Uitvaartboulevard

Al maanden is Nieuwegein in de ban van gaap-onderwerpen als hondenpoep, de omstreden heropening van de Duikeendtunnel en het aantal dagen waarop burgers en buitenlui op zondag shoppend langs de rekken mogen trekken. Nee, dan het altijd dynamische Rotterdam. Daar begint de Rusthoflaan in de volkswijk Crooswijk aan een nieuw leven. Nu de beoogde sloop van oude woningen is afgeblazen, gaan uitvaartondernemers er de eerste ‘funeraire laan’ van Nederland vestigen met grafkistenmakers, een rouwbloemist, steenhouwers en uitvaartondernemers. Het moet een unieke straat worden met aantrekkingskracht op klanten uit binnen- en buitenland. Volgens insiders wordt het een A-locatie voor iedereen die in de uitvaartzorg iets nieuws wil gaan doen. Want hoe gek het ook mag klinken: ‘er is steeds meer vraag naar uitvaartwinkelen.’

Onder uitvaartondernemers is er veel animo voor een pand aan de Rusthoflaan. Commercieel is het namelijk een verschrikkelijk aantrekkelijke plek. De intieme katholieke begraafplaats Laurentius ligt om de hoek en de grote algemene begraafplaats Nieuw Crooswijk is op een steenworp afstand. Sinds kort is er op die begraafplaats tussen de graven een klein crematorium verrezen.

‘Een noodzakelijke stap om het hoofd boven water te houden, nu stedelingen in toenemende mate voor crematie kiezen,’ aldus de directie van de begraafplaats. En het is nu al een doorslaand succes.
‘Het is echt boven verwachting, ruim honderd crematies in krap 2,5 maand.’ Ook een uitvaartbegeleider uit Schiedam loopt zich al warm naast de zijlijn. Als het concept van deze straat haar prikkelt en verrast, wil zij meedoen. ‘Zo’n straat haalt de dood bij het leven, en dat is mijn passie.’

Voor het publiek dat binnenkort vermoedelijk in rotten van twintig oprukt naar deze unieke ‘boulevard du mort’ is het spijtig dat het niet mogelijk is het hele uitvaart pakket in een keer bij elkaar te winkelen. Het management is nog op zoek naar een uitvaartvervoerder. Juist in het rouwvervoer zijn er tegenwoordig tal van fantastische alternatieven voor de zwarte lijkwagen. Die is zó gedateerd, daar wil je nog niet dood in gevonden worden.

Neem bijvoorbeeld de uitvaartbus, uitgevoerd in royal blue, waarmee de familie samen met de overledene naar de laatste rustplaats kan rijden. Compleet met een hoogwaardige geluidsinstallatie, leren fauteuils, een pantry (hapje, drankje) en een plateau voor de kist. Langdurig omrijden is mogelijk.

Ook heel populair is de loopkoets, die familie en naasten zelf kunnen voortbewegen met aan de achterzijde een stang voor de kleintjes als ze mee willen duwen. Voor liefhebbers van de meer agrarisch getinte uitvaart – het boer zoekt vrouw type – is er onder het motto ‘Ook al ben je in de rouw, de koe is en blijft je trouw’, Leentje de rouwkoe, die je onder leiding van baasje René van Dalen op een speciale wagen naar je laatste rustplaats trekt.

Voormalige ‘wegpiraten’ kunnen kiezen voor een laatste gang op het zijspan van een Harley Davidson en wie van water houdt kan terecht in een onvervalste Giethoornse punter, voortgestuwd door een vaarboom mét rouwband.

Waar wachten we nog op in Nieuwegein? Waarom beginnen we niet een rouwcamping op een braakliggend terrein rond fort Jutphaas? Met rouwcaravans en rouwtenten, waar mensen samen met de overledene nog één keer rond het kampvuur kunnen zitten onder het genot van een door Rietveld Wines geselecteerd rouwwijn arrangement. Met somber stemmende wijnen uit het Loire gebied en een karig stukje Brie.

Waarom beginnen we niet gewoon ook een uitvaartboulevard, recht tegenover begraafplaats Noorderveld? Zeg maar pal naast Bokscentrum de Voltreffer. Aanloop verzekerd. In verband met de vergrijzing en het nieuwe beleid van de overheid wordt ook in Nieuwegein oversterfte verwacht. Dat moet een plek krijgen. Ook in de rouwverwerking.

Dit bericht werd geplaatst in Niet gecategoriseerd door . Bookmark de permalink .

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren