Bezoek de lezing over Anselm Kiefer

Woensdag 6 juni aanstaande van 20.00 – 22.00 uur houdt kunstschilder Theo Beijaard een lezing over de opmerkelijke Duitse kunstenaar Anselm Kiefer in het theater van de bibliotheek De Tweede Verdieping in Nieuwegein. Ingang Stadshuis aan het Stadsplein 1c.

Anselm Kiefer (1945) is een van de belangrijkste en bekendste Duitse kunstenaars van na de Tweede Wereldoorlog. Altijd fascineerde en inspireerde de Duitse geschiedenis hem. Zijn werk zit vol verwijzingen naar historische gebeurtenissen, figuren, filosofie, en wetenschappelijke theorieën. Oorlog, vernietiging, verval en destructie zijn belangrijke thema’s in zijn werk. Anselm Kiefer gebruikt naast verf ook materialen als stro, zand, glas, as, beton, roestig ijzer, klei, lood en gedroogde planten. Meestal heeft zijn werk enorme afmetingen. U komt zijn kunstwerken tegen in alle grote moderne kunstmusea ter wereld, én op woensdag 6 juni. Reserveer via stichtingkunstgein@gmail.com. Prijs: € 7,50.

De strip van Kim Houtzager

Kim Houtzager is een dromerig type. De Nieuwegeinse kan wegdromen in een compleet andere wereld. Ze schrijft boeken en kan prachtig tekenen. Ook op De Digitale Stad Nieuwegein schrijft ze wekelijks een strip over het nieuws en wat ze meemaakt in Nieuwegein of beleven de figuren hun eigen avonturen in de Digitale Stad Nieuwegein.

Kim woont al meer dan 25 jaar in Nieuwegein heeft al vele veranderingen meegemaakt. Zowel het verleden, heden als de toekomst van Nieuwegein houdt haar bezig. Afgestudeerd op de PABO heeft ze besloten haar droom van auteur en illustrator na te volgen.

Kim: ‘De Avondvierdaagse was afgelast vanwege dreigend onweer. Een verstandige keuze; je kunt beter geen risico nemen. Het noodweer bleef uit, maar er was flink wat regen. Als je dan binnen staat en je ziet die buien… en je weet dat je straks daar door naar buiten moet… Ik had me voorbereid op nat tot het bot. En eigenlijk keek ik er gezien de hitte ook wel naar uit… viel dat even tegen!’

Ordina kleurt hoofdkantoor aan A12 oranje

Ordina heeft een nieuw oranje gekleurd logo en dito huisstijl. Het meest zichtbare is dat op het hoofdkantoor in Nieuwegein pal aan de A12. Daar onthulde bestuursvoorzitter Stépan Breedveld onder het nieuwe logo een groot oranje supportersdoek met als kreet: ‘Ordina houdt van Oranje.’ De ict-dienstverlener wil met de rebranding benadrukken dat het een bedrijf is met een Nederlands hart. ‘Ordina is weliswaar actief in de hele Benelux, maar we hebben een Nederlands hart’, zegt Stépan Breedveld, chief executive officer van Ordina. ‘Ons hoofdkantoor staat in Nederland. Wij zijn verbonden met Nederland en dragen dat graag uit. Dat doen wij met ons oranjegekleurde logo en nu ook met dit grootse supportersspandoek langs ons kantoor aan de A12.’

Met de onthulling van het metersgrote doel (16 bij 26 meter) wil het Nederlandse ict- en consultingbedrijf zijn betrokkenheid tonen met het Nederlands voetbalelftal op het aankomende EK 2012. De onthulling vond plaats tijdens een Oranjefeest op het hoofdkantoor van het bedrijf in Nieuwegein en was via videoconferencing te volgen op Ordina-locaties in Groningen en Dordrecht

Kop-staartaanrijding met vier auto’s

Op woensdagmiddag 30 mei raakten vier auto’s betrokken bij een kop-staartaanrijding. Twee betrokkenen moesten naar het ziekenhuis worden gebracht. Rond 14.50 uur stond een 38-jarige automobilist uit Nieuwegein op de A.C. Verhoefweg voor de kruising met de Sweelincklaan voor het rode verkeerslicht te wachten. Achter hem stond een 51-jarige automobilist uit Lopik en daarachter een 75-jarige automobiliste uit Nieuwegein. Een 47-jarige automobilist uit Nieuwegein zag kennelijk te laat dat het verkeer voor hem stil stond. Hij botste tegen de auto van de 75-jarige Nieuwegeinse, waardoor zij op de auto van de Lopiker werd gedrukt en hij op zijn beurt op de auto van de 38-jarige Nieuwegeiner. De laatste zag de aanrijding gebeuren, reed nog een stuk naar voren, maar werd toch nog geraakt.

Bij de 47-jarige Nieuwegeiner werd een blaastest afgenomen en hij bleek niet te veel te hebben gedronken. Hij droeg geen gordel en kwam daardoor met zijn hoofd tegen de voorruit. Daarbij liep hij letsel in zijn gezicht op. Hij werd per ambulance naar het Diakonessenhuis gebracht. Een 69-jarige man uit Lopik, die bij de 51-jarige Lopiker in de auto zat, klaagde over pijn in zijn nek en rug. Hij werd voor onderzoek naar het Oudenrijnziekenhuis in Utrecht gebracht. Alleen de auto van de 38-jarige Nieuwegeiner was nog rijdbaar. De andere drie auto’s moesten door een takelbedrijf worden weggesleept.

Tweede IJssel Truckfestival in Nieuwegein

Het eerste weekeinde van juni wordt voor de tweede keer het ‘IJssel Truckfestival’ gehouden. Voor het eerst in Nieuwegein, op de parkeerplaats naast het NBC en de HomeBoxx, zullen op vrijdag 1 en zaterdag 2 juni de mooiste showtrucks, civiele voertuigen, zwaartransport voertuigen, bergingsvoertuigen en vele oldtimers te zien zijn. Vrijdag 1 juni zal het festival beginnen op 17.00 en zal eindigen om 23.00 uur en zaterdag 2 juni opent het festival zijn deuren om 10.00 en zal eindigen om 17.00 uur.

Op zaterdag zal er een gehandicapten truckrun plaatsvinden. Deelnemende gehandicapten krijgen de kans om een ochtend voorin een vrachtwagen met een chauffeur mee te rijden. Over het gehele weekeinde is er een chauffeursmarkt en een bazaar. Op deze markt zijn bedrijven te vinden die producten verkopen in het thema van het festival, zoals truckaccessoires, transportboeken, autominiaturen, maar ook t-shirtjes en petjes. Ook zal er een modelbouwshow zijn waar een aantal enthousiaste bouwers hun eigen werk tonen en is er een modelbaan waar radiografische auto’s op rijden. Ook aan muziek is gedacht op beide dagen. Zo zal RadioNL het dagprogramma verzorgen en verschillende DJ’s het festival muzikaal omlijsten.


Vrijdagavond zal de avond met een grote lichtshow worden afgesloten. Vanaf 21.45 uur begint het donker te worden, waarna de aanwezige chauffeurs hun lichten aanzetten. Verder zijn er nog een aantal activiteiten voor kinderen, zoals een springkussen, draaimodel, maar ook een rodeostier. Een dag voor alle type auto liefhebbers en / of een leuk uitje voor het hele gezin.

Vaderdag Special Het Nederlands Filmorkest

Zondag 17 juni van 10.30-11.30 uur, presenteert Het Nederlands Filmorkest een Vaderdag Special op de Museumwerf te Vreeswijk. Tijdens de Vaderdag Special neemt Het Nederlands Filmorkest hun gasten mee op een bijzondere reis. Een reis langs prachtige, stoere filmmuziek en muziek die stilstaat bij onze lieve, maar stoere vaders. Het wordt een onvergetelijk concert met veel gezelligheid, humor en ontroering.

Aan dit sfeervolle concert werken verschillende artiesten mee. Naast de muzikanten van Het Nederlands Filmorkest zal een delegatie van Saxofoonorkest Cabrales Het Nederlands Filmorkest ondersteunen bij een aantal muziekstukken. Een unieke combinatie tussen beeld en geluid, die u niet snel zal tegenkomen!

Daarnaast heeft Het Nederlands Filmorkest ook een verrassing in petto voor alle vaders die bij het concert aanwezig zullen zijn. De Vaderdag Special van het Nederlands Filmorkest is kortom hét cadeau om vader dit jaar mee te verrassen. Voor papa’s en mama’s, oma’s en opa’s, kinderen en iedereen die van mooie filmmuziek houdt. Toegangskaarten kosten 12,50 euro per persoon en 7,50 euro voor kinderen t/m 12 jaar. Let op! Er is maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar voor dit exclusieve concert, dus reserveren is gewenst!

Criminaliteitscijfers Nieuwegein

In de gemeente Nieuwegein is de criminaliteit in de eerste vier maanden van 2012 gedaald met 2% ten opzichte van dezelfde periode in 2011. De daling wordt vooral veroorzaakt door een afname van het aantal autokraken en fietsendiefstal. Een forse stijging is echter waar te nemen bij de woninginbraken (+103%) en de bedrijfsinbraken (+36%).

Woninginbraken: Met een stijging van 103% is het aantal woninginbraken in Nieuwegein fors toegenomen (regionaal is de stijging 19%). Hiermee vond in de gemeente Nieuwegein, na Amersfoort en Utrecht, ook de grootste absolute stijging plaats. Het aantal woninginbraken is hiermee ook ruim hoger dan in 2009 en 2010. De verhouding tussen het aantal pogingen en geslaagde pogingen is, net als de andere jaren, ongeveer in evenwicht.
Geweld: Het aantal geweldsdelicten is met 14% gedaald. Een grotere daling dan regionaal te constateren is (-2%). Met name de daling van het aantal mishandelingen draagt bij aan dit cijfer. Opvallend is wel de absolute stijging van het aantal overvallen (van 1 naar 8) en het aantal straatroven (van 5 naar 15).
Autokraken: Het aantal autokraken is met 34% fors gedaald. Een positief verschil ten opzichte van de regionale daling van 2%. (Kilk op de cameraatje voor het volledige overzicht)

Verlenging convenant Wisselgeld 2012

De integrale aanpak Roma problematiek was een pilotprogramma van 3 jaar: eind 2011 liep de pilot af. Het college van B&W besloot in april 2011 reeds tot voortzetting van Wisselgeld en verbreding naar een algemene integrale aanpak multiproblematiek. Het voorstel van het college werd meegenomen in de programmabegroting 2012. De gemeenteraad van Nieuwegein keurde deze begroting goed, waardoor de voortzetting financieel mogelijk werd gemaakt. Bij de start van Wisselgeld in 2009 werd een samenwerkingsconvenant opgesteld. Om de samenwerking in 2012 voort te zetten is het belangrijk dat dit convenant verlengd wordt. Het college gaat akkoord met verlenging en een aantal technische aanpassingen in het convenant.

In samenspraak met de ketenpartners zal in de loop van 2012 invulling worden gegeven aan de verbreding van de doelgroep en inzet van de methodiek Wisselgeld. De afspraken over samenwerking rondom deze nieuwe doelgroep worden vastgelegd in een nieuw samenwerkingsconvenant.

Beslispunten:
In te stemmen met de verlenging en technische aanpassingen van het convenant Wisselgeld tot 1 januari 2013, met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2012. Akkoord met voorstel.

Bestemmingsplan Fietsbrug Plofsluis

Het ontwerpbestemmingsplan `Fietsbrug Plofsluis’ heeft gedurende zes weken voor een ieder ter inzage gelegen. Gedurende deze periode is een zienswijze ingediend. De zienswijze heeft niet geleid tot wijziging van het bestemmingsplan. De raad wordt voorgesteld het bestemmingsplan vast te stellen.

Beslispunten:
1. Instemmen met de beantwoording van de ingediende zienswijze zoals verwoord in de ‘Notitie beantwoording zienswijze ontwerpbestemmingsplan Fietsbrug Plofsluis.’
2. Het raadsvoorstel bestemmingsplan `Fietsbrug Plofsluis´overeenkomstig de geometrisch bepaalde planobjecten als vervat in het GML-bestand NL.IMRO.0356.BPLO2011HER001-VA01 met bijbehorende bestanden via het presidium ter vaststelling aan de raad voorleggen. Akkoord met voorstel.

WWB – huishoudinkomenstoets

In de onderhandelingen over de rijksbegroting is donderdag 26 april 2012 afgesproken dat de huishoudinkomenstoets komt te vervallen. Over de precieze betekenis daarvan wordt op dit moment overlegd bij het Ministerie van SZW. Vooruitlopend op de duidelijkheid die dat overleg moet opleveren, schort de gemeente Nieuwegein de voorbereidingen voor de huishoudinkomenstoets op. Nieuwe aanvragen houdt de gemeente voorlopig maximaal 8 weken aan of zoveel korter als dat er meer duidelijkheid is.

Beslispunten:
De uitvoering van de huishoudinkomenstoets in het kader van de WWB met ingang van heden opschorten in afwachting van nadere wet- en regelgeving. Akkoord met voorstel.