Bulgarije centraal tijdens Thee-In

Het Multicultureel Vrouwenproject van de Stichting Welzijn organiseert op dinsdag 27 mei van 13.00-15.00 uur de multiculturele Thee–In voor vrouwen uit alle culturen en van alle leeftijden. Deze keer staan vrouwen uit Bulgarije centraal.

Bulgarije ligt in de Balkan en heeft altijd op een strategische plek in Europa gelegen. In de eerste wereldoorlog heeft Bulgarije veel moeten lijden en heeft het land gebied moeten inleveren. Het huidige Bulgarije ligt aan de Zwarte Zee en om die reden trekt het ook veel toerisme. Het is een bron van inkomsten, die hard nodig is, want Bulgarije is arm. Vooral de jongeren trekken massaal weg uit Bulgarije en emigreren naar andere Europese landen. De economische situatie van Bulgarije is slecht.

Vroeger heeft Bulgarije een communistisch regiem gehad, waarin iedereen werk had en de gezondheidszorg gratis was. Na de val van het communisme zijn velen werkloos geworden, vooral de grote etnische groepering van de Roma-zigeuners, met alle problemen van dien. In Bulgarije leven veel etnische minderenheden, de grootste groep is van Turkse afkomst. Over het algemeen leeft men in vrede naast en met elkaar en de moskee staat bij wijze van spreke naast de orthodox katholieke kerk.

Bulgarije is een land van tegenstellingen, zowel in de natuur (Bulgarije heeft zeven gebergtes) als in de bevolking. Er is een grote tegenstelling tussen arm en rijk. De Bulgaarse vrouwen, die de thee-in voorbereiden zullen een aantal tradities laten zien. De danscultuur, de borduurcultuur, muziek, het zijn allemaal belangrijke items in Bulgarije.

Er zal iets verteld worden over Bulgaarse symbolen zoals het verwelkomen van de gasten met brood en zout. Brood en zout staan symbool voor het leven. Tijdens bruiloften wordt vooral het zout niet vergeten, want het huwelijk heeft niet alleen zoete momenten, maar ook zoute momenten. Aan het einde van de thee-in krijgen de bezoekers de gelegenheid om een echte Bulgaarse bruiloftsdans in te studeren.

De thee-in wordt gehouden in Buurtcentrum Kerkveld aan het Kerkveld 63 te Nieuwegein. De toegang is gratis, een vrijwillige bijdrage op prijs wordt gesteld. Van tevoren aanmelden is niet nodig. Voor informatie: Multicultureel Vrouwenproject, Lenie Winter, tel. 030 – 60 337 48.

Dit bericht werd geplaatst in Niet gecategoriseerd door . Bookmark de permalink .

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren