Verkeer en parkeren tijdens de intocht Sinterklaas

Tijdens de intocht van Sinterklaas in Vreeswijk op zaterdag 13 november worden zeer veel bezoekers in verwacht. De organisatie verzoekt daarom de bezoekers niet met de auto naar Vreeswijk te komen, maar gebruik te maken van fiets, openbaar vervoer en als gebruik gemaakt wordt met de auto dan te parkeren in omliggende wijken. De busdienst komt tussen 13.30 en 15.30 uur niet door Vreeswijk.
De Dorpsstraat tussen Koninginnenlaan en Mauritsstraat is op die dag van 9.00 uur tot 17.30 uur afgesloten voor alle verkeer en tussen de Mauritsstraat en de Molenstraat van 12.00 – 16.00 uur. De Wegsleepregeling is op die dag en tijden op beide wegvakken van toepassing. Deze wordt ook toegepast, dus parkeer uw auto daar niet. De Oude Sluis, de Koninginnenlaan wordt op die dag tussen 12.00 – 16.00 uur afgesloten, voor zover dat noodzakelijk is. Verkeersregelaars zijn aanwezig om aanwijzingen te geven.

Column Hans Adriani (PvdA Nieuwegein)

Donderdag kreeg Nieuwegein als 10e gemeente van Nederland het predicaat Fair Trade gemeente, dankzij de grote inspanning van de Stichting Fairtrade Nieuwegein. Eerder deze week organiseerde de PvdA een eerste bijeenkomst met Vrienden van Pop in Nieuwegein, waar zich inmiddels ca 140 jongeren bij aangesloten hebben. En zo stond deze week ook vooral in het teken van de Nieuwegeinse Jeugd en van de toekomst. En blijken de mooiste initiatieven te kunnen ontstaan daar waar politiek en samenleving elkaar ontmoeten en de handen ineen slaan. ‘Daar kan geen gemeenteraadsvergadering tegen op’ aldus Hans Adriani in zijn column deze week op De Digitale Stad Nieuwegein.

Over jeugd en toekomst

Afgelopen donderdag werd de gemeente Nieuwegein officieel fair trade gemeente. Daarmee is Nieuwegein de 10e gemeente in Nederland die deze titel mag dragen. Een prestatie van formaat van de mensen van de stichting Fairtrade Nieuwegein. Terecht werden zij door Agnes Jongerius in het zonnetje gezet.
Om fair trade gemeente te mogen worden, moet voldaan zijn aan 6 criteria: er moet een lokale werkgroep zijn die zich voor fair trade inzet, de gemeente moet zich uitspreken voor fair trade en dat in haar eigen inkoopbeleid ook toepassen, in plaatselijke winkels en horeca zijn fair trade producten te verkrijgen (in Nieuwegein in 90 van de ca 400 winkels), lokale organisaties zoals scholen en kerken moeten fair trade producten gebruiken, er is media-aandacht voor fair trade en er is een programma voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO). Het is een gigantisch succes dat de mensen van de stichting in zo een korte tijd in staat zijn gebleken om op alle criteria goed te scoren. Fair trade past prima in de millenniumdoelen, die de gemeente Nieuwegein als Millenniumgemeente onderschrijft. Een echte stap voorwaarts naar een duurzame, eerlijke toekomst.Eerder deze week organiseerde de PvdA-fractie een eerste bijeenkomst van Vrienden van Pop in Nieuwegein. Met dit initiatief is de PvdA een maand of twee geleden gestart. Inmiddels hebben zich al zo’n 140 mensen, meest jongeren, aangemeld. Veel van die jongeren omarmen het idee van een stevige popcultuur in Nieuwegein, en willen daar zelf ook hun bijdrage aan leveren. Met zo’n 40 mensen werd dinsdag gebrainstormd over de behoefte en de mogelijkheden in Nieuwegein. Er blijkt een duidelijke behoefte aan laagdrempelige oefenruimtes, en plekken om optredens te geven en elkaar te ontmoeten. Een echt poppodium is daarvoor natuurlijk het mooiste, maar er waren ook genoeg creatieve ideeën om op kleinere schaal al veel te bereiken. Een kerngroep van deze jongeren neemt de lead om mogelijkheden en ideeën verder uit te werken. Met in het achterhoofd dat we sinds vorig jaar structureel budget hebben voor popactiviteiten in Nieuwegein, en met de politieke steun en facilitering van de PvdA.En zo stond deze week ook vooral in het teken van de Nieuwegeinse Jeugd en van de toekomst. En blijken de mooiste initiatieven te kunnen ontstaan daar waar politiek en samenleving elkaar ontmoeten en de handen ineen slaan. Daar kan geen gemeenteraadsvergadering tegen op.

