Knutselmiddag op bouwspeeltuin Jeugdland

Bouwspeeltuin Jeugdland gaat weer knutselen. Op woensdag 11 mei aanstaande kun je je eigen huisnummer van zout brooddeeg maken. Jeugdland maakt het brooddeeg en geven het een paar kleuren door er kruiden bij te doen. ‘Als je huisnummer klaar is moet het gebakken worden. Als je het daarna lakt, kan je huisnummer naast de voordeur opgehangen worden. Daarna is de pauze. Je krijgt iets lekkers en limonade en als het goed weer is spelen we even buiten. Na de pauze mogen jullie van papier, dozen, lapjes stof, bierdoppen, wc rolletjes, crêpe papier enz. fantasie dieren maken. Als je zelf leuke spullen hebt, mag je die natuurlijk ook meenemen en gebruiken. Wij zijn heel benieuwd wat jullie gaan maken.’
Wat moet je doen als je mee wilt doen? Geef je op via dit email adres of bel op maandag, woensdag of vrijdag tussen 11.00 uur en 12.00 uur met de organisatie: 06-11447023. Er kunnen 25 kinderen mee doen. De bouwspeeltuin is open vanaf 13.30 uur en het knutselen begint om 13.45 uur. Zorg dat je op tijd bent! Om 15.45 uur is het afgelopen. Trek oude kleren aan als je komt. Want je weet het maar nooit als je gaat knutselen. Bouwspeeltuin Jeugdland zit aan het Helmkruid 1 in Nieuwegein Zuid.

Bevrijdingsfeesten Nieuwegein Vreeswijk opnieuw bevrijd

Een spectaculaire ‘battle’ op 7 mei tussen de geallieerde soldaten en de Wehrmachtsoldaten in de pittoreske Dorpsstraat van Vreeswijk is het hoogtepunt van de Bevrijdingsfeesten in Nieuwegein.
Onder het motto ‘samen sta je sterk’ hebben diverse organisaties in Nieuwegein besloten dit jaar samen de activiteiten rond Dodenherdenking en Bevrijdingsdag gestalte te geven. Het programma is wat minder uitgebreid dan in 2010, dat immers een kroonjaar was. Toch is er genoeg te doen. Behalve de spectaculaire ‘battle’, is er de optocht met historische legervoertuigen en het culinair en culturele evenement ‘Preuvenement Lekker in Vreeswijk’. Klik hier voor het hele programma.

Knutselmiddag op bouwspeeltuin Jeugdland

Bouwspeeltuin Jeugdland gaat weer knutselen. Op woensdag 11 mei aanstaande kun je je eigen huisnummer van zout brooddeeg maken. Jeugdland maakt het brooddeeg en geven het een paar kleuren door er kruiden bij te doen. ‘Als je huisnummer klaar is moet het gebakken worden. Als je het daarna lakt, kan je huisnummer naast de voordeur opgehangen worden. Daarna is de pauze. Je krijgt iets lekkers en limonade en als het goed weer is spelen we even buiten. Na de pauze mogen jullie van papier, dozen, lapjes stof, bierdoppen, wc rolletjes, crêpe papier enz. fantasie dieren maken. Als je zelf leuke spullen hebt, mag je die natuurlijk ook meenemen en gebruiken. Wij zijn heel benieuwd wat jullie gaan maken.’
Wat moet je doen als je mee wilt doen? Geef je op via dit email adres of bel op maandag, woensdag of vrijdag tussen 11.00 uur en 12.00 uur met de organisatie: 06-11447023. Er kunnen 25 kinderen mee doen. De bouwspeeltuin is open vanaf 13.30 uur en het knutselen begint om 13.45 uur. Zorg dat je op tijd bent! Om 15.45 uur is het afgelopen. Trek oude kleren aan als je komt. Want je weet het maar nooit als je gaat knutselen.Bouwspeeltuin Jeugdland zit aan het Helmkruid 1 in Nieuwegein Zuid.

Op de foto met Beatrix en Maxima

Ook op Koninginnedag kon de SP in Nieuwegein niet stilzitten. Een feestdag als deze verdiende een ludieke actie en de SP ging erop uit op de vrijmarkt op het Muntplein.
Martijn Stekelenburg: ‘De Koningin kon niet overal zijn vandaag, maar in Nieuwegein mocht zij niet wegblijven. Reden voor de SP zelf voor de verschijning van Beatrix en Maxima te zorgen. Wie wil er niet op de foto met deze dames? Velen vonden het leuk om vereeuwigd te worden met de dames van adel.’
Vanmorgen ging de delegatie van start, direct na het omkleden. Stekelenburg: ‘Binnen een minuut kun je twee SP-ers omtoveren tot Koningin en Prinses. De beide dames gingen het gesprek aan met passanten en gaven een deel van hun staatstoelage terug aan het volk in chocoladevorm. Velen vonden het leuk om op de foto te gaan.’

Uitkomst onderzoek fietsers routedeel Nieuwegein-Houten

De Plofsluisbrug zorgt met name voor de zuidelijk postcodegebieden in Nieuwegein en de zuidelijke gebieden (3991a en b en 3994b) in Houten voor een verkorting van de fietsafstand ten opzichte van de huidige route. De toekomstige gebruikers van de Plofsluisbrug wonen werken of gaan naar school in deze gebieden. 
Naar verwachting zullen in de toekomst ongeveer ruim 800 fietsers dagelijks gebruik maken van de nieuwe fietsbrug bij de Plofsluis. Dat komt neer op op ruim 1600 fietsbewegingen per dag. In het weekend zullen naar verwachting zo’n 500 recreanten gebruik gaan maken van de fietsbrug. De potentie van de route Nieuwegein-Houten via de Plofsluisbrug is in 2020 is 1.470 fietsers per dag. Het aantal fietsbewegingen komt daarmee op 2.396 per dag. Dit zijn de uitkomsten van een studie uitgevoerd door SOAB in opdracht van de gemeente Nieuwegein.

Column Sara van Gennip

Sara van Gennip is geboren en getogen in Nieuwegein. Al zegt ze zelf liever Vreeswijk. Schrijven en Theater zijn haar grote passies. Sara studeert dan ook Dramaschrijven aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Vanuit deze Grote Stad brengt ze graag een bezoek aan Vreeswijk, en doet daar verslag van in haar column. Deze week: ‘Oranje.’

In haar column op De Digitale Stad Nieuwegein bekijkt de van origine Vreeswijkse Sara van Gennip Nieuwegein vanuit een historisch maar actueel perspectief. Sara: ‘De Nederlandsche vlag op je wang, een oranjebitter in je hand. Nieuwegein maakt zich op voor koninginnedag. Kinderen slaan hun kleedjes uit op straat, en volwassenen gaan op koopjesjacht.’ Deze week gaat Sara op zoek naar die ene oranje ballon. Klik hier om naar haar column te gaan.

Oranje

Al meer dan een eeuw lang vieren wij één dag van het jaar feest ter ere van de koningin. Ooit strategisch ingezet ter bevordering van het patriottisme, en uitgegroeid tot grootschalig oranje vrijmarkt-, bier- en koekhapfestijn. De exacte datum van het feest wil nogal eens verschuiven. Koningin Wilhelmina verjaarde op 31 augustus, wat meestal garant stond voor een stralende zon. Nadat Juliana haar moeder in 1949 was opgevolgd, vond het evenement plaats op de verjaardag van de nieuwe koningin: 30 april. Koningin Beatrix heeft deze datum in stand gehouden. Naar het schijnt omdat het op haar eigen verjaardag, 31 januari, nog al eens regent. Het wachten is op de eerste ‘Koningendag.’
Aanstaande zaterdag kleurt ook Nieuwegein oranje. Kinderen slaan hun kleedjes uit tussen de bruggen van Vreeswijk om afscheid te nemen van hun speelgoed. Ongetwijfeld staat er ergens iemand met een aquarium waar je een muntje op een schoteltje kunt laten zinken. Enkele blikken die je om kunt werpen. Een springkussen. Een doel om in te schieten. En ballonnen. Heel veel ballonnen. Dat hoop ik tenminste. Lang geleden, toen ik nog jong en onbezonnen was, werd Koninginnedag traditiegetrouw geopend met het oplaten van honderden oranje ballonnen op het raadhuisplein. Het touw vastgekneld in je vuistje, je naam op een kaartje in je mooiste handschrift, stond je daar te wachten en te smachten dat het jouw ballon zou zijn die de verste reis aflegde. Mijn ouders denken nu waarschijnlijk terug aan Het Grote Ballondrama, waar ik zelf weinig van weet. (Of verdrongen heb. ) Ik kreeg een ballon. Een oranje ballon. “Goed vasthouden Sara.” “Heb je hem goed vast?” Ik had hem goed vast. De ballon zelf zat echter minder goed vast. En daar ging hij. De lucht in. Terwijl ik het touwtje stevig vastklemde in mijn vuist.
Nog even. Nog even en de straten kleuren weer oranje. Een vlag op je wang en een oranjebitter in je hand. Mocht je een oranje ballon tegenkomen: houd hem goed vast.

Resultaten Inwonersenquête Nieuwegein bekend

22 procent van de Nieuwegeiners voelt zich soms tot vaak onveilig in de eigen wijk. Dat is een van de uitkomsten van de inwonersenquête die de gemeente heeft gehouden. Van de 4500 aangeschreven inwoners vulden 1504 inwoners de enquête in.
Bijna de helft van de inwoners vindt dat gemeente veel tot voldoende aandacht heeft voor de wijkproblemen. De meeste inwoners zijn (zeer) tevreden over de voorzieningen voor het openbaar vervoer, vuilophaal en winkels voor dagelijkse boodschappen. Voorzieningen voor jongeren krijgen de minste waardering. Te hard rijden, hondenpoep, rommel en zwerfvuil op straat en parkeeroverlast zijn de grote ergernissen.De resultaten gebruikt Nieuwegein om het beleid te evalueren en om nieuw beleid te formuleren. Begin volgend jaar verschijnt er een notitie waarin staat wat de gemeente met de uitkomsten van het onderzoek gaat doen.

PvdA Nieuwegein bezorgd over gevolgen bestuursakkoord

Het Rijk en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) zijn vorige week een concept-bestuursakkoord overeengekomen dat op 8 juni aan de gemeenten voor instemming wordt voorgelegd. Met het bestuursakkoord wordt een bezuiniging van circa 2 miljard doorgevoerd die bovenop de bezuinigen ten gevolge van het regeerakkoord komt. De PvdA heeft het college in een artikel 42 brief gevraagd voor de raadsvergadering van 25 mei duidelijk te maken wat de effecten van het concept-bestuursakkoord voor de gemeente Nieuwegein en haar inwoners zijn. De PvdA maakt zich hier grote zorgen om.
In het bestuursakkoord is afgesproken dat er fors bezuinigd gaat worden op de Wet Sociale Werkvoorziening (WSW) en de Wet arbeidsongeschiktheid jonggehandicapten (Wajong). Regels worden aangescherpt waardoor degenen die het meest kwetsbaar zijn op de arbeidsmarkt afhankelijk worden van een bijstandsuitkering wanneer zij geen werk vinden.
Bovendien neemt het kabinet zich voor dat gemeenten alleen nog armoedebeleid mogen voeren wanneer sprake is van een inkomen van minder dan 110% van het sociaal minimum. Hierdoor wordt de gemeentelijke beleidsvrijheid beperkt. Veel gemeenten, waaronder Nieuwegein, hebben een ruimhartiger armoedebeleid.
De PvdA is erg bezorgd over de effecten van een combinatie van stapeling van maatregelen (korting van de budgetten om mensen aan het werk te helpen, invoering van de huishoudstoets, verlaging van de bijstand, overgang van dagvoorziening en begeleiding naar gemeenten, invoering van de IQ-maatregel).
Verder vreest de PvdA voor de financiële risico’s die het bestuursakkoord met zich mee zal brengen. Gemeenten zijn nu al verantwoordelijk voor de uitvoering van de Wet Werk en Bijstand (WWB) en de Wet Maatschappelijke ontwikkeling (WMO). Straks worden zij dit ook voor de Wet Werken naar Vermogen (WWnV), de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) en de Jeugdzorg. Vanwege het ‘open einde’ karakter van deze regelingen zijn de financiële risico’s voor gemeenten enorm. De bezuinigingen door het huidige regeringsbeleid en de bezuinigingen uit het bestuursakkoord worden maar beperkt gecompenseerd.

Zeven lintjes voor Nieuwegeiners tijdens ‘Lintjesregen’

Zes bijzondere Nieuwegeiners hebben vrijdag 29 april 2011 ter gelegenheid van Koninginnedag een Koninklijke Onderscheiding uit handen van burgemeester Cor de Vos gekregen. De uitreiking vond plaats in de trouwzaal van het gemeentehuis (klik hier voor de foto’s). Eén Nieuwegeiner kreeg in het gemeentehuis van Utrecht zijn Koninklijke Onderscheiding uitgereikt. Benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau zijn:
De heer H. Danvers: De heer Danvers is sinds 33 jaar actief in het verenigingsleven. Hij heeft bestuurlijke, organisatorische en begeleidende taken op zich genomen in de gymnastiekvereniging VIOS (nu: MOVEO) en het showkorps Victory. Daarnaast heeft hij het regimentsorkest van het Regiment Genietroepen opgericht en zorgt hij ook binnen dit korps voor de organisatie van allerlei activiteiten. Hij wordt geprezen om zijn inspiratiekracht en zijn belangeloze inzet.
Mevrouw C.S. Bosman–Keizer: Mevrouw Bosman-Keizer zet zich sinds 1975 in als bindmiddel in onze samenleving. Zo is zij vrijwilliger bij het Ouderencontact van de Sint Gerardus Majella Kerk in Utrecht, waar ze een belangrijke rol vervult bij de organisatie van evenementen. Ook is zij vrijwilliger van de bezoekgroep van diezelfde kerk en is ze 25 jaar vrijwilliger geweest bij de Nationale Vereniging De Zonnebloem. Daar is zij altijd prettig gezelschap geweest voor zieken en eenzamen.
Mevrouw P.A.J.T.M. Kusters-van den Bungelaar: Mevrouw Kusters-van de Bungelaar heeft vanaf 1987 veel vrijwilligerswerk verricht voor de Nieuwegeinse samenleving. Ze is bestuurslid geweest van de Nationale Vereniging de Zonnebloem en ze biedt via deze vereniging (administratieve) hulp en steun aan zwakkeren in de samenleving. Daarnaast is ze actief in de zang- en dansgroep Akkoord en was zij contactpersoon bij de Parochiële Charitas Instelling. In haar activiteiten stimuleert ze altijd mensen uit haar omgeving om zich ook in te zetten voor hulpbehoevenden.
De heer C.F.M. Laagland: De heer Laagland verricht talrijke activiteiten rondom evenementen en culturele instellingen in Nieuwegein, in het bijzonder in de wijk Vreeswijk. Zo is hij organisator van activiteiten rond Koninginnedag in Vreeswijk, het evenement Vreeswijk bij Kaarslicht, de intocht van Sinterklaas en de Jaarmarkt Vreeswijk. Hij is tevens secretaris van het Winkelcentrum Vreeswijk en bestuurslid van de Stichting Promotie Vreeswijk. Hij verricht ook vrijwilligerswerk voor de Museumwerf. Men prijst hem om zijn daadkracht en enthousiasme.
Benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau zijn: De heer N. van den Heuvel: De heer Van den Heuvel zet zich al sinds veertig jaar op zeer bijzondere wijze in voor de (mondiale) volksgezondheid. Zijn verdiensten liggen in de ontwikkeling van poliovaccins en grootschalige productiemethodes ervan. Daarnaast heeft hij gezorgd voor kennisoverdracht van vaccinatieproductietechnologie, waardoor ontwikkelingslanden zelfvoorzienend zijn geworden. De heer Van den Heuvel heeft zich ook ingezet voor het behoud en groei van de badmintonclub BC ’t Gein in Nieuwegein. De vereniging is mede dankzij zijn inzet uitgegroeid tot de grootste van Midden-Nederland.
De heer P. Koremans: De heer Koremans zet zich als pleitbezorger op nationaal niveau in voor gedupeerden door woekerpolissen en andere financiële producten. Hij was initiatiefnemer en bestuurslid van de stichting Pay Back. Ook richtte hij de stichting Platform Aandelenlease op, waar hij plaatsnam in het bestuur en de drijvende kracht achter het geheel vormde. Hij beheert een internetdatabase waarop de jurisprudentie (en adviezen) worden bijgehouden. Hij kan gezien worden als een regelrechte vechter tegen het onrecht.