Zolderbrand snel gedoofd

Op een zolder aan de Hamsterweide in Nieuwegein is zondagmorgen brand uitgebroken. Volgens de brandweer had de wasmachine vlam gevat.

Het vuur was echter al uit toen de hulpdiensten kwamen. Of de bewoners het vuur zelf hadden kunnen blussen of dat het vuur uit zichzelf weer was uitgegaan is niet duidelijk.

Alcoholcontrole

De politie heeft van zaterdag 28 april 18.00 uur tot zondag 29 april 02.00 uur op twee plaatsen een alcoholcontrole gehouden.

De controles vonden plaats op de A.C. Verhoefweg en de Weg naar de Poort. In totaal moesten 807 bestuurders een blaastest afleggen, vijf van hen bleken te veel te hebben gedronken. De bestuurder met het meeste op blies bij de ademanalyse 635 ug/l, bijna drie keer het wettelijke maximum van 220 ug/l. Tegen de vijf is proces-verbaal opgemaakt en de ‘topper’ moest tevens zijn rijbewijs inleveren.

Knutselen voor moeder in Jeugdland

Zondag 13 mei is het weer Moederdag. Bouwspeeltuin Jeugdland aan de Helmkruid 1 in Nieuwgein zuid heeft daarom een speciale dag georganiseerd om te knutselen en wat leuks te maklen voor moeder. Op 9 mei van 13.30 uur tot 15.45 uur kun je eer terecht. Wat er gemaakt gaat worden? Dat is nog een verrassing want anders weet moeder het direct als zij dit leest. Het wordt in ieder geval iets waar ze mee verwent kan worden.

Wil je meedoen geef je dan op bij de organaisatie. Dit kan telefonisch via het telefoonnummer: 06-11447023 of kijk op de website van de bbouwspeeltuin. Er kunnen maximal 25 kinderen meedoen dus wees er snel bij! Een emailtje stuuren mag ook. Er wordt geadviseerd om oude kleren aan te trekken als je meedoet. De kosten zijn slechts €2,50 per kind om mee te doen.

Vallen en opstaan

De straat gekust
Zomaar op de vele tochten
De straat gekust
Vanwege het onvoldoende tillen van het schoeisel
De straat gekust
Liet mij schenden het aangezicht
De straat gekust
Door een slecht stoeponderhoud.

Het zou een gedicht kunnen zijn dat past bij een dichter. Natuurlijk is een dichter fijn besnaarder en kan het beter verwoorden. Op zich maakt het niet uit want het gevoel is hetzelfde als je struikelt of zelfs valt. Nieuwegein staat bekend als hobbelgein door de vele drempels voor het gemotoriseerde verkeer. Deze hobbels zijn niet nodig op de stoepen. Daar ligt het vanzelf al schots, scheef, te hoog of te laag. Het maakt niet uit of dit veroorzaakt wordt door nutsbedrijven, de beroemde wortelopdruk of het voortdurend verzakken van de grond. Als voetganger mag je iedere dag oefenen voor een steeple cheese of horden loop. Bij het onderhoud van de wegen horen ook de stoepen, alleen lijkt er vaak niet veel op. Zo kwam ik op de Herenstraat op een stuk met kleine steentjes. Het past bij het nostalgische beeld van winkels die Jutphaas groot hebben gemaakt. Maar wat een ramp om op deze droge steentjes te lopen. Met regen of gladheid is dit zelfs zeer gevaarlijk. Is na de aanleg wel eens onderhoud gepleegd? Voor veilig lopen kan men beter direct naar het fietspad gaan.

Onlangs iets gelezen over de fietsroute Noordstedeweg. De fietsers gaan aan een kant van de weg rijden en tegen elkaar in. Het zal even wennen zijn, ondanks dat vele fietsers dit nu al doen. Kruisingen met auto’s die de garages van City Plaza in- en uitgaan schijnen een probleem te zijn. Hierdoor komen fietsers en voetgangers in gevaar. Alsof dat nu niet het geval is. Veiliger maken kan bijvoorbeeld door alleen aan de Noordstedeweg de garage in te gaan en aan de andere zijde eruit. Scheelt een ingang en levert een paar parkeerplaatsen op. Hoewel geen verkeersdeskundige lijkt deze wijze van eenrichtingsverkeer een onderzoek waard. Onderzoek gelijktijdig de lengte van de uitvoegstrook naar de garage. Maak deze een stuk langer waardoor het afslaande verkeer zich goed kan opstellen. Overigens is het uitrijden van de parkeergarage aan de kant van de Noordzijde een goede plek voor rij-instructeurs om de hellingproef te oefenen. Mede door deze helling staan de neuzen van auto’s te ver op de rijweg, voorbij de stoep. Het is telkens oppassen geblazen voor de voetganger.

Ik liep langs de wegen
Plots verscheen een rode neus
Ik liep langs de wegen
De neus was niet beschonken
Ik liep langs de wegen
Grommend kwam neus naderbij
Ik liep langs de wegen
De rem werd losgelaten en neus verlegde daarmee het betoog.

Nieuwegein, stad van allure. Ook veilig voor voetgangers.

Mooie weer zorgt voor drukte op Vrijmarkten

Het was vandaag gezellig druk op en rond het Muntplein en in Vreeswijk. Op de Vlaamse Markt in Batau noord was van alles te koop, ook voor de hond. Kinderen konden in de zweefmolen en eten en drinken was er ook volop te krijgen. De Domdweilers uit Utrecht zorgden voor de muzikale omlijsting op het Muntplein.

Vele zolders waren opgeruimd en de spullen gingen grif van de hand. Veel spellen, kleding maar ook bromfietsonderdelen werden de koop aangeboden. Opvallend dit jaar is dat de opbrengst niet alleen naar de verkopers gingen, maar ook naar goede doelen als Kika en de Alpe d’Huzes. Heeft u foto’s van Koninginnedag dit jaar, stuur ze naar onze redactie. Onze videograaf Henk van Montfoort maakte op zijn eigen wijze een videoverslag van de dag. (Klik op het videocameraatje voor de film)

Koninklijke Onderscheiding voor Job van Soest

De Vreeswijkse vrijwilliger Job van Soest kreeg vrijdag 27 april jl. van Burgemeester Backhuijs een Koninklijke Onderscheiding opgespeld als erkenning voor zijn verdiensten voor met name de Vreeswijkse samenleving. Hij werd daarmee benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Job spant zich al jarenlang bij lokale evenementen in als vrijwilliger en coördinator voor de EHBO vereniging, afdeling Vreeswijk.

Sinds ruim 10 jaren zet hij zich als actieve vrijwilliger ook in bij vrijwel alle grote en kleine evenementen, zoals Koninginnedag, Vreeswijkse Septemberdagen, Intocht Sinterklaas, Vreeswijk bij Kaarslicht. Het kan nog zo gek zijn wat er gedaan moet worden of Job is er bij betrokken. De materialen en opslagruimte voor de evenementen is door zijn enthousiaste en serieuze aanpak in goede handen.

Als een soort beheerder van Vreeswijk zorgt hij bij zijn dagelijkse rondje met zijn hondje Buddy, dat als er in de openbare ruimte van Oud-Vreeswijk iets niet in orde is, actie ondernomen wordt door hemzelf of door anderen.
Als buurman van de Willem-Alexanderschool houdt hij al jarenlang een oogje in het zeil en treedt actief als dat nodig is. Vreeswijk is trots op zo’n actieve vrijwilliger en feliciteren hem van harte met deze welverdiende Koninklijke Onderscheiding

Mysterie-koken in de bibliotheek

De Nieuwegeinse kok Cees van Suylekom zal vrijdag 11 mei aanstaande koken met kinderen van 10 tot en met 12 jaar. Van Suylekom die zelf een kookstudio heeft in Nieuwegein zal dat gaan doen in de bibliotheek van Nieuwegein van 15.00 uur tot 19.00 uur. Wat de kinderen gaan koken blijft nog even geheim.

De kookworkshop is een uniek samenwerkingsproject met de Nieuwegeinse middenstand. Gemma Wiegant van de bibliotheek: ‘Zonder bijdrage van de Nieuwegeinse samenleving heeft de bibliotheek geen meerwaarde.’ Niet alleen van Suylekom steunt het initiatief. Ook Dennis Steenhuis van relatiegeschenkenbedrijf Artglas Int., Christ van Loon van de Plusmarkt en Kees Bont van de Volendammer steunen het project en leveren allerlei producten voor de kookworkshop.

Aan het begin van de kookworkshop kiezen de jonge koks in teamverband een ‘mysteriebox,’ een doos waarin zich een recept en ingredienten bevinden. Pas na het openen van de boxen wordt duidelijk wat het menu van die avond gaat worden.

In de middag voor de workshop is er een presentatie van kinderkookboeken. Wil je meedoen? Opgeven kan bij de biliotheek: 030 – 60 458 34. Een kaartje kost 7,50 euro.

European Challenge CUP Parijs Open

Op zaterdag 28 april vonden in Parijs in het stadion van de Franse Judo Associatie de Paris Open Jiu Jitsu ECC wedstrijden plaats. Vanuit BSPHolland uit Nieuwegein was weer een grote afvaardiging naar Parijs vetrokken om te proberen kwalificatie punten te halen voor de Wereld Kampioenschappen Jiu Jitsu eind november in Oostenrijk.

De BSPers behaalden ook nu weer uitstekende resultaten, Marnix Bunnik verloor met zijn duo partner Ruben Assmann nipt de finale en behaalde dus zilver, tewijl Charella Westra de kleine finale om brons won in de fighting min 70 kilo van Duitsland. Wout Vringer won ook zijn kleine finale en wel in de min 85 kilo, terwijl Leroy Kuipers en Charella Westra eveneens de kleine finale wonnen en wel die van de DUO Mix categorie van Spanje.

De judoka’s van BSPHolland/CombySport deden eveneens goede zaken en wel tijdens de finales van de District Team wedstrijden in Ede, het welpen team behaalde een mooie 3e plaats terwijl het senioren C team 3e werd net achter het team van Theo Meijer en Physical. Daarmee lieten de mannen zien dat zij naast Jiu Jitsi ook wel een potje behoorlijk kunnen judoën. Over 2 weken op 11, 12 en 13 mei zullen 10 BSPers uitkomen op de Europese Kampioenschappen Jiu Jitsu in Genua.

‘Woordenwisseling met Nieuwegein’

Zomaar ergens in Nieuwegein. Je loopt, je ziet, je fantaseert. Over dingen, personen, gebeurtenissen of wat dan ook. De één legt het vast in een foto, een ander met woorden. Niet zomaar woorden maar allemaal zijn ze gelijk. Er is geen hoofdletter te bekennen bij de Nieuwegeiner Ton de Gruijter. Geen woord staat boven een ander. Ton is dichter en heeft nu ook een rubriek op De Digitale Stad Nieuwegein.

Ton: ‘het oudste beeld in de gemeente nieuwegein is het monument voor de gevallenen. namen van hen die vielen gebeiteld in de sokkel, het beeld zelf vol symboliek met betrekking tot vrede en het afleggen van onvrijheid. wees eerlijk, we staan er in het dagelijks leven niet bij stil. vrijheid is net zo vanzelfsprekend als ademhalen. maar dat geldt niet voor onze ouderen, ouders, grootouders. zij hebben hier meegemaakt wat we nu slechts van journaalbeelden kennen als iets wat elders op de wereld voorkomt. vrijheid vanzelfsprekend? wellicht, maar o zo belangrijk. en wat belangrijk is, moet je respecteren, moet je bij stil staan, moet je koesteren en als diepe, diepe waarde aan je omgeving en kinderen doorgeven. noem de oorlog zo u wilt geschiedenis, vrede en respect dienen van alle tijden te zijn.’ Klik hier om naar ‘woordenwisseling met nieuwegein’ te gaan. Deze week: ‘ik sta hier twee minuten stil.’

ik sta hier twee minuten stil

het oudste beeld in de gemeente nieuwegein is het monument voor de gevallenen.
namen van hen die vielen gebeiteld in de sokkel, het beeld zelf vol symboliek met betrekking tot vrede en het afleggen van onvrijheid. wees eerlijk, we staan er in het dagelijks leven niet bij stil. vrijheid is net zo vanzelfsprekend als ademhalen. maar dat geldt niet voor onze ouderen, ouders, grootouders. zij hebben hier meegemaakt wat we nu slechts van journaalbeelden kennen als iets wat elders op de wereld voorkomt. vrijheid vanzelfsprekend? wellicht, maar o zo belangrijk. en wat belangrijk is, moet je respecteren, moet je bij stil staan, moet je koesteren en als diepe, diepe waarde aan je omgeving en kinderen doorgeven. noem de oorlog zo u wilt geschiedenis, vrede en respect dienen van alle tijden te zijn.

ik sta hier twee minuten stil

het vraagt mij twee minuten maar
ik lees de namen in de steen
herken ze niet, ik maak alleen
uit eerbied hier mijn stil gebaar

respect voel ik in deze tijd
dat vrede hier gemeengoed is
en verder slechts geschiedenis
bezettingsmacht, vijf jaren strijd

ze hadden vrienden kunnen zijn
met man of vrouw van d’and’re kant
maar dat was toen vijandig land
en leven had een dunne lijn

ik weet niet beter, ik ben vrij
maar dat gold niet zo’n stenen naam
dus kom ik hier met u tesaam
en denk aan hen, de vierde mei

© ton de gruijter