‘Wat groeit daar in Nieuwegein’

Vraagt u zich wel eens af wat dat nu weer voor een wilde plant of onkruid is, in de tuin of de berm of ergens tussen het gras in het park in Nieuwegein? De Nieuwegeinse natuurliefhebber Udo Tenge beschrijft iedere week een plantje die u ergens tegen kunt komen. Heeft u ergens een plantje gezien maar weet u niet wat het is? Maak er dan een digitale foto van en natuurlijk de vindplek, dan zorgen wij dat deze wordt beschreven als u het naar ons mailt. Deze keer de: kale jonker.

Udo: ‘en distel die het goed doet op de drassige plekken van Nieuwegein is de kale jonker. Het is een wat stakerige plant met weinig blad en véél stekels, alleen of verspreid staand en soms met tientallen dicht op elkaar. Aan de top van de soms wel 2 m hoge stengel een tros van stekelige knoppen, bloemen en zaadbollen; mooi maar ongenaakbaar.’

Politiek Café met Gerdi Verbeet

11 September aanstaande is er weer een Politiek Café in Nieuwegein. Deze keer is de gast de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal: Gerdi Verbeet. Tijdens dit eerste Politiek Café van het seizoen 2012-2013 zullen antwoorden gezocht worden op vragen zoals: ‘Is de afstand tussen burger en politiek nog te overbruggen?’ ‘Hebben we nog vertrouwen in de democratie?’ en ‘Vertrouwen we politici nog?’

Gespreksleiders René Hansen en Jan van Hoeflaken leggen mevrouw Verbeet een aantal vragen en stellingen voor, waaronder: ‘Er doen te veel partijen mee aan de verkiezingen.’ ‘Hoe kunnen politici de burgers meer bij de besluitvorming van de Tweede kamer betrekken en meer met hen in gesprek komen?’ ‘Fractiediscipline zorgt ervoor dat mensen zich afkeren van de politiek.’ ‘Jongeren zien de Tweede kamer als een kippenhok, hebben ze daar gelijk in?’ ‘Hoe bewerkstelligen we in de Tweede kamer, maar ook bij Provinciale Staten en Gemeenteraden, meer diversiteit in de samenstelling van de leden m.b.t. bijvoorbeeld opleiding?’

Zeker in verkiezingstijd spelen politici meer op de man dan op de bal. Is het sluiten van compromissen een basisvoorwaarde voor de democratie? Politiek speelt zich af in achterkamertjes. Het kiessysteem moet veranderen, het invoeren van een kiesdrempel en van het districtenstelsel zijn een verbetering.

Het Politiek Café wordt dinsdag 11 september 2012 gehouden in Eethuys Poelzicht aan het Raadhuisplein 1 in Vreeswijk. Het begint om 20.00 uur en de zaal gaat vanaf 19.30 uur open.

Nieuwegeinse Tennis Kampioenschappen 2012

De tennisvereniging Oudegein organiseert voor de 27e keer de Nieuwegeinse kampioenschappen. Iedereen uit Nieuwegein die van tennissen houdt kan deelnemen aan dit unieke tennisevenement. De kampioenschappen worden gehouden van 3 oktober tot en met 14 oktober 2012.

Inschrijven is alleen mogelijk voor inwoners van Nieuwegein en/of leden van de Nieuwegeinse tennisverenigingen. Inschrijfgeld: Enkelspel € 9,00 p.p. en Dubbel- / Gemengd spel € 8,50 p.p. Deelname aan de KNLTB najaarscompetitie heeft géén voorrang op dit toernooi. Zoveel als mogelijk zal de organisatie rekening houden met de competitie qua planning. Nieuw dit jaar is de categorie Veteranen 55+, waarin uitsluitend dubbels worden gespeeld. Inschrijven is mogelijk via de website van Tennisvereniging Oudegein en kan tot uiterlijk 16 september 2012.

Nieuwegeinse loopt voor A Sister’s Hope

Op 6 en 7 oktober aanstaande doet de Nieuwegeinse Linda Demmer (40) mee aan de 60-kilometer wandeltocht van A Sister’s Hope. Een stichting die is opgericht om geld in te zamelen voor onderzoek naar borstkanker. Een kleine organisatie, die voornamelijk uit vrijwilligers bestaat. Met de wandeltocht zal geld ingezameld worden voor onderzoek naar borstkanker.

Uniek aan dit initiatief is dat het geld persoonlijk overhandigd wordt aan de onderzoekers van de diverse ziekenhuizen, zoals het UMC in Utrecht. ‘Deze werkwijze zorgt ervoor, dat er geen geld aan de strijkstok blijft hangen, zoals bij sommige andere goede doelenorganisaties wel gebeurt’ aldus de Nieuwegeinse.

Demmer heeft een activiteit opgezet om geld in te zamelen. Samen met Cees van Suylecom van het Kleur-geur- en smaakcentrum in Nieuwegein geeft zij op vrijdag 28 september vanaf 18.00 uur een kookworkshop voor 50 mensen. Samen koken en daarna samen het driegangendiner op eten. Dit alles wordt begeleid door live muziek.

De kosten voor deze workshop bedragen € 55,00 p/p. Dit is all inclusive; dus eten, drinken, muziek etc. is inbegrepen. Cees draagt dit goede doel een warm hart toe, en daarom gaat er € 20 per deelnemer naar A Sister’s Hope! Wilt u ook meedoen aan deze workshop, en daarmee helpen een genezing voor borstkanker te vinden? Meld u dan aan via lindademmer@live.nl. Aanmelden kan tot 14 september.

Frontale botsing op de Plettenburgebaan

Donderdag 30 augustus jongstleden heeft er op de Plettenburglaan een aanrijding plaats gevonden. Ter hoogte van de brug over de Merwede reden een personenauto en een bestelbusje frontaal op elkaar. Vermoedelijk haalde de personenauto in op een plek waar de bestelauto net aan kwam rijden. Politie, brandweer en ambulance verleenden eerste hulp.

De bestuurder van het bestelbusje had geen verwondingen maar kon niet uit zijn auto komen omdat de personenauto tegen zijn portier aan stond. Deze bestuurder is met hulp van de ambulance broeders uit het voertuig gehaald en naar het ziekenhuis vervoerd voor nader onderzoek. De weg was tijdelijk afgesloten. De brandweer heeft de weg schoon geveegd en gereinigd omdat er een grote plas olie op het wegdek was blijven liggen. (Foto: Evert van Loon)

IVN natuurexcursie: Kleine Beestjes Safari

Het IVN, Instituut voor natuureducatie & duurzaamheid in Nieuwegein, organiseert op zondag 9 september aanstaande een natuurexcursie naar de polder Bolgarijen (nabij Vianen). Er zijn mensen die naar Afrika gaan om de Big Five (de grote wilde zoogdieren) te gaan zien. Echter, heel dicht bij huis gaan zij deze middag op zoek naar de Little Five en nog veel méér!

Het IVN: ‘We hebben het dan over kleine, onbekende, verbazingwekkende beestjes om ons heen. Er leven dicht bij huis een aantal heel bijzondere insecten. Elk van hen houdt er een bijzondere leefwijze op na. U zult versteld staan van zoveel verscheidenheid aan leven en vorm op een klein oppervlak. Ook hun namen zijn intrigerend: de paardenbijter, tengere grasjuffer, huismoeder, rood weeskind zijn soorten die we zomaar tegen kunnen gaan komen. Wanneer u een loepje of een leeg jampotje heeft, graag meenemen. Lange broek en laarzen aanbevolen.’

Vertrek is om 13.30 uur bij Jack’s Grillhouse aan het Parkhout 2 in Nieuwegein. Vanaf daar rijdt u naar het startpunt van de wandeling. Deelname aan de excursie is gratis. Een kleine vrijwillige bijdrage ter bestrijding van de kosten is natuurlijk welkom. Het is niet nodig om zich van tevoren aan te melden. Informatie over de excursie is te verkrijgen bij Eveline Zijderveld, tel. 030 – 63 774 51.

‘Net wekelijkse beeld’

In Nieuwegein valt zoveel te beleven, te zien, te doen. Valt ook zoveel te láten zien, te tonen. Valt ook veel over te verhalen. Daartoe krijgt fotograaf Arend Bloemink elke week op een prachtige plek, de voorpagina van de gratis krant Ons Nieuwegein, de gelegenheid. Maar, hoe prachtig deze plek ook is, er is slechts plaats voor één foto. En dat terwijl hij van een bepaalde gebeurtenis, een bepaald evenement vaak veel meer foto’s maakt. Natuurlijk zijn de foto’s altijd op zijn eigen site te vinden (oopsfotos.nl). De Digitale Stad Nieuwegein geeft Arend wekelijks de ruimte om u verder mee te nemen in zijn wekelijkse fototocht door Nieuwegein.

Arend Bloemink: ‘Ons Nieuwegein, de gratis h-a-h-krant stopt. Deze week de laatste Ons Nieuwegein in de brievenbus. Deze week dan ook het laatste
Beeld Van De Week.’
(Klik op het cameraatje hieronder om te zien wat Arend’s laatste Beeld Van De Week is geworden. althans voor de krant Ons Nieuwegein, op De Digitale Stad Nieuwegein gaat Arend gewoon verder)

De strip van Kim Houtzager

Kim Houtzager is een dromerig type. De Nieuwegeinse kan wegdromen in een compleet andere wereld. Ze schrijft boeken en kan prachtig tekenen. Ook op De Digitale Stad Nieuwegein schrijft ze wekelijks een strip over het nieuws en wat ze meemaakt in Nieuwegein of beleven de figuren hun eigen avonturen in de Digitale Stad Nieuwegein.

Kim woont al meer dan 25 jaar in Nieuwegein heeft al vele veranderingen meegemaakt. Zowel het verleden, heden als de toekomst van Nieuwegein houdt haar bezig. Afgestudeerd op de PABO heeft ze besloten haar droom van auteur en illustrator na te volgen.

Kim: ‘De Vreeswijkse Septemberdagen komen er weer aan en we worden 1 september 2012 gelijk al verwend: een Old Timer dag. Ten minste, als het weer mee zit. Duimen dus, allemaal! Gelijk heb ik de gelegenheid aangegrepen om Pen-i voor een keertje in een nieuw (of oud?) jasje te steken. Dat niet alleen: ook eens voor een keertje in kleur! Het kan gewoon niet op deze week!’

Politie Nieuwegein zoekt twee laffe Marokkanen

De politie in Nieuwegein zoekt twee Marokkanen. Dit in verband met een laffe diefstal op vrijdag 9 maart j.l. in de sneltram van Nieuwegein. Om 06.20 uur stapt een 36-jarige vrouw in de tram om naar haar werk te gaan. Om half zeven stopt de tram bij de halte Cityplaza. Daar stappen twee mannen in van een jaar of 20, 25. Zij gaan aan de andere kant van het gangpad naast de vrouw zitten. De vrouw staat op om een krant te pakken en laat haar tas even op haar stoel liggen.

Eén van de mannen pakt de tas en haalt de portemonnee en telefoon eruit. De vrouw komt terug en ziet haar tas bij de mannen. Ze pakt haar tas terug en als ze erin kijkt ziet ze dat haar portemonnee en telefoon eruit zijn. Ze spreekt de mannen meteen aan maar die ontkennen glashard dat ze haar spullen hebben en worden agressief. Ze maken de vrouw voor van alles uit. Maar ze schrikt daar niet van terug, ze stapt op hen af en probeert in hun zakken te voelen. De tram is dan aangekomen bij de halte Wijkersloot en daar stappen de mannen uit. Dan pas durven andere mensen de vrouw te helpen. Eén van de andere reizigers belt de politie. Helaas heeft die deze mannen niet meer kunnen vinden.

Verdachte 1: – 20-25 jaar – 1.75 m – Marokkaanse afkomst – vadsig postuur – bol gezicht – snorretje/ongeschoren – acne – kort donker haar – donkere jas met bontkraag.

Verdachte 2: – 20-25 jaar – 1.75 m – Marokkaanse afkomst – smaller gezicht dan dader 1 – geschoren gezicht – kort donker haar – donkere jas.

Veel plezier hebben ze niet gehad van de telefoon en portemonnee: zowel de telefoon als de pinpas zijn meteen geblokkeerd. Help mee deze twee dieven op te sporen. Het is niet ondenkbaar dat ze uit Nieuwegein komen, gezien het vroege tijdstip dat ze in de tram van Nieuwegein naar Utrecht zaten. We moeten ze kunnen vinden. Bel uw tips door via 0800 – 6070 of desnoods anoniem via 0800 – 7000. Klik op het cameraatje hieronder voor de film.

Start seizoen Unie van Vrijwilligers

Op dinsdag 18 september aanstaande start het nieuwe seizoen voor de culturele middagen van de Unie van Vrijwilligers in Nieuwegein. Deze culturele middagen worden georganiseerd voor 55-plussers en mensen met een functiebeperking.

Deze middag zullen er een bingo en een verloting plaatsvinden, waarbij prachtige prijzen zijn te winnen. De middag wordt gehouden in het kerkelijk centrum ‘De Rank’ aan de Lupinestraat 11 in Nieuwegein zuid. De middag begint om 14.00 uur en de entree bedraagt € 3.00. Inbegrepen een kopje koffie of thee.

Voor meer informatie kunt u kontakt opnemen met mevrouw F.A. von Bannisseht, tel. 030 – 603 95 70. Om alvast in de agenda te noteren: de volgende culturele middag zal plaatsvinden op dinsdag 16 oktober. Er is dan een optreden van het Shantykoor “Windstilte.”