Nieuwe website wijknetwerk Batau-Noord on-line

Op 1 november gaat de gloednieuwe website vàn het wijknetwerk en vóór de wijk Batau-Noord on-line. Op deze gebruiksvriendelijke en interactieve site kunnen bewoners informatie vinden over zaken die het wijknetwerk en de wijk betreffen. Men vindt er o.a. nieuws en thema’s uit de wijk, het vergaderschema en de leden van het wijknetwerk. Ook kunnen de notulen van de vergaderingen, de agenda’s en documenten als de jaaroverzichten en de jaarplanner, geraadpleegd worden. Via de Ideeënbus, aanvraag Nieuwsbrief en een Poll kunnen bezoekers actief hun inbreng hebben.

Vrijwilligers van het wijknetwerk hebben er, met ondersteuning van de gemeente en de websitebouwer, hard aan gewerkt om de site op het moment van het on-line gaan zo goed mogelijk ingevuld te hebben. Echter er is nog veel werk te verzetten zodat bezoekers soms nog tegen onvolkomenheden aan kunnen lopen. Zij zullen in ieder geval al een overzichtelijke en frisse site aantreffen als zij naar Batau-Noord op www.nieuwegeinsewijken.nl gaan.

De “geboorte” van de website van de Nieuwegeinse Wijken zal op zeer korte termijn met de betrokkenen en in aanwezigheid van wethouder Hans Reusch op gepaste wijze worden gevierd.

Een frisse doorstart

Politiek begint
niet met grote woorden
maar met kleine daden

zoals de storm
met zacht geritsel in de tuin
of de kat
die de kolder op zijn kop krijgt

zoals brede rivieren
via een kleine bron
verscholen ergens in het oerwoud

zoals een vuurzee
met dezelfde lucifer
die een kaarsje aansteekt

zoals liefde
met een oogopslag

Jezelf een vraag stellen
daarmee begint politiek

en dan die vraag aan een ander stellen …

(gedicht van Remco Campert, met een politieke aanpassing van mezelf)

Voor de eerste keer in mijn leven ben ik werkloos. Mijn laatste baan was bij de Stichting Welzijn Nieuwegein waar ik coördinator van de dienst Huiswerkbegeleiding was. In die functie bood ik scholieren die dat nodig hebben een steuntje in de rug bij hun schoolcarriére. Zodat hun prestaties op school vooruitgingen. Tevens legde ik contacten tussen school en thuisfront zodat de betrokkenheid over en weer verbeterd werd. Op die manier hoop je hun kansen in de maatschappij later beter te maken. Een dankbare baan die mij gedurende 10 jaar veel voldoening heeft geschonken. 

Helaas ben ik die baan nu kwijtgeraakt. Maar ik ben nog altijd politica en raadslid van de mooie gemeente Nieuwegein, waar ik sinds 1978 (met een korte onderbreking) met veel plezier woon. Als fractievoorzitter van de Fractie Bakhtali wil ik zorgdragen voor beleid met respect voor sociaal Nieuwegein. Ik wil mij hard maken voor een prettige en veilige woonomgeving en voor het bestrijden en voorkomen van sociale achterstanden. Zo ging ik de verkiezingen van 2006 in en zo ga ik verder.

Wie ben ik.
Ik zal mij nader voorstellen via een interviewtje dat ik aan de Molenkruier had afgegeven nu precies een jaar geleden.

Hoe zie je jezelf?
Als een pareloester. Omdat ik vier pareltjes op deze wereld heb mogen zetten. Mijn moederschap en 20 jaar ervaring als politieagent bezorgen mij de drive om alles beter te willen maken voor de generatie van morgen.

