Internatonale Vrouwendag

Het Multicultureel Vrouwenproject van de Stichting Welzijn Nieuwegein viert op maandag 8 maart aanstaande de Internationale Vrouwendag. Het thema van dit jaar is “Cultuurverschillen”. Het gaat daarbij om wederzijds begrip en onbegrip. In de Nederlandse samenleving bestaan vele culturen naast elkaar. Dit uit zich in allerhande multiculturele evenementen door het hele land, het hele jaar door. Ondanks het feit, dat men ruimschoots kennis kan nemen van andere culturen bestaat er nog veel onbegrip en irritatie. Over het algemeen vindt men het ontzettend leuk om exotische muziek te horen, lekkere hapjes te nuttigen of een mooie rituele dans te bekijken, maar daar blijft het in Nederland een beetje op hangen lijkt wel.

De toenemende verharding van de samenleving maakt dat bepaalde bevolkingsgroepen worden aangewezen als schuldigen van criminaliteit en andere problemen in de maatschappij, zoals toenemende werkloosheid. Vrouwen met hoofddoeken krijgen tegenwoordig moeilijker een baan dan vrouwen zonder hoofddoek en moskeeen zijn een doorn in het oog van velen, terwijl Nederland wel duizenden, zo niet tienduizenden kerken rijk is. Kortom, er is veel onbegrip en desinteresse, wat niet ten goede komt van de integratie en ontwikkelingskansen van mensen. Dit probleem beperkt zich niet alleen tot Nederland, maar in heel Europa zijn er tendensen te bespeuren van intolerantie. Bijvoorbeeld in Frankrijk wordt de hoofddoek op scholen verboden en het asielbeleid wordt in alle Europese landen zodanig aangescherpt, dat vluchtelingen nauwelijks de tijd krijgen om hun verhaal te kunnen doen. Het Multicultureel Vrouwenproject wil deze tendensen in de maatschappij tegen gaan en bevorderen dat vrouwen volwaardig met elkaar in gesprek gaan. Niet alleen de exotische hapjes zijn interessant als het om buitenlanders en allochtonen gaat, maar ook hun gewoontes, hun denkwijzen, hun normen en waarden.

Omgekeerd zouden de autochtonen meer uitleg kunnen geven over de tradities en normen, waar in Nederland belang aan wordt gehecht. Er moet meer interesse over en weer worden gekweekt, zodat er meer begrip ontstaat voor gewoonten en tradities. In sommige gevallen is er bij beide partijen ronduit sprake van irritatie, maar zolang men wederzijdse standpunten niet bespreekt blijft men zich onbegrepen voelen. De ergernis wordt echter steeds groter.

Op 8 maart wordt het gehele programma in het teken gezet van meer begrip, interesse en respect voor de verschillende zienswijzen. Op het podium zullen diverse acts worden gedaan rond het thema en zal er veel gediscussieerd worden. Verder is er cabaret en zal er diverse multiculturele feestkleding worden geshowd.

Er wordt een internationaal buffet geserveerd met maaltijden en deserts uit verschillende landen.

Alles wordt klaargemaakt door vrijwilligers. Plaats: Multicultureel Centrum, Fort Vreeswijk 1 a, Nieuwegein. Te bereiken met bus 65. De avond is uitsluitend toegankelijk voor vrouwen. De bijeenkomst is van 17.00 uur tot ± 21.30 uur. Na afloop van het podiumprogramma kan er gedanst worden op wereldmuziek. Entree 2 euro, kinderen hoeven niet te betalen. Er is beperkte kinderopvang. Van tevoren aanmelden is niet nodig. Informatie via telefoonnummer: 030 – 60 337 48.

Dit bericht werd geplaatst in Niet gecategoriseerd door . Bookmark de permalink .

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren