Altrechtlocatie Rembrandthage Nieuwegein vanwege Coronabesmettingen tijdelijk gesloten

Vanwege een aantal positief op Corona geteste medewerkers, gaat Altrechtlocatie Rembrandthage in Nieuwegein tijdelijk dicht, dit om meer besmettingen te voorkomen. Dit geldt in elk geval tot maandagochtend. Daarna volgt nader bericht.

Tenminste 9 personen zijn inmiddels positief getest. Het gebouw is inmiddels ontsmet. Ook patiënten zijn bij bezoeken besmet. Het is onbekend om hoeveel bezoekers het gaat.

Patiënten van Rembrandthage in de wijk Galecop die de komende dagen een afspraak hebben, zijn of worden door hun behandelaren geïnformeerd. De behandelingen gaan zoveel mogelijk door, maar dan in een andere (vaak online) vorm.

Corona in de regio
De regio Utrecht kruipt gestaag richting de 900 Coronabesmettingen per dag. Vandaag werd het recordaantal besmettingen al voor de tweede keer deze week verbroken.

Hoogste aantal besmettingen in provincie
In de provincie Utrecht zijn tussen woensdagochtend en donderdagochtend zijn 887 positieve tests geregistreerd. