Michiel van der Valk half jaar geschorst

Geinoord-aanvoerder Michiel van der Valk (37) is door de tuchtcommissie van de KNVB voor liefst een half jaar geschorst naar aanleiding van een bijtincident in de thuiswedstrijd tegen CSW. Het duel dat op zaterdag 5 november in 1-1 eindigde, leverde de thuisclub rond het rustsignaal een vrije trap op. Toen Van der Valk bij het nemen van die bal werd tegengehouden, beet hij de speler uit Wilnis in de schouder hetgeen hem een rode kaart opleverde.

Naar aanleiding van die actie heeft de KNVB hem tot 17 mei 2023 een speel- en trainingsverbod opgelegd. Van der Valk gaat tegen de straf in beroep omdat hij de schorsing ‘buiten proporties vind’. Van der Valk wil dit seizoen toch nog een aantal duels aan voetballen toekomen in het shirt van Geinoord. De voormalige speler van GVVV en JSV denkt met voetbal definitief te stoppen als er geen strafverfmindering mocht komen.

Geinoord-aanvoerder Michiel van der Valk, hier als ‘man of the match’ na een thuiswedstrijd van Geinoord, mag een half jaar niet spelen voor zijn club. (foto: Gerard van Vliet)

‘Wat groeit of leeft daar in Nieuwegein’

Vraagt u zich wel eens af wat dat nu weer voor een wilde plant of onkruid is, in de tuin of de berm of ergens tussen het gras in het park in Nieuwegein? Of wat dat voor een paddenstoel is? Of wat daar nu weer kruipt of vliegt, soms zelfs in huis?

De Nieuwegeinse natuurliefhebber Udo Tenge beschrijft iedere week een plantje, zwammetje of beestje dat u ergens kunt tegenkomen. Ook heeft hij een eigen website. Vliegen vang je beter met stroop dan met azijn, maar dat heb ik nooit uitgeprobeerd want ik fotografeer ze liever en als ik last van ze heb ligt er een goede vliegenmepper klaar. Dus deze keer maar weer eens een vlieg op de foto, bij deze. aldus Udo.

Udo: ‘Bromvliegen zijn bekend vanwege hun brommende gezoem en hun dikwijls volumineuze uiterlijk, voor een vlieg. En zijn 37 soorten bekend in Nederland, en een aantal daarvan is metaalachtig blauw in verschillende tinten. In de vorm lijken ze wel wat op sluipvliegen of “echte” vliegen, als dat u iets zegt. De Pollenia familie telt 10 soorten die erg moeilijk uit elkaar te houden zijn, de negen soorten van de groene vleesvliegen idem.  Verdere families zijn kleiner, van 1 x 6 tot 8 x 1 + 1 x 2, maar dit gaat niet over rekenen.’

‘Die groene vleesvliegen zijn overigens meestal alleseters, je ziet ze daardoor overal (bijvoorbeeld met zijn dertigen op een verse hondenkeutel) en ze komen ook binnenshuis…  Afgelopen  zomer vond ik eindelijk een protocalliphora azurea. Geen Nederlandse naam, azurea betekent (azuur)blauw. Blauw is de kleur van meerdere soorten  “Nederlandse” bromvliegen, en daar is deze een mooi voorbeeld van. Hij lijkt met zijn ruigbehaarde achterwerk wel wat op een sluipvlieg, maar veel sluipvliegen hebben daarop juist stijf opstaande haren en dat oogt goedbeschouwd toch weer even anders.’

Laat uw lievelingsliedje galmen over de binnenstad van Nieuwegein

Op 23 december is het mogelijk om uw favoriete muziek te laten klinken vanaf de Parkbeiaard in de binnenstad van Nieuwegein. Stadsbeiaardier Dick van Dijk zal dan tussen 15.00 uur en 16.00 uur verzoeknummers spelen op het carillon. Uw favoriete nummer kunt u sturen aan beiaardier Dick van Dijk. Zijn e-mailadres is: dick.van.dijk.utrecht@gmail.com.

Kijken bij het carillon
Iedere vrijdag van 15.00 uur tot 16.00 uur kunt u boven komen luisteren en kijken bij de beiaardier die in de hoge toren zijn klanken laat horen boven de binnenstad van Nieuwegein.

Over het carillon
De Gemeente Nieuwegein beschikt sinds 1985 over een carillon. Het carillon (ook wel beiaard of klokkenspel geheten) heeft tot medio 2000 op het dak van het gemeentehuis aan de Raadstede gestaan. Sinds vrijdag 22 december 2000 klinken de klokken van Nieuwegein vanaf de nieuwe plek aan de Noordstedeweg (hoek Sluyterslaan). Op deze plek is een 10 meter hoge constructie gemaakt waarop het carillon is geplaatst.

Over Dick van Dijk
Dick van Dijk (Utrecht, 1962) studeerde beiaard aan de Nederlandse Beiaardschool waar hij in 1987 het praktijkdiploma heeft behaald. In Mechelen verwierf hij in 2015 het Laureaatsdiploma.

Sinds 1996 is hij organist van de Torenpleinkerk (Oude Willibrordkerk) van Vleuten. Daarnaast is hij één van de organisten van de Grote of St. Janskerk van Wijk bij Duurstede.

Samen met Moshé Lewkowitz is hij stadsbeiaardier van Nieuwegein op de Parkbeiaard. Daarnaast vervangt hij regelmatig collega’s en geeft concerten in binnen- en buitenland.

Als bestuurslid is hij actief in de Stichting Utrecht Orgelland, de Stichting Concerten Grote Kerk Wijk bij Duurstede en de Stichting Klinkend Erfgoed Nederland.

Column burgemeester Frans Backhuijs: ‘Oranje tegen geweld’

‘Op vrijdag 25 november was het de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen. Een dag waarvan je hoopt dat er een moment komt dat deze dag niet meer nodig is. Maar helaas is het een feit dat er wereldwijd, ook in Nederland, nog veel geweld plaatsvindt vooral tegen vrouwen. Wereldwijd sterven er gemiddeld 137 vrouwen per dag door geweld van een familielid of (ex)partner.’

‘In Nederland heeft bijna een kwart van alle vrouwen te maken (gehad) met een vorm van seksueel misbruik of seksueel geweld. Het zijn schrikbarende cijfers en om daar aandacht voor te vragen, heb ik vrijdag samen met wethouders Ellie Eggengoor en Marieke Schouten de Orange the World vlag bij het stadshuis gehesen. Deze vlag zal blijven hangen tot 10 december. Dat is de Internationale Mensenrechtendag. Ook het theater De Kom kleurt deze weken oranje. Dat heeft niets met voetbal te maken, maar alles met de strijd tegen geweld tegen vrouwen.’

‘Ondanks dat er veel mensen naar de wedstrijden van het WK-voetbal kijken, merk ik dat het WK niet zo leeft als in andere jaren. De ophef die leeft over de leef- en werkomstandigheden van de gastarbeiders in Qatar drukt een zware stempel. Iedereen wil een wereld waarin alle mensen gelijkwaardig kunnen meedoen.’

‘Niet voor niets staat in artikel 1 van onze Grondwet dat discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, niet is toegestaan. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Daar moeten we allemaal dagelijks aan werken. En niet alleen bij het hijsen van de Orange the World vlag op 25 november en schrijfacties van Amnesty International op 10 december. Ik hoop dat Nieuwegeiners zich alle dagen van het jaar verzetten tegen alle vormen van geweld en discriminatie. Daarmee wordt onze stad iedere dag een beetje beter.’

Burgemeester Frans Backhuijs