Herfstfruit-strudl

Deze knapperige Herfstfruit-strudl is niet zo zoet, maar wel subtiel gekruid. Hij kan zowel warm als koud gegeten worden als nagerecht of bij een kopje thee of koffie. En wie van zoet houdt strooit nog wat extra suiker of een half zakje vanillesuiker over de fruitvulling. Voor 4 tot 6 stukken
5 plakjes filo-bladerdeeg (Pak van 2×5 plakjes Easy Bakery)
2 of 3 appels
1 peer
1 mandarijn, Clementine
citroensap
1 eetlepel witte basterdsuiker
1 theelepel kaneel, afgestreken
mespuntje gemberpoeder
mespuntje kruidnagelpoeder
1 eetlepel rozijnen
restje hete thee
zonnebloemolie of gesmolten boter
poedersuiker
½ eetlepel amandelschaafsel Extra: bakpapier; bakkwastje Laat het filo-bladerdeeg in de plastic verpakking ontdooien in de magnetron op ontdooistand ( 2 minuten bij een vermogen van minder dan 800 watt).
Laat het deeg daarna 30 minuten in de plastic verpakking rusten voor gebruik.
Ondertussen de appels en de peer schillen, klokhuis verwijderen en in blokjes snijden.
De mandarijn pellen en de partjes in 2 of 3 stukjes snijden.
Doe het fruit in een schaal, sprenkel er wat citroensap over en schep het om.
Basterdsuiker en specerijen toevoegen, omscheppen en tot gebruik (koel) wegzetten.
De rozijnen wassen en in een mok of kom met hete thee laten wellen.
Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Vul een kommetje met zonnebloemolie of gesmolten boter.
Na de rusttijd van het filo-bladerdeeg de oven voorverwarmen tot 190°C hetelucht/200°C boven-onderwarmte.
Het deeg voorzichtig laagje voor laagje losmaken en op de bakplaat leggen. Leg het eerste velletje deeg in de breedte en een beetje aan de linkerkant op de bakplaat en kwast het in met olie of boter.
Leg een tweede velletje deeg in de breedte op de bakplaat, deels over het eerste heen en nu naar de rechterkant.
Kwast het in met olie of boter.
Verdeel de andere drie velletjes op dezelfde manier over de eerste twee heen en kwast ze steeds in met olie of boter.
Bestrooi het filodeeg met poedersuiker en schep het fruit op het midden van het deeg op 1/3 van de voor- en achterkant.
Laat links en rechts een strook deeg van een paar centimeter vrij.
Sla het deeg van achter naar voor en van voor naar achter over de fruitvulling heen en druk het aan de zijkanten wat onder de rol.
Bestrooi de strudl met poedersuiker en met de geschaafde amandelen.
Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak de strudl in ca. 20 minuten knapperig goudbruin en gaar.
Eet de strudl, in stukken gesneden, warm of koud en eventueel nog met wat poedersuiker bestrooid. Nagerecht of gebak
Tijd ca. 45 minuten (incl. rusttijd) + ca. 20 minuten baktijd Tip
Het weken van de rozijnen in hete thee geeft ze een vollere smaak. Het maakt niet uit wat voor thee je gebruikt. Vruchtenthee geeft de rozijnen een vleugje van het vruchtenaroma mee. Weetje
Filodeeg komt oorspronkelijk uit de keuken van het Midden Oosten. Het is dunner en minder vet dan bladerdeeg en het is na het bakken knapperiger. Het kan in de oven en de frituur gebakken worden. Omdat het deeg snel scheurt en niet mag uitdrogen moet je de aanwijzingen op de verpakking nauwkeurig opvolgen en het vochtig houden onder een theedoek. Kwast het tijdens gebruik in met olie of gesmolten boter.
Filodeeg is in de supermarkt verkrijgbaar en is te vinden in het diepvriesvak. Dit recept printen? Klik op het icoon hieronder.
Reageren? Klik op de rode emailbutton.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren