Nieuwegein laagste opkomst in de regio

De Europese Verkiezingen zijn voorbij. De CDA en PvdA zijn bij de verkiezingen voor het Europees parlement even groot geworden met ieder 7 zetels. Opvallend is dat het pas opgerichte Europa Transparant van ‘klokkenluider’ Paul van Buitenen twee zetels haalt. De opkomst bedroeg landelijk 39,1 procent, ruim meer dan vijf jaar geleden, toen nog geen 30 procent van de kiezers naar de stembus kwam. Maar hoe was de opkomst in Nieuwegein.

Kijkend in de regio waar 33 gemeenten hun stem konden uitbrengen was de hoogste opkomst toebedeeld aan Maarn, hier lag de opkomst op 57,6%. Nieuwegein had met 35,6% de laagste opkomst. Hoe werd er gekozen in Nieuwegein:

CDA 18,9%, PvdA 27%, VVD 13,6%, GroenLinks 8,8%, Christen Unie-SGP 3,5%, D66 5,1%, EurTrans 7,4%, Socialistische Partij 7,8%, Partij van de Dieren 3,9%, LPF 3,0%, Overige 1,0%.

De grootste winnaar is de PvdA geworden in Nieuwegein, die kreeg 4,9% meer stemmen ten opzichte van de Europese Verkiezingen van 1999 maar verloor 1,4% van de stemmen ten op zichte van de verkiezingen voor de Tweede Kamer afgelopen jaar. Alle andere partijen moesten inleveren.

Dit bericht werd geplaatst in Niet gecategoriseerd door . Bookmark de permalink .

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren