Braamsluiper tijdelijk minder goed bereikbaar

De houten damwanden in de Braamsluiper worden vervangen. Afhankelijk van de weersomstandigheden wordt maandag 11 maart in opdracht van de gemeente gestart met de werkzaamheden. De uitvoering zal naar verwachting acht weken duren. De huidige damwand en het hekwerk zijn aan vervanging toe. De bestaande houten damwand wordt vervangen door een van staal. Voor deze wand wordt een muur van metselwerk geplaatst. Op de damwand wordt een stalen hekwerk geplaatst. De huidige houten damwand wordt geheel verwijderd. Ook wordt een gedeelte van het riool en een gedeelte van de waterleiding vervangen. Het aanpassen van het riool en waterleiding is nodig om de werkzaamheden aan de duikerbrug mogelijk te maken.

Ter hoogte van de werkzaamheden worden rijbaan en duikerbrug afgesloten. Dit wordt ter plaatse met borden aangegeven.

‘Wie speelt daar carillon in Nieuwegein’

Op De Digitale Stad Nieuwegein hebben we wekelijks een portret van een opmerkelijk persoon. Met de camera in de aanslag lopen we door Nieuwegein. Gefascineerd in personen proberen we met de camera, opvallende, opmerkelijke personen vast te leggen. Wie is de man, vrouw of kind die daar zit, loopt, fietst, werkt ligt of speelt? Deze week Moshé Lewkowitz.

Arend Bloemink: ‘Oei… ik ben te laat… snel mijn autootje ‘even’ op de privéparkeerplaats bij het Leger Des Heils-gebouwtje geparkeerd. Nóg sneller de wenteltrap van de carillontoren opgerend om, nog nahijgend, in het besnorde en bebrilde gezicht van Moshé Lewkowitz te kijken. ‘Sorry, dat ik te laat ben’, stamel ik. Maar Moshé geeft geen kik en stelt me gerust: ‘We hebben de tijd…’.

‘Moshé Lewkowitz, wát een man. Klein van stuk, met een geweldige persoonlijkheid. Moshé is Nieuwegeins stadsbeiaardier. Op een miezerige vrijdagmiddag, Moshé speelt èlke vrijdagmiddag een uur lang op het Nieuwegeinse carillon, ga ik bij hem langs om van hem een Portret te maken. ‘t Werd een interessante en leerzame ontmoeting.’

Klik op het cameraatje hieronder en maak nader kennis met Moshé wanneer hij de vijf, altijd dezelfde, vragen beantwoordt en begrijp waarom Moshé het ‘Portret van de Week’ is.

Lunchpauzeconcert door jonge piano- en viooltalenten

Voor het lunchpauzeconcert van maart heeft DE KOM een bijzonder trio op het programma staan: violiste Pieternel Tils (13), pianist Jorian van Nee (13) en violiste Vera Beumer (11). Deze jonge muzikanten studeren aan de Academie Muzikaal Talent (AMT) in Utrecht. De academie biedt zeer getalenteerde musici tot 19 jaar een hoogwaardige opleiding om zo hun talent te ontwikkelen en om hen klaar te stomen voor een studie aan het conservatorium.

Op 15 maart spelen Pieternel, Jorian en Vera stukken van Johannes Brahms (1833-1897), Bela Bartok (1881-1945) en Dmitri Shostakovich (1906-1975). U bent vanaf 12.30 uur welkom in de foyer op de eerste verdieping, waar het concert om 12.45 uur zal beginnen. De toegang is gratis.

Crosswedstrijd en wandeltocht Atverni

Atletiekvereniging Atverni organiseert zondag 17 maart haar jaarlijkse Voorjaarswandeltocht. Op diezelfde dag is er ook een crosswedstrijd op het terrein van Atverni. De Gatorade cross gaat over de grasbaan met heuvels naast de atletiekbaan van Atverni. Pupillen A/B/C lopen 1200 meter. De start is voor hen om 11:00 uur. Junioren D/C lopen 2200 meter en starten om 11:15 uur. Junioren B/A lopen 3200m en starten om 11:40 uur. De senioren en recreanten lopen 8200m en starten om 12:00 uur. Deelnemers kunnen voorinschrijven tot 16 maart op de website van Atverni.. De inschrijfkosten zijn 2.00 euro per onderdeel. Na-inschrijving is mogelijk tot 30 minuten voor de start. De kosten zijn dan 3,00 euro.

De wandeltocht voert dit jaar over een geheel vernieuwd parcours richting IJsselstein en Montfoort. De tocht gaat over het jaagpad van de Hollandse IJssel en deels over graskaden. Er kan gewandeld worden over 5-10-20 of 30 km.

De controle- en rustposten zijn, afhankelijk van de afstand, bij Caravanpark de Voormolen in IJsselstein, bij Fruitbedrijf van Lint in Blokland en bij ‘het Paviljoen’ aan de Nedereindse Plas, Nedereindseweg 510-W. Houd er rekening mee dat onverharde gedeelten modderig kunnen zijn.

De start is bij atletiekvereniging Atverni, sportpark Galecop 6, 3438HX, Nieuwegein. De kosten bedragen 3,50 euro. Leden van een erkende wandelsportorganisatie krijgen, op vertoon van het bondspasje 1 euro korting. Starttijd tussen 08.00 uur en 12.00 uur Voor 5 km. kan nog ingeschreven worden tot 14.00 uur. Inschrijving kan ter plaatse, er is geen voorinschrijving. Inlichtingen: Wandelorganisatie 06-10715647 of 06-12728376.

Nieuwe locatie voor de Voedselbank Nieuwegein

De Voedselbank Nieuwegein is verhuisd. Op 1 maart vindt voor het eerst de uitgifte van de voedselpakketten plaats in het nieuwe pand aan de Montageweg 1a in Nieuwegein. Het pand wordt beschikbaar gesteld door woningcorporatie Jutphaas Wonen. Nadat de huurder van het pand naast haar kantoor de huur had opgezegd, wilde Jutphaas Wonen het pand graag een maatschappelijke bestemming geven.

Margaret Zeeman, directeur-bestuurder van Jutphaas Wonen: “Aan de medewerkers en via onze website, Facebook en Twitter hebben we suggesties gevraagd voor een mooie bestemming. De Voedselbank is hierbij een aantal keer genoemd. En dus hebben we contact gezocht en het pand aangeboden.”

De Voedselbank was na bezichtiging van het pand aan de Montageweg meteen enthousiast. Oprichter Harry Glas, lid van het Algemeen Bestuur van de Stichting Voedselbank Nieuwegein: “Het is ruim, heeft voldoende opslagmogelijkheden en het is goed bereikbaar.”

Vitras/CMD aan de Zoutkamperschans in Fokkesteeg, beoordeelt of de mensen, die zich tijdens het dagelijkse inloopspreekuur van 09.00 uur tot 10.00 uur kunnen aanmelden voor de Voedselbank, aan de eisen voldoen. ‘De Voedselbank is bedoeld als tijdelijk steuntje in de rug’ aldus oprichter Harry Glas ‘en niet om mensen afhankelijk van te maken.’ De Voedselbank Nieuwegein was hiervoor gevestigd aan de Diepenbrocklaan. Deze locatie werd beschikbaar gesteld door de gemeente Nieuwegein.

De strip van Kim Houtzager

Kim Houtzager is een dromerig type. De Nieuwegeinse kan wegdromen in een compleet andere wereld. Ze schrijft boeken en kan prachtig tekenen. Ook op De Digitale Stad Nieuwegein schrijft ze wekelijks een strip over het nieuws en wat ze meemaakt in Nieuwegein of beleven de figuren hun eigen avonturen in de Digitale Stad Nieuwegein.

Kim woont al meer dan 25 jaar in Nieuwegein heeft al vele veranderingen meegemaakt. Zowel het verleden, heden als de toekomst van Nieuwegein houdt haar bezig. Afgestudeerd op de PABO heeft ze besloten haar droom van auteur en illustrator na te volgen.

Kim: ‘Je zou het misschien niet verwachten, maar ik heb twee linkerhanden. Een plank afmeten? Na het zagen blijkt de plank te kort. Een kastje timmeren? Alles staat schots en scheef. Waterpas? Dat ding staat bij mij voor de show. Daarom laat ik vaak anderen klussen en geen zorgen, de strip van deze week is zwaar overdreven. Mijn klusjesman is een stuk handiger dan dat ^_^.’

Zomervakantie 2013: geen tramverkeer in Utrecht

In de zomer van 2013 vernieuwt BRU de trambaan in Utrecht tussen het Jaarbeursplein en de tramhalte Kanaleneiland Zuid. In Utrecht rijden in die periode geen trams. Reizigers kunnen gebruik maken van vervangend vervoer per bus. De trams in Nieuwegein en IJsselstein rijden wel gewoon. Andere werkzaamheden (waaronder het vernieuwen van de spoorbeveiliging en de wisselstraat bij de remise) worden in de zomer van 2014 uitgevoerd.

De trambaan tussen Utrecht en Nieuwegein/IJsselstein is dertig jaar oud en aan vervanging toe. Het eerste deel is vorig jaar vervangen. De aard en complexiteit van de vernieuwingsopgave heeft het bestuur van BRU doen besluiten de vervolgwerkzaamheden over twee zomerperiodes uit te spreiden: die van 2013 en 2014. Het werk is daardoor beter beheersbaar en het risico op uitloop kleiner. Omdat er tijdens de werkzaamheden een buitendienststelling geldt voor de tram, zijn de reizigers wel een extra periode aangewezen op het vervangend vervoer per bus. Om die reden wordt het werk in de zomervakanties gepland: relatief weinig mensen hebben er dan last van.

De trams vanuit Nieuwegein en IJsselstein rijden in de zomer van 2013 tot aan de halte Kanaleneneiland Zuid. Het P+R Westraven en de woonboulevard blijven dan ook goed bereikbaar. Op de overstaplocatie tramhalte Kanaleneiland Zuid wordt tramvervangend vervoer ingezet richting het centrum van Utrecht.

Jeugdland doet mee aan NLdoet

Ook dit jaar doet bouwspeeltuin Jeugdland weer mee aan NLdoet. NLdoet wordt gehouden op 15 en 16 maart 2013. Jeugdland doet mee op 16 maart. Het Oranje Fonds, de organisator van NLdoet, ondersteund met een gratis NLdoet-promotiepakket en handige tips om de dag tot een succes te maken.

Er worden die dag allerlei klussen gedaan op Jeugdland. Snoeien, schoffelen en oud hout verzagen. We gaan van oude autobanden bloembakken maken en vullen die met bloemen en planten. We zetten 2 picknick tafels in elkaar en maken de dakgoten schoon.

Er hebben zich voldoende vrijwilligers aangemeld om al deze klussen te doen. Wethouder mevr. R. Blom, leden van D66 Nieuwegein, jongeren die een deel van hun Maatschappelijke Stage gaan doen en een aantal vaste vrijwilligers van bouwspeeltuin Jeugdland hebben zich op gegeven om samen de handen uit de mouwen te steken. Zij gaan er voor zorgen dat Jeugdland aan het begin van het speeltuin seizoen er weer tip top uit ziet.

Nieuwe inrichting Vredebestlaan

Vijf bomen, type Amerikaanse eik, aan de Vredebestlaan worden in de week van 4 maart gekapt. Ze staan aan beide zijden van de straat. Drie bomen zijn ziek, twee bomen veroorzaken ernstige wortelopdruk. Het gaat om monumentale bomen. De gemeente heeft hiervoor advies ingewonnen bij een gespecialiseerd bureau. De kapvergunning is inmiddels verleend. Er blijven 22 monumentale bomen staan in de Vredebestlaan. In het komend plantseizoen 2013/2014 worden er drie nieuwe bomen voor terug geplant op verschillende plekken in uw straat.

De gemeente heeft vervolgens een plan gemaakt voor herinrichting van de Vredebestlaan. Het plan bestaat uit het opheffen van de stoep tegen de woningen. Op deze plek worden verschillende plantvakken gemaakt. De bestaande plantvakken aansluitend bij de huidige stoep worden hierdoor vergroot. Het idee is vervolgens om in de plantvakken bloeiende heesters te laten groeien. De huidige stoep zou dan worden verlegd naar de overzijde van de straat in de huidige groenstrook.

De gemeente is benieuwd naar uw ideeën over de herinrichting van de Vredebestlaan. Daarom nodigen zij u van harte uit voor een inloopbijeenkomst op 15 april van 19.00 uur tot 20.30 uur in het Stadshuis. U kunt op de inloopbijeenkomst uw mening geven over het plan en uw eigen invulling geven. De gemeente neemt dit mee in het uiteindelijke plan.

Schenking kunstwerken aan Zorgspectrum

Een 30-tal kunstwerken uit de gemeentelijke kunstcollectie krijgen een nieuwe bestemming. De kunstwerken zijn vanaf heden te zien in De Geinsche Hof en locatie Zuilenstein van Zorgspectrum te Nieuwegein. Daartoe ondertekenden wethouder Hans Reusch van de gemeente Nieuwegein Hermine Schuringa-Luchtmeijer, manager van Zorgspectrum donderdag 28 februari een overdrachtscontract. Hans Reusch: “Het is fijn dat de collectie een mooie bestemming krijgt in de zorglocaties van Zorgspectrum. Zo kunnen er nog veel inwoners van Nieuwegein van genieten.”

De gemeentelijke collectie is over een langere periode aangekocht. Voor een deel via de gemeentelijke Beeldend Kunstenaars Regeling die in de jaren 70/80 van kracht was. De kunstwerken, eigendom van de gemeente, worden aan de zorgorganisatie geschonken. “Bij Zorgspectrum schenken we naast onze zorg en behandeling veel aandacht aan het woon-leefklimaat: Kunst is hierbij een mooie en goede aanvulling op het verfraaien van de leefomgeving van de bewoners”, aldus Hermine Schuringa.

Met de verhuizing naar het nieuwe Stadshuis was het niet mogelijk alle kunstwerken een goede plek te geven. Aanvankelijk zouden 50 kunstwerken naar de kunstuitleen van de bibliotheek gaan. De Bibliotheek heeft echter besloten om de kunstuitleen te beëindigen. Gezocht is naar een alternatieve bestemming om de kunstwerken een passende bestemming te geven. Zorgspectrum is zo’n bestemming.

Voor de resterende werken uit de gemeentelijke kunstcollectie organiseert de gemeente binnenkort een veiling waarbij de opbrengsten ten goede komen aan Rundu. Meer informatie hierover volgt binnenkort.