Aanlegsteiger

De financiën van Nieuwegein maken het nodig om de uitgaven strakker te bewaken. Dit wordt onder andere bereikt door zelfredzaamheid van organisaties te stimuleren door minder financiële steun te verlenen. Zelfredzaamheid lijkt het toverwoord voor vele probleemgebieden. Het is een feit dat er in deze moeilijke tijd nog steeds bedrijven zijn die onfatsoenlijke winsten maken. Andere daarentegen krijgen of hebben het zo moeilijk dat het hoofd amper boven water is te houden. Het water staat bij hen tot op de lippen.

Hoe groot is in werkelijkheid de financiële nood van de gemeente Nieuwegein? Een goed bestuur heeft namelijk altijd een paar potjes of een oude sok achter de hand om tijdelijk leed te verzachten of een ombuiging financieel goed te begeleiden. Deze reserves hoeven niet per sé maximaal gevuld te zijn. Als er bij financieel getroffen organisaties zicht is op betere tijden, dan is het verantwoord om dit geld te gebruiken.

Bij de gewenste bezuinigingen lijken de kanonnen van Nieuwegein van stal te zijn gehaald. Het is schieten naar de verte met het doel om dichtbij iets te raken en daarbij niemand te verwonden. Hoe irreëel. Ook in elke financiële oorlog vallen slachtoffers. Kijk naar wat er gebeurd bij De Kom en de Bibliotheek. Duimschroeven worden aangedraaid, de handen gebonden. Ondertussen wordt verwacht dat zij alles, wat in gezamenlijkheid met de gemeente is opgezet, doorgang laten vinden en met een positief financieel resultaat afsluiten. Is het niet zo dat een projectontwikkelaar gaat bouwen als zo’n 75% van zijn gebouw verhuurd is. Eerst uit de kosten (zekerheid) en dan voor de winst (beoogd doel). Bij De Kom en de Bibliotheek is er geen aanlooptijd geboden om het beoogde doel te bereiken. Nee, direct in het diepe en er gelijktijdig voor zorgen dat het beoogde doel nog voor de herhuisvesting wordt bereikt. Dit komt overeen met de race voltooien voordat het startschot geklonken heeft en is markt economisch denken op zijn smalst. Beide organisaties hoeven niet als een feniks uit de as te herrijzen, maar zij staan voor een onmogelijke taakstelling. Beide besturen geven aan dat er een mogelijkheid bestaat tot bezuinigen. Dat is niet zo zeer het probleem. De geboden termijn tot realisatie is voor hen te kort en daar ligt dan ook het knelpunt. Banken verstrekken in zo’n situatie een overbruggingskrediet. Gemeenten kunnen daarvoor hun reserves inzetten. Financiering met als doel het voorbestaan van een levensvatbare organisatie te waarborgen. Het uithollen van de programmering van De Kom of door de Bibliotheek geen Bibliotheek van de toekomst te laten worden, leidt tot cultuur afname in Nieuwegein. Het cultuurarm worden, echter, is in tegenspraak met de gemeentelijke doelstellingen van enkele jaren geleden.

Hoe is teloorgang van de Nieuwegeinse cultuur te stoppen? Dat ligt aan de Raad en de coalitiepartijen spelen hierin een bepalende rol. Zij hebben de macht en dus de beslissende stem in de temporisering van de bezuinigingen. Niet alleen voor de genoemde organisaties, maar voor alle ombuigingen. Gun de organisaties, die nu zwaar getroffen worden, hetzelfde platform als de roeivereniging. Voor hen werd onlangs nog een zeer aanzienlijke lange en onzekere termijn investering mogelijk gemaakt. Bij andere organisaties zorgen de bezuinigingen ervoor dat het water hen tot op de lippen staat. Zij kunnen amper roeien met de riemen die tot hun beschikking staan. Raad van Nieuwegein weest u bewust van uw verantwoordelijkheid en gun deze organisaties ook een aanlegsteiger. Behouden vaart en doe aan fair trade!

Dit bericht werd geplaatst in Niet gecategoriseerd door . Bookmark de permalink .

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren