Haag Herenstraat krijgt nieuw leven bij De Vleugel

Aan de Herenstraat in Jutphaas wordt binnenkort gestart met het vervangen van de historische kadewanden. De Esdoornhagen, die al sinds jaar en dag de Herestraat sieren, moeten plaatsmaken voor deze werkzaamheden. “Zonde”, dacht Gertie Lintjens en ze regelde dat de struiken herplant mogen worden bij Montessorischool De Vleugel aan hetr Mozartplantsoen in de wijk Zuilenstein. Afgelopen weekend werd gestart met het verplaatsen van de haag.

Het werd een behoorlijke operatie. Een bevriend aannemer stelde een graafmachine en oplegger met personeel beschikbaar om de haag stukje bij beetje uit te graven en een paar honderd meter verder te verplaatsen. Bij de school werd vervolgens een paar enorme sleuven gegraven. Samen met Lintjes herplantte een aantal ouders de struiken naast de school. “Het was het zwoegen waard”, zegt een van de ouders terwijl ze het zweet van haar hoofd veegt. “Kijk eens hoeveel groener de aanblik van de school nu is! Daar kun je niet anders dan blij van worden.”

De Vleugel is al een paar jaar bezig om haar directe omgeving te ‘vergroenen’. Zo werd twee jaar geleden door ouders al het speelplein aangepakt en omgetoverd tot een natuurspeelplaats. Ook heeft de school een eigen moestuin.

De Esdoornhaag vormt nu een natuurlijke scheiding tussen de school en het grasveld. Niet alleen staat het mooi, de school hoopt ook dat het vandalisme afremt. “We leren onze kinderen dat ze niet alleen verantwoordelijkheid dragen voor zichzelf maar ook voor hun omgeving”, zegt Doreen Rambags, directeur van de school. “We besteden met elkaar veel aandacht aan onze school en tuin. Het is zuur als je dan ziet dat er weer wat vernield is. We hopen dat nu duidelijker is waar de openbare ruimte ophoudt en onze eigendommen gerespecteerd worden.” Maar voorlopig is het vooral geduld hebben en wachten op het voorjaar om te zien of de haag goed is aangeslagen.

Tentoonstelling 100ste geboortejaar van Hubert Lampo in bibliotheek ‘De tweede verdieping’

De hele maand november is in de bibliotheek ‘De tweede verdieping’ in de binnenstad van Nieuwegein een werk te zien van kunstenaar Jan Jacobs uit Zeist. De tentoonstelling, met onder andere het schilderij over het verhaal ’Oponthoud in Walsoorden’ is ingericht vanwege de 100ste geboortejaar van de Vlaamse schrijver Hubert Leon Lampo (1920-2006). Lampo schreef het verhaal in 1986 en verscheen in diverse bundels.

Jan Jacobs: ‘Ik ontdekte op tijd een onderwerp voor een schilderij over dit korte verhaal, waarmee ik mij erg heb vermaakt. Het schilderij is geschilderd met acrylverf. Elementen uit dit korte verhaal heb ik op mijn eigen wijze samengebracht.’

Jan Jacobs werkt sedert 2014 aan zijn nieuwe schilderijenoeuvre. Zijn schilderijen ontstaan vanuit zijn actueel of langjarig toekomstbeeld, waarin andere, nieuwe vormen voorkomen. Hij mag zich rekenen tot de moderne realisten.

Jacobs is gefascineerd door de invloed van de technologie op de vele facetten van ons bestaan.  Zijn onderwerpen gaan over situaties in de ruimte of op aarde met automatische apparaten, ruimtevaartuigen, mensen, dieren en mutanten die geheel naar eigen inzicht zijn geschilderd.

Het schilderij over het verhaal ‘Oponthoud in Walsoorden’ is gemaakt in opdracht van de organisatie van de tentoonstelling van de Vlaamse schrijver. Lees hier het hele verhaal achter het schilderij op de website van Jan Jacobs. Lampo stierf op 12 juli 2006 op 85-jarige leeftijd. De tentoonstelling is te bezichtigen tijdens de bezoekuren van de bibliotheek.