Katern

Expositie: ‘Animatie – Maspalomas’

Kunstenaarscentrum Nieuwegein houdt weer een mooie expositie. Deze keer kunt u werken bewonderen van Kunstenares Nena Sesic-Fiser. Zij is schilderes, animator en filmmaker. Als gastexposant is aanwezig Drasko Turcinovic. Drasko is architect, tekenaar, karikaturist, illustrator en animator. De tentoonstelling is te zien tot en met zondag 28 oktober. De openingstijden zijn zaterdag en zondag van 14.00 uur tot 17.00 uur.

De opening van de tentoonstelling zal worden wordt verricht door kunsthistorica drs. Muriel de Beer uit Utrecht en is op zaterdag 6 oktober om 19.00 uur. Het Kunstenaarscentrum Nieuwegein is gevestigd aan de Kerkstraat 38 in Nieuwegein (Jutphaas). De opening wordt verricht door kunsthistorica drs. Muriel de Beer uit Utrecht. De openingsceremonie wordt opgeluisterd met dans, muziek en film verzorgd door Nena Sesic-Fiser en er worden hapjes uit de Balkan cuisine en wijn aangeboden.

Nena Sesic-Fiser
Nena is geboren in Bjelovar (Kroatië) en wonend in Utrecht, is schilderes van beroep, maar ook een visueel artieste met multidisciplinaire interesses, filmmaker en animator, danseres en zangeres. Deze diversiteit van Nena’s artistieke activiteiten zette de Nederlandse televisie aan om enkele documentaires over haar leven en werk te produceren. Zij exposeerde haar schilderijen en video-installaties in talloze Europese galerijen en haar korte- en animatiefilms werden vertoond op verscheidene internationale film festivals. In deze tentoonstelling vertellen Nena’s schilderijen, kunstinstallatie en de animatiefilm het verhaal over het gevoel van vrijheid.

Nena Sesic-FiserNena Sesic-Fiser

Nena: “De cyclus van schilderijen Maspolomas toont de techniek van gegoten acrylverf als middel om de beweging van vloeiende substanties als water en lucht weer te geven. Mijn werk is vaak geïnspireerd op deze elementen, vooral water. Met de techniek van gieten met acrylverf vond ik een unieke mogelijkheid mijn fascinatie uit te drukken, wat resulteerde in schilderijen gericht op de verhouding tussen lucht (hemel) en water (zee), alsmede op de kenmerken van hun beweging. Symbolisch betekenen de hemel en de zee twee oneindige domeinen – de ene van ruimte, de andere van tijd. Zonder zichtbare grenzen, behalve die van de horizon waar zij contact maken, vertegenwoordigen lucht en water een ruimte van ongelimiteerde vrijheid. Deze vrijheid wordt voor mij ook uitgedrukt in de vlucht van vogels overzee.”

De korte animatiefilm die Nena zal vertonen bij de opening is een voorbeeld van hoe je animatie maak zonder computerhulp. Elke tekening is gemaakt met kleurpotloden op papier. 1440 tekeningen voor een minuut van een film! Voor deze opening heeft Nena Sesic-Fiser een speciaal programma voorbereid en gaat zij met haar vrienden danseressen en gitaristen optreden.

Drasko Turcinovic
Drasko is architect, tekenaar, karikaturist, illustrator en animator. Hij is in Vukovar (Kroatië) geboren, woont en werkt in Duivendrecht. Op deze expositie zal Drasko twee eigen animatiefilms vertonen: 8th Day en Allure.

Drasko: “In het begin deed ik korte animatie films voor televisie programma’s in Sarajevo, daarna werk met enkele animators. Mijn eigen animatiefilm 8th Day ben ik in Sarajevo begonnen. Na drie oorlogsjaren heb ik een toevluchtsoord in Nederland gevonden. Hier is mijn film gerealiseerd en heeft zijn weg gevonden naar festivals wereldwijd. ( Stuttgart 1996, Utrecht 1996, Annecy 1997, Leipzig 1997, Korea- Seoul 1997, Bruxelles 1998.)”

Over de zijn animatiefilm Allure: “We zien hoe het altijd aanwezige verlangen ontspringt van een jonge danseres om dichter bij schoonheid en mysterie van de kunst te komen.”

Alle tekeningen die op deze tentoonstelling zullen worden geëxposeerd, zijn onderdeel van Drasko’s film 8th Day. Twee daarvan betreffen een compilatie van de verschillende scènes uit de film. De overigen zijn tekeningen vanuit één scène achter elkaar opgesteld. Het materiaal uit de animatiefilm illustreert de tekentechniek, het originele formaat en het afwerkingsniveau dat voor deze film behaald was.

Drasko Turcinovic

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren


Call Now ButtonHeeft u nieuws? Bel ons!