Over bezuinigingen, de aanzet tot economische achteruithang

Langzaam maar zeker wordt Nederland wakker en den Haag ook een klein beetje. Althans in het nieuws komen er steeds meer vragen. Zo komt men er (weer) achter dat de Macro-economie er anders uit ziet dan het gemiddelde huishouden in ons lage landje. Wanneer er Makro meer bedrijvigheid komt en die meer belasting opbrengt voor de staat dan de extra rentekosten die de vergroting van de staatsschuld kost, dan vang je twee vliegen in een klap. Ons bruto nationaal product stijgt. De staatsschuld stijgt ook maar als percentage van datzelfde bruto product mik je erop dat die kleiner wordt. Dus zou je zeggen, ga gerust gericht investeren. Meer werk, meer belastinginkomsten, minder werkelozen en dus minder kosten, en een aantrekkende markt omdat de mensen weer vertrouwen krijgen.

Zakt het vertrouwen in de Nederlandse gezinnen, dan gaan de mensen minder uitgeven, neemt de bedrijvigheid af en de inkomsten van de staat ook, terwijl de kosten stijgen. Die staat gaat, net als de gezinnen bezuinigen en dus spiraalt het allemaal verder naar beneden. Een voorzichtig stimulerend economisch en monetair beleid van de overheid lijkt dan de aangewezen weg. Zo kwam ook het Duitse Wirtschaftswunder tot stand. Dat zouden toch een paar mensen in den Haag moeten weten?

VVD en PvdA doen hele andere dingen en de oppositie ook. Die eerste twee partijen zijn aan het uitruilen en de oppositie komt niet verder dan gemopper, tegenvoorstellen over van alles en nog wat. De meerderheid bepaalt en er worden dus een groot aantal psychologisch en economisch domme maatregelen genomen ten gunste van de eigen politieke idealen, in plaats van ten gunste van de zorg om mensen. Voorbeeld ten gunste van rechts, de voorgestelde verandering van de werkeloosheidsuitkering die de vergoeding voor het verliezen van werk met grote klappen verlaagt naar een niveau dat zeker voor ouderen dramatisch is. Het aantasten van pensioenrechten, grotendeels door de toepassing van een andere rekenrente die verder niets met de werkelijkheid te maken heeft en wat tenslotte betekent dat werkgevers waarschijnlijk in de toekomst minder premie gaat betalen. Intussen nivelleert de PvdA vrolijk verder. Niet zozeer door het toepassen van andere belastingschalen maar door vanaf iets boven modaal elke Nederlander met een beetje inkomen en of wat spaargeld allerlei lasten zelf te laten betalen en allerlei toeslagen en of uitkeringen voor de economisch zwakkeren te verlagen of op te doeken. Dus verliezen ook de mensen beneden modaal koopkracht vanwege het stijgen van huren en kosten voor energie en water en komen al doende in de knel. Ik ben ook benieuwd of er in den Haag wel eens wordt nagedacht over hoe het in de toekomst moet met al onze Medelanders met lage of nauwelijks AOW om over langdurige werkeloosheid en de gevolgen voor het pensioen van die mensen maar niet te spreken.

Dat uitruilen heeft los van de huidige effecten die gewoon heel negatief zijn nog een veel belangrijker nadeel. We denken niet na over de toekomst. Nee als we in 2013 maar niet meer dan 3 procent staatsschuldverhoging hebben. Dan redden we ons gezicht in Brussel. We doen dat mede over de ruggen van de economisch en lichamelijk zwaksten in onze samenleving maar dat schijnt er niet toe te doen. De kinderen moeten maar helpen of de vrijwilligers of de mantelzorgers of de ????????

Maar zoals gezegd. Langzaam wordt men wakker. Hopelijk gaat dat aanpassingen en veranderingen opleveren. Dat moet kunnen. Dat is zelfs noodzakelijk. Zouden ze achter de Hofvijver in staat zijn om eens een ander spelletje te spelen dan het in de publiciteit komen, aan de eigen carrière werken en in de schijnwerpers van Brussel te staan?

Dit bericht werd geplaatst in Niet gecategoriseerd door . Bookmark de permalink .

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren