Bloemkoolcurry

Deze heerlijke en gezonde curry op basis van bloemkool is zacht pittig van smaak door het gebruik van de Indiase currypasta. De kokoscrème maakt het romig en de komkommerblokjes geven een wat knapperige bite. Voor 4 personen:
1 bloemkool
1 grote ui
1 winterpeen
zonnebloemolie
1 theelepel kerriepoeder
1 eetlepel milde Indiase currypasta, Pataks  
klein blikje ananasstukjes
zout
¼ komkommer in blokjes
1 eetlepel kokoscrème of santen (pakje 200 g Toko of Super)
evt. peper Extra: hapjespan met deksel; zeef Maak de bloemkool schoon en verdeel hem in kleine roosjes.
Schil de winterpeen en snij hem in blokjes of ¼ plakjes.
Kook de bloemkool en de wortel beetgaar in een pan met een flinke bodem water.
Even in de groenten prikken om te zien of hij goed is.
Pel en snipper de ui.
Laat de ananasstukjes uitlekken in een zeef en vang het vocht op.
Verhit een scheut zonnebloemolie in een hapjespan en fruit de ui glazig.
Voeg het kerriepoeder toe en fruit het even mee.
Voeg de Pataks currypasta met een scheutje ananasvocht toe en roer de pasta los.
Giet ondertussen de bloemkool en wortel af en doe de groenten in de hapjespan.
Te grote roosjes kun je wat kleiner maken door ze doormidden te drukken met de bakspatel.
Voeg de ananasstukjes en een beetje zout toe.
Leg een deksel op de pan en smoor de bloemkoolcurry ca. 10 minuten.
Ondertussen de komkommer wassen (niet schillen) en in kleine blokjes snijden.
Voeg de blokjes komkommer toe aan de curry.
Laat de kokospasta, voorzichtig roerend, smelten in de curry en voeg eventueel nog wat ananasvocht toe om het wat smeuïger te maken.
Proef de curry om te zien of er nog wat zout of eventueel peper bij moet.
Serveer de curry zo warm mogelijk met (zelfgebakken) Naanbrood. Tip
– Het recept voor het zelfgebakken Naanbrood staat in het Archief bij woensdag 20-06-07
– Als je in het gelukkige bezit bent van een Tajine kun je die ook gebruiken, op gas wel een sudderplaatje eronder leggen. Weetje
De witte “bloem” een dicht opeengepakte verzameling gedeformeerde bloeiwijzen geeft de Bloemkool (Brassica oleracea) haar kenmerkende uiterlijk. Bloemkool is één van de populairste groentes in Nederland en we eten er per jaar gemiddeld zo’n 6 kg per persoon van. De teelt van Hollandse bloemkool vindt vooral in West-Friesland, Noord-Holland, op de Zuid-Hollandse eilanden en rond Venlo plaats.
Naast B-vitaminen, caroteen, calcium en ijzer bevat Bloemkool veel vitamine C.
Tijdens de groei wordt de witte “bloemknop” vanaf het eerste begin bedekt met het blad om de kool mooi wit te houden. Onder invloed van licht zou deze anders tot bruinachtig geel verkleuren. Dit recept printen? Klik op het icoon hieronder.
Vragen en/of reacties ? Klik op de rode emailbutton. Eerdere recepten in het Archief , het pannetje hiernaast.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren