Runderstoof van Jamie

Dit recept van Jamie Oliver is eenvoudig te maken, maar het effect is groots. Het is snel te bereiden, waarna het enkele uren de oven in gaat en je er nauwelijks naar om hoeft te kijken. Vlak voor het opdienen strooi je er een geurig citroen-, rozemarijn-, knoflook mengsel overheen.
Ik heb het recept wat aangepast en gebruik er “scharrel”- rundvlees voor. Lees bij Weetje alles over dit bijzondere, en zeer smaakvolle rundvlees van runderen die een respectvol en dierwaardig leven hebben gehad. Voor 4 personen
1 ui, groot
1 teen knoflook, groot
ca. 10 salieblaadjes, vers
500 à 600 g runderstooflappen
olijfolie en boter
bloem
zeezout
peper uit de molen
2 takjes rozemarijn, vers
2 winterpenen, klein
ca. 3 aardappels, vastkokend en groot
ca. 350 g pompoen (schoongemaakt gewogen)
2 eetlepels tomatenpuree
½ fles rode wijn
3 dl runder- of groentenbouillon Voor het strooisel
de geraspte schil van 1 citroen
1 volle eetlepel rozemarijnnaaldjes, vers en gewassen
1 teen knoflook Extra: een grote braadpan die in de oven kan Verwarm de oven voor tot 160ºC.
Pel de ui en de knoflook en snij deze in grove stukken.
Schil de winterpenen en de aardappels en snij in grove stukken.
Schil de pompoen en snij in blokjes.
Was de kruiden en dep ze droog.
Snij het vlees in grove stukken (ca. 5 cm).
Maak in een ruime kom een mengsel van de bloem, het zout en de peper en schud de stukken vlees erdoor.
Verwarm een scheut olijfolie en een klont boter in de braadpan (niet te heet maken!!).
Bak hierin de ui, knoflook en salieblaadjes even aan.
Doe dan het vlees (met de aanhangende bloem) in de pan, samen met de groenten, aardappelen, tomatenpuree, wijn, bouillon en de takjes rozemarijn.
Roer er royaal peper uit de molen en een klein beetje zout door.
Laat het gerecht, onder af en toe roeren om de aanzetsels los te maken, aan de kook komen, leg het deksel op de pan en zet de pan op een rooster in het midden van de voorverwarmde oven.
Laat de stoofpot goed gaar worden in zo’n 2 ½ uur.
Test of het vlees gaar is door een stukje plat te drukken, als het makkelijk uit elkaar valt is het klaar, laat het anders nog zo’n 20 à 30 minuten langer stoven.
Is het vlees gaar, maar heb je het nog niet nodig, verlaag de oventemperatuur dan naar ca. 110ºC en laat het gerecht tot gebruik in de oven staan.
Maak ondertussen het strooisel.
Hiervoor de citroen goed schoon wassen, drogen en de schil raspen.
De rozemarijnnaaldjes fijnhakken.
De knoflook pellen en persen.
De drie ingrediënten in een schaaltje door elkaar scheppen en afgedekt wegzetten.
Serveer de Runderstoof in ruime kommen en bestrooi met het citroenmengsel.
Eet het met een stuk lekker vers, warm brood en drink er een glas rode wijn bij. Hoofdgerecht voor 4 personen
Tijd 15 à 20 minuten, plus de oventijd van ca. 2 ½ uur. Tip
Gooi restjes wijn die niet meer zo lekker zijn niet weg, ze zijn prima om mee te koken. Weetje
Het (enige) rundvlees dat ik gebruik is het zgn. Wildernisvlees afkomstig van Galloway-runderen. Dit is prachtig doorbloed vlees van een optimale kwaliteit. Het is zo smaakvol dat je eigenlijk nauwelijks kruiden of andere smaakmakers nodig hebt tijdens de bereiding.
Wat voor mij als parttime vegetariër echter het belangrijkst is, is het feit dat dit vlees afkomstig is van dieren die een natuurlijk en waardig leven hebben geleid in de vrijheid van de natuurgebieden van het Utrechts Landschap.Af en toe komt het voor dat kuddes te groot worden. Dan wordt geprobeerd een deel van de kudde elders onder te brengen. Dat kan in andere delen van Nederland zijn, maar ook in Duitsland, Frankrijk, Engeland en Letland. Als dit niet lukt, worden zeer zorgvuldig dieren uitgeselecteerd om geslacht te worden. Dit alles, ook het transport, vindt op een respectvolle manier plaats met zo min mogelijk leed en stress voor het dier.Het zo verkregen vlees wordt verwerkt, verpakt en diepgevroren door de stichting FREE, het wordt altijd gekeurd.
Het kan incidenteel voorkomen dat er geen of weinig voorraad is.
De opbrengst van Wildernisvlees stroomt rechtstreeks terug naar het werk met de kuddes en de natuur.
Voor meer info, verkrijgbaarheid, assortiment en prijzen http://www.utrechtslandschap.nl (ga naar Winkel en dan links naar Wildernisvlees).Dit recept printen? Klik op het icoon hieronder.
Reageren? Klik op de rode emailbutton.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren