Rapportage luchtkwaliteit Nieuwegein 2003

Weinig wind is ongunstig voor de luchtkwaliteit. Dit is de belangrijkste conclusie van een onderzoek naar de luchtkwaliteit in Nieuwegein dat de gemeente heeft uitgevoerd. Op basis van het Besluit luchtkwaliteit is de gemeente Nieuwegein verplicht jaarlijks de lokale luchtkwaliteit in kaart te brengen en te bepalen of de luchtkwaliteit voldoet aan de normen. Vanaf 30 september tot 28 oktober 2004 kunnen belangstellenden het onderzoeksrapport inzien bij het loket ‘Bouwen, wonen en woonomgeving’ en het Infocentrum in de stadswinkel van het Gemeentehuis.

De luchtkwaliteit in 2003 is minder positief dan de luchtkwaliteit in 2002. Een belangrijke reden hiervoor is dat er vorig jaar aanmerkelijk minder wind was dan in 2002, waardoor de luchtverontreiniging minder werd verdund. De weersomstandigheden in 2003 weken echter sterk af van het jaarlijkse gemiddelde. In 2004 is er tot nu toe meer wind dan in 2003. Dit heeft een positieve uitwerking op de luchtkwaliteit.

Uit het onderzoek blijkt tevens dat de concentratie stikstofdioxide bij 60% van de gebouwen in Nieuwegein hoger is dan de grenswaarde. Voor een aantal woningen langs de Batauweg is dit mogelijk niet het geval. De gemeente zal daarom komend jaar metingen gaan uitvoeren om nog nauwkeuriger de luchtverontreiniging in de omgeving van de Batauweg te bepalen. Tevens is in geheel Nieuwegein de plandrempel voor fijn stof overschreden. Het onderzoek is uitgevoerd in samenwerking met het bureau dBvision te Utrecht.

Dit bericht werd geplaatst in Niet gecategoriseerd door . Bookmark de permalink .

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren