Illegale inbreker krijgt 4 jaar cel

De 47-jarige Hassan C. uit Utrecht krijgt 4 jaar cel voor een serie inbraken en een mislukte poging tot inbraak. Hassan C. pleegde de inbraken tussen 18 juni 2020 en 1 januari dit jaar. Dat deed hij vooral in Nieuwegein, Westbroek, Bunnik en De Bilt. Omdat de man reeds eerder was veroordeeld en een langdurige behandeling voor veelplegers heeft ondergaan, is door de rechtbank deze lange gevangenisstraf opgelegd. De officier van justitie had zes jaar cel tegen de inbreker geëist. Maar de rechtbank besloot tot een lagere straf, omdat niet alle verdenkingen zijn bewezen.

De rechtbank vindt het bewezen dat hij negen van de ten laste gelegde inbraken heeft gepleegd. Ook is er voldoende bewijs voor een poging waarbij hij op heterdaad werd betrapt en de bewoners bedreigde met zware mishandeling. Bij andere verdenkingen staat onvoldoende vast dat Hassan C. de dader was, vindt de rechtbank.

Hassan C.  vernielde overdag een bovenlicht of een ander raam om de huizen binnen te komen. Daarbij raakte hij regelmatig gewond en liet hij bloedvlekken achter. De politie kwam de veelpleger daardoor al snel op het spoor. Ook werd hij vaak vastgelegd door bewakingscamera’s.

Hassan C. verblijft al jarenlang illegaal in Nederland en komt niet in aanmerking komt voor een voorwaardelijke straf en begeleiding door de reclassering. Hij zou na zijn straf uitgezet moeten worden, maar zijn vaderland Marokko wil hem niet terug hebben. Het is onbekend wat er met de veelpleger gaat gebeuren na zijn straf, die hij overigens in zijn geheel moet uitzitten vanwege de nieuwe wetgeving.

Hassan C. en het Openbaar Ministerie hebben twee weken de tijd om tegen het vonnis in beroep te gaan, als zij het er niet mee eens zijn.

SchrijversPen

Schrijfster Heleen van den Hoven woont al ruim dertig jaar in Nieuwegein. Onlangs kwam haar derde boek Het Tango algoritme uit. Toen haar kinderen nog klein waren, schreef Heleen De Troonladder en Losse tanden, enkele kinderboeken die spelen in de wijk Zuilenstein. Deze boeken zijn via onze webshop te koop.

Voor de lezers van De Digitale Stad Nieuwegein tekent ze wekelijks haar spinsels op met haar schrijverspen. Deze week: ‘De kracht van herhaling?’

Heleen: ‘Herhalen, ik doe het graag. Het herhalen van een woord of zinsnede, om een poëtisch effect te bereiken of nadruk te leggen op een bepaalde stemming of gevoel. Het kan hetzelfde effect hebben als de zon die af en toe tussen de wolken door piept, om na enkele plagerijen pas volop te schijnen. Maar voor hetzelfde geld krijgt dit stijlelement het effect van de zoveelste regenbui op een verregende dag. Een zinloze herhaling, die het effect alleen maar verzwakt.’

‘Zinloos, dacht ik toen ik gisteren bij tramhalte Zuilenstein de tekstwagen zag staan: LET OP! TRAM RIJDT WEER PER 3–1–2021. Het is inmiddels bijna augustus. Al zeven maanden rijd ik vrijwel dagelijks langs deze tekst. Soms vallen de woorden LET OP! me ineens weer op. Dan lees ik de rest en verdwijnt de gehele waarschuwing uit mijn hoofd. Waarom staan die tekstwagens er eigenlijk nog? Zijn die niet bedoeld als tijdelijke maatregel en gelden zeven maanden nog als tijdelijk? Gezien de historische carrière van de tram zou dat best kunnen. Misschien is iemand van plan om de wagens net zo lang te laten staan als de tram heeft stilgestaan?’

‘Eigenlijk denk ik dat iemand de tekstwagens is vergeten. Ergens in Nederland is een beheerder er twee kwijt. Sinds, zeg maar, april of zo, toen iedereen er inmiddels aan gewend was dat de tram weer reed. Nu hebben ze hetzelfde effect als die van een moeder die met verveelde stem haar kinderen maant om iets te doen of te laten. Niet aan de hete oven komen, uitkijken bij het oversteken. Ja, mam.’

‘Er zijn van die dingen die je niet vaak genoeg kunt zeggen, zoals ‘blijf gezond’ of ‘ik hou van je’. ‘Let op!’ hoort daar niet bij.’

‘Ik kan het nog drie keer zeggen, maar dat verzwakt de laatste zin. Herhalen, ik doe het te graag.’

Aan de slag via de Utrechtse Kwastendag

Mitros en haar onderhoudspartners nodigen werkzoekenden uit Utrecht en Nieuwegein uit om kennis te maken met het schildersvak tijdens de Utrechtse Kwastendag. Op donderdag 9 september kunnen geïnteresseerden ervaren hoe het is om aan de slag te gaan als onderhoudsschilder. De Kwastendag wordt voor de derde keer in Utrecht georganiseerd. Twaalf deelnemers hebben inmiddels een vaste baan gekregen bij één van de onderhoudspartners.

Doe-dag
De Kwastendag is bedoeld om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te helpen aan een opleiding en vaste baan. Deelnemers maken kennis met onder andere schuren, houtreparatie, schilderen en werken op een steiger. Ook vertellen instructeurs alles over het materiaal, de technieken en producten. De Kwastendag is de aftrap van het (om)scholingstraject ‘Je Leven In De Verf’. Vijf kandidaten, die enthousiast zijn over en geschikt zijn voor het schildersvak, kunnen vervolgens meedoen aan dit leerwerktraject.

Je leven in de verf
Tijdens het leerwerktraject, begeleid door Stichting Nelis en WIJ 3.0, leren werkzoekenden de basisbeginselen van het vak onderhoudsschilder. De kandidaten volgen theorielessen en gaan tenminste drie dagen per week de steigers op bij Wits Utrecht, Rutges Vernieuwt, Talen Vastgoedonderhoud, SW Vastgoedverbetering of Hagemans Vastgoedonderhoud B.V. De kandidaten die het opleidingstraject succesvol afronden, krijgen een betaalde baan aangeboden.

Ron Sierink, inkoopadviseur Mitros: “We zetten ons graag in voor mensen die een extra steuntje in de rug kunnen gebruiken. Met Kwastendag helpen we, samen met onze onderhoudspartners, mensen die moeite hebben om een baan te vinden. En dat werkt! Twaalf deelnemers hebben inmiddels een vaste baan gevonden.”

Grijp je kans
Willem Bisschop, leerling-schilder bij Wits en oud-deelnemer Kwastendag: ‘Het opleidingstraject was heel fijn, omdat het mij structuur heeft gegeven en de kans om iets nieuws leren. Ik heb een volledig nieuwe invulling van mijn dag gekregen en vind het heel fijn om samen te werken met mijn collega’s. Als je zonder werk zit, het schildersvak je trekt en je houdt van buiten werken, grijp je kans!’

Aanmelden Kwastendag
Geïnteresseerden zijn van harte welkom op donderdag 9 september om 12.30 uur. De Kwastendag vindt plaats op de Gageldijk 180 (De Beroepentuin) in Utrecht. Aanmelden kan bij WIJ 3.0 via: kwastendag@wij30.nl. Werkzoekenden uit Utrecht of Nieuwegein kunnen zichzelf aanmelden, maar ook jobcoaches, ouders, begeleiders of bijvoorbeeld docenten kunnen kandidaten aandragen.