne aangetroffen. De drugs is in beslag genomen. De andere inzittende, een 34-jarige man uit Utrecht, bleek gesignaleerd te staan omdat hij nog een bedrag van 2322 euro had openstaan, of 14 dagen gijzeling.

De auto van de mannen is in beslag genomen. Tegen alle drie de mannen is proces-verbaal opgemaakt. over de Sluyterslaan. Zij zagen een auto keren en besloten de inzittenden te controleren. In de auto werden inbrekerswerktuigen aangetroffen. De mannen zijn aangehouden.

De bestuurder, een 49-jarige man uit IJsselstein, rook naar alcohol en moest blazen. Het bleek dat hij onder invloed had gereden, want de ademanalyse op het bureau wees 308 ug/l uit. Bij één van de inzittenden, een 36-jarige man uit Utrecht, werd een ponypack met daarin vermoedelijk cocaïne aangetroffen. De drugs is in beslag genomen.

De andere inzittende, een 34-jarige man uit Utrecht, bleek gesignaleerd te staan omdat hij nog een bedrag van 2322 euro had openstaan, of 14 dagen gijzeling. De auto van de mannen is in beslag genomen. Tegen alle drie de mannen is proces-verbaal opgemaakt.

Unieke meidenspaarcampagne PLUS van Loon

PLUS van Loon op winkelcentrum Nedereind start op dinsdag 2 april met een unieke meidenspaarcampagne. Naast alle Eredivisie spaarcampagnes is het nu tijd voor beauty girls only! Bij PLUS van Loon kan gespaard worden voor Originails kindernagellakjes.

Originails zitten in een uniek flesje met kwastje én nail art pennetje ineen. Hiermee zijn de mooiste nagelcreaties te maken. Elke beauty girl kan zich uitleven met de Originails lakjes, kwastjes en pennetjes. Ook zijn er kleurrijke stickertjes zoals sterretjes, vlinders, hartjes of LOVE. De Originails collectie omvat vijftien aansprekende kleuren in lijn met de laatste trends: van suikerzoete pastel en chique glitterlakjes tot aan knallend neon dat in 2013 natuurlijk niet mag ontbreken.

De lakjes zijn op waterbasis. Hierdoor is er geen nagellakremover of aceton nodig om de lak te verwijderen – wel zo veilig. De Originails topcoating zorgt voor een langdurig resultaat.

De actie gaat op dinsdag 2 april van start. Klanten ontvangen bij elke 10 euro besteding een zegel, en krijgen bij een volle spaarkaart met vier zegels een flesje nagellak cadeau. Om de lakjes op te bergen is er een hippe Originails etui verkrijgbaar voor 1,99 euro. Hierin zit al een flesje transparante topcoating. Speciaal voor Koninginnedag ontvangt elke klant op maandag 29 april een flesje Royal Orange nagellak bij elke besteding van 20 euro of meer.

TTVN incasseert nederlaag

In sporthal de Waterlelie trad het 1e mannenteam van Tafeltennisvereniging Nieuwegein (TTVN) aan tegen Woerden 1. In een uiterst spannende strijd moesten de Nieuwegeiners met een kleine 6 – 4 nederlaag genoegen nemen. John Jansen verloor de eerste set met 11 – 9 in de 5e game met een onwaarschijnlijk hard en scherp ingeslagen bal op zijn forehand na een mogelijk iets te hoge service. Jan Willem Jansen speelde als tweede en verloor zijn set met 3 – 1.

Daam Hoogendijk haalde in vijf games in het derde enkelspel het eerste punt voor TTVN binnen en ook het dubbel van Jan Willem en John Jansen leverde met een 11 – 8 winst in de 5e game een punt op voor TTVN. Met overwinningen daarna van John en Jan Willem Jansen nam TTVN zelfs een 4 – 2 voorsprong, maar de laatste vier enkels gingen naar de mannen uit Woerden (4 – 6). Met nog één wedstrijd te gaan lijkt het kampioenschap voor TTVN verkeken. Woerden staat nu in de 1e klasse, groep B, aan kop met 59 uit 9 en TTVN heeft ook uit 9 wedstrijden 53 punten.

In de landelijke A-klasse verloor het 1e jeugdteam thuis met 7 – 3 van Bit uit Ede. Het 2e jeugdteam, uitkomende in de landelijke B-klasse, zag onfortuinlijk te veel enkels in vijf games verloren gaan en moest daardoor een 8-2 nederlaag tegen Treffers uit Arnhem accepteren. Het 3e jeugdteam, uitkomende in de landelijke c – klasse, kwam met Emmen 1 tot een gelijkspel (5 – 5). Natalia Bednarczyk en Henno Frericks wonnen twee enkels, terwijl de anders zo succesvolle zijn dag niet had en al zijn enkelspelen verloren zag gaan. Samen met Henno won hij voor TTVN het dubbelspel.

Inhuldigingsconcert op 30 april in De Kom

Op 30 april vindt in theater- en kunstencentrum De Kom een inhuldigingsconcert plaats. De gemeente nodigt daarvoor alle Nieuwegeiners uit die ooit een Koninklijke Onderscheiding (lintje) of een Nieuwegeinse penning hebben ontvangen. Voor de dan nog beschikbare plaatsen zijn kaarten á 5 euro verkrijgbaar bij De Kom. U kunt ze vanaf woensdag 3 april bestellen via de website van het theater. Het programma ziet er als volgt uit:

16.00 – 16.30 uur: ontvangst met een kopje koffie en een (oranje) tractatie
16.30 – 17.30 uur: toespraak burgemeester Frans Backhuijs en inhuldigingsconcert van het Nieuwegeins Amateur Symfonieorkest (NAS)
17.30 – 19.30 uur: uitbrengen toost op Zijne Majesteit de Koning

Deze avond wordt georganiseerd door De Kom en de gemeente Nieuwegein.

Gastcolumn: ‘Pluis’

Hoewel ik tienduizend kilometer bij mijn familie vandaan woon, was mijn moeder er als de kippen bij toen ik lag te puffen en kreperen. Naast de prestatie van de bevalling was ik binnen een mum van tijd negen kilo kwijt en De Buik was ultrarap geen noemenswaardig fenomeen meer. Niet dat het iemand verder opviel. Alle aandacht ging uit naar mijn kersverse zoon. De tweede prijs sleepte mijn moeder in de wacht. ‘Wat een mooie vrouw!’ ‘Wat een prachtig blauwe ogen!’ ‘Wat heb jij een jonge moeder!’ De complimenten vlogen in de rondte. Dat vind ik op zich prachtig, ik bedoel, die genen heb ik maar mooi binnen. Nog doorgegeven ook zelfs.

Maar mijn moeder zou mijn moeder niet zijn als er toch werk aan de winkel was. Ten eerste moest ze elke dag personal training, van mij. Ze wilde met een strak lijf en dito schema weer huiswaarts keren. Ten tweede was daar Het Haar. Nu is dat haar al een jarenlang issue. Het punt is namelijk, het oogt best artistiek, het heeft een trendy kleurtje, de lengte is speels, maar het blijft een continue strijd tegen Pluis. Waardoor het haar helaas vaak wat wegheeft van een ragebollerige onverzorgde toestand en daar wil niemand mee gezien worden. Laat staan iemand die eigenlijk nog best heel leuk in de markt ligt.

De strijd tegen Pluis was een veel zwaarder en gecompliceerder project dan de personal training. Dat zegt heel wat, want mijn moeder heeft een godsgruwelijke hekel aan alles waar ook maar een halve zweetdruppel aan te pas komt. Bovendien zou je denken dat iemand die net bevallen is liever de strijd zou aangaan tegen een luchtig bosje Pluis in plaats van elke dag een serie oefeningen te moeten afwerken met een licht rebels moedertje aan haar zijde. Vergeet het maar.

Op dag twee begonnen we met de föhn. Ik heb geen misselijke föhn. Maar dat gegeven maakte weinig indruk op Pluis. Goed borstelen en vier verschillende haarproducten verder, Pluis bleef zitten waar ‘ie zat. Alleen de pony had ik onder controle gekregen.

Om dit vermoeiende beginresultaat te verwerken besloten we een paar rustdagen in te lassen. Tijdens de volgende poging zetten we een duurdere shampoo in en een goede conditioner. Föhnen op handdoekdrooghaar, dat zou Pluis leren! Maar na drie lamme armen was Pluis nog steeds niet onder de indruk van mijn föhntechnieken en kneedmethoden. Het zat wel ánders. Maar mooi? Mwah.

De dagen daarop werd er gemodelleerd, gekamd en gefrunnikt. Ten einde raad deed ik iets met een clip.

‘Misschien moet ik gewoon weer eens naar de kapper,’ opperde mijn moeder. Maar we wisten allebei dat geen kapper opgewassen is tegen Pluis. ‘Maar dan laat ik me niet weer van dat dure spul aansmeren,’ vervolgde ze. Eveneens een prehistorische opmerking. Ze stonk er elke keer weer in. ‘Misschien moet je Pluis gewoon accepteren,’ zei ik voorzichtig. ‘Ben je nou helemaal mal?’ riep ze, ‘zo snel geef ik me niet gewonnen!’ Zij niet. Ik wel. Ik had mijn lesje geleerd. Aan een bevalling, zelfs eentje van vierendertig uur, zit een begin en een eind, maar Pluis is een eindeloos verhaal.

Lucie Vriesema

Auto mogelijk in de brand gestoken

Op een bedrijventerrein aan de Nijverheidsweg in Vreeswijk is vannacht vermoedelijk een auto in de fik gestoken. Rond 05.20 uur kreeg de brandweer de melding van de brand. De politie doet onderzoek naar de oorzaak er van en sluit brandstichting niet uit.

De auto, een klassieke Mercedes die op reparatie bokken stond voor een bedrijf, kon ondanks het snel arriveren van de brandweer, niet meer gered worden en brandde totaal uit. De brandweer kon voorkomen dat de brand oversloeg naar het pand. Onze fotograaf Frits Kleppe was er bij voor de foto’s. (Klik op het fotocameraatje hieronder voor de foto’s)

Open Huis Fysiotherapie Batau

Fysiotherapie Batau aan de Richterslaan 62 in Nieuwegein houdt zaterdag 6 april aanstaande Open Huis. Van 15.00 uur tot 18.00 uur kunnen bezoekers kennis maken met de OriGENE en een gratis rugscan krijgen. Hiermee kan aangegeven hoe het met de flexibiliteit van de rug gesteld is en waar de oorzaak van klachten mogelijk vandaan komen.

Het OriGENE-behandelconcept voor rugklachten maakt gebruik van een speciaal fysiotherapeutisch behandeltoestel, dat in Nederland is ontwikkeld. Met dit toestel kan een bijzondere vorm van kracht- en coördinatietraining voor de rug worden gegeven. Wanneer men voor fysiotherapie is verzekerd wordt de behandeling door de verzekeraars vergoed.

Fysiotherapeut Mike Geurtsen: ‘Bij de meeste rugpatiënten – ook degenen die al heel lang last hebben en geen baat hebben bij andere therapieën – wordt een belangrijke afname van klachten en beperkingen waargenomen. In samenwerking met universiteiten en opleidingsinstituten wordt intensief gezocht naar verklaringen voor deze goede resultaten.’

Plofkraak aan de Poststede

Vanmorgen vroeg heeft er een plofkraak plaatsgevonden aan de Poststede. De daders zijn ontkomen en de politie doet onderzoek. De auto die in brand stond, is gebruikt bij deze plofkraak en bleek eerder die nacht gestolen te zijn vanaf de Zonnebloemstraat in Nieuwegein zuid. Het gaat om een Volkswagen Passat Variant uit 2002. Een getuigen hoorde de auto slippen en zag vier in het zwart geklede mannen vluchten op drie scooters.

Tegen halfvijf vanmorgen kreeg de brandweer een melding van een voertuigbrand op de rotonde voor zalencentrum ‘De Amstelhoek’ aan de Poststede. Eenmaal ter plaatse zagen de hulpdiensten dat de deur naast het pinapparaat van de ABN-AMRO aan de Poststede beschadigd was en de deur ernaast openstond. Een plofkraak heeft eerder plaatsgevonden, de politie vermoedt dat de auto gebruikt is door de daders van de plofkraak. Het gebouw is ontzet vermoedelijk hebben de daders gasflessen gebuikt om in de ruimte achter het pinapparaat te komen, deze gasflessen hebben de daders achtergelaten. Een onbekend geldbedrag werd buit gemaakt. Niemand raakte gewond.

Eind november verleden jaar vond een zelfde ramkraak plaats aan de Zwanenburgstraat, even verder en in Utrecht werden eind verleden jaar in korte tijd twee pinautomaten op dezelfde wijze opgeblazen. Ook toen lieten de daders een auto en gasflessen achter en gingen zij er op een scooter vandoor.

De recherche zoekt getuigen die rond 04.35 uur drie zwarte scooters hebben zien wegrijden vanaf de Poststede of in de omgeving hebben gezien. Er zouden vier verdachten bij betrokken zijn geweest, één scooter had een bijrijder. Allen waren in het donker gekleed en droegen een helm. Ook getuigen die iets gezien hebben die nacht in de Zonnebloemstraat wordt verzocht zich te melden. Dit kan door te bellen met de recherche in Nieuwegein via 0900-8844 of anoniem via Meld Misdaad Anoniem 0800-7000. Onze fotograaf Frits Kleppe was aanwezig en maakte de foto’s. (Klik voor de foto’s op het fotocameraatje hieronder)

Dodenherdenking 4 mei wordt live uitgezonden

Voor het eerst zal dit jaar de plechtigheid van de 4 mei dodenherdenking in Nieuwegein rechtstreeks op internet te zien zijn. De Digitale Stad Nieuwegein en Promare Communicatie & Media registreert de herdenking bij het oorlogsmonument van de Nederlands Hervormde Kerk aan de Nedereindseweg. Dit zal in nauwe samenwerking met het 4 mei comité van de gemeente Nieuwegein uitgevoerd worden.

De uitzending begint om 19.30 uur en duurt tot ongeveer 20.30 uur. De directe uitzending is makkelijk te volgen via De Digitale Stad Nieuwegein met bijvoorbeeld een tablet of Apple TV. Bookmark alvast deze pagina waar De Digitale Stad Nieuwegein altijd de live uitzending zal verzorgen. De uitzending is na afloop terug te bekijken via het Youtube-kanaal van De digitale Stad Nieuwegein. Raymond de Jong zal de uitzending presenteren. (Klik op het videocameraatje hieronder om de videoregistratie van vorig jaar terug te zien)