Welke muziek zit er in je autoradio?
Bij voorkeur vrolijke Latin(salsa)muziek

Welk boek ligt er op je nachtkastje?
“Echte mannen eten geen kaas” van Maria Mosterd, een boek over loverboys.

Waar maak je je zorgen om?
Om de angst van velen (vaak mede-gevoed door de politiek en de media) waardoor men zich terugtrekt achter gedachten en ideeën die de samenleving er zeker niet prettiger op zullen maken.

Wie is je grootste voorbeeld?
Aletta Jacobs vanwege haar onwrikbaar geloof in gelijkwaardigheid.

Waar geloof je in?
In de kracht van de eenvoud.

Wat is je grootste nachtmerrie?
Verwaarloosde en verslaafde kinderen.

Met wie zou je graag een keer een kopje thee willen drinken?
Met Gandhi, een zeer wijze man en groot leider. Quote: “De wereld biedt genoeg voor ieders behoefte maar niet voor ieders begeerte.”

Wat is je droom voor de toekomst?
Voor kinderen droom ik alle ruimte om samen te spelen en voor jongeren alle kansen om zich optimaal te ontwikkelen. En voor volwassenen droom ik tijd. Tijd om na te denken en tijd om te dromen ….

Speelgoedbeurs Kids4kids

Zo met de dure decembermaand voor de deur is het geen gek idee om voor je speelgoed aankopen eerst eens bij de Kids4Kids speelgoedbeurs te gaan shoppen. Deze beurs wordt georganiseerd op zaterdag 6 november a.s. in de Lucasschool aan de Heemraadsweide 11. Vanaf 8.45 uur worden volgnummers uitgegeven, waarna men tussen 9.00 en 12.00 uur kan snuffelen tussen de aangeboden spulletjes. Koper en verkoper leveren tien procent in ten behoeve van de Lucasschool Voor alle informatie over koop, verkoop, inleveren en weer ophalen van het speelgoed kunt u mailen naar Chantal info@kids4kids.eu of http://kids-4-kids.hyves.nl

Rommelmarkt in buurtcentrum De Brink

Op zondag 7 november aanstaande wordt in buurtcentrum De Brink aan de Parelduiker 13 in Nieuwegein (wijk de Doorslag) weer een rommelmarkt gehouden. U kunt hier misschien net datgene vinden wat u al tijden zoekt, of spontaan tegen iets leuks aanlopen.
Bezoekers mogen gratis naar binnen en de bar is open voor een kopje koffie, een drankje en een hapje. De markt begint om 09.30 uur en sluit om 15.00 uur. Wilt u zelf ook uw oude spulletjes verkopen, dan kunt u een kraam huren. Voor informatie kunt u bellen naar: 06 – 36 4046 55.

CDA blij met fietsbrug bij Plofsluis

Sinds 1992 wordt er al gesproken over het aanleggen van een fietsbrug over het Amsterdam-Rijnkanaal ter hoogte van de Plofsluis. Daarmee wordt de oorspronkelijke oost-west verbinding van Houten naar Nieuwegein hersteld. Bovendien is de Plofsluis een voor Nederland uniek element binnen de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Daarom probeert Linieland, dat zich in onze regio bezighoudt met de Nieuwe Hollandse Waterlinie, de fietsbrug ook al vele jaren gerealiseerd te krijgen.
De CDA-fractie heeft zich er altijd voor ingezet om de brug gerealiseerd te krijgen en is dan ook bijzonder blij met de uitkomst van de raadsvergadering van afgelopen woensdag. De Nieuwegeinse gemeenteraad heeft toen met een ruime meerderheid 2 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de realisatie van de fietsbrug. Met de bijdragen van andere overheden zoals het Bestuur Regio Utrecht, is er nu voldoende geld (7,9 miljoen euro) om de brug aan te leggen. Behalve dat de brug belangrijk is voor de Nieuwe Hollandse Waterlinie, geeft de brug straks ook toegang voor de Nieuwegeiners tot vele kilometers meer recreatieve fietsroutes.

De strip van Kim Houtzager

Iedere week heeft De Digitale Stad Nieuwegein een stripverhaal, gemaakt door de Nieuwegeinse Kim Houtzager. Kim is een dromerig type. De Nieuwegeinse kan wegdromen in een compleet andere wereld. Ze schrijft boeken en kan prachtig tekenen. Wekelijks tekent Kim een strip over het nieuws en wat ze meemaakt in Nieuwegein of beleven de figuren hun eigen avonturen.
Kim: ‘Zo’n twintig jaar geleden waren er al lampionoptochten in Nieuwegein. Van die leuke ouderwetse, met kaarsjes in plaats van lampjes. Het had wel wat, die waxinelichjes. Eerst je lampion versieren, dan de straat op… maar waarom eigenlijk? Dat wist ik toen nog niet. Het enige wat ik zag…. Wil je weten hoe dit stripje is gemaakt? Ga dan naar www.livestream.com/kittyocean en kies het filmpje van maandag 25 okober 2010. Ik hoop vele Pen-i stripjes te kunnen plaatsen en wie weet… wie weet tref je me een keertje live aan! ‘ Klik hier om naar de strip te gaan.

Dertien in één dozijn

De Nieuwegeinse Gemeenteraad telde aan het begin van deze Raadsperiode 11 fracties. Dat was het resultaat van de verkiezingen en daarmee de wens van de kiezer. Inmiddels telt de Raad 13 fracties door dat 2 Raadsleden aanleiding zagen uit hun fractie te treden en voor “ zichzelf” te beginnen.” Dat is ongezond en ongewenst. Het is tijd de fictie dat een Raadslid op persoonlijke titel een Raadszetel inneemt ter discussie te stellen.

De praktijk: In de meeste gevallen stemmen kiezers niet op personen maar op partijen en waar die partijen voor staan. De verkiezingsstrijd gaat tussen partijen en niet tussen personen. Bij de verkiezingen stemmen de meeste kiezers in de eerste plaats op een partij van hun voorkeur en niet zozeer op een persoon.Om die voorkeur tot uitdrukking te brengen moet echter op een persoon worden gestemd. Dit is meestal de lijsttrekker of de eerste vrouw op de lijst. Slechts af en toe wordt er gericht op een persoon gestemd.. Behalve in het laatste geval heeft de kiezer dus geen voorkeur voor een kandidaat maar wel voorkeur voor een politieke partij.

Het resultaat van de verkiezingen vertaalt zich dan ook niet zo zeer in gekozen personen maar in gekozen fracties van politieke partijen. De mensen die gezamenlijk een van deze fracties vormen hebben dan ook niet een mandaat als persoon maar als vertegenwoordiger van een politieke stroming.Soms blijkt in de loop van de tijd dat er binnen een fractie onenigheid ontstaat over de politieke richting of dat het op het persoonlijke vlak niet botert. Dat kan aanleiding zijn voor fractieleden om tot de conclusie te komen dat samenwerking tussen hen en de rest van een fractie niet langer mogelijk is.

Afscheid nemen: Dan zou de conclusie echter niet moeten zijn dat men voor “zichzelf” begint, maar dat men de Gemeenteraad verlaat. Immers men is tot lid van de Raad benoemd vanwege het feit dat men op een verkiesbare plek op een lijst van een politieke partij heeft gestaan, niet omdat men persoonlijk gekozen is.Uitzondering: Uitzondering moet worden gemaakt voor diegenen die inderdaad bij de verkiezingen op eigen kracht zoveel stemmen heeft verzameld dat hij of zij daarmee persoonlijk aan de kiesdeler heeft voldaan en een zetel heeft bemachtigd. Die kan met recht en rede stellen op “persoonlijke titel” te zijn gekozen en dat moet worden gerespecteerd.

Conclusie: D66 roept mevrouw Bahktali en de heer de Mol dan ook op hun raadszetel op te geven en de wens van de Nieuwegeinse kiezers te respecteren dat de Gemeenteraad uit gekozen fracties van politieke partijen moet bestaan en niet uit 11 gekozen fracties en 2 personen zonder mandaat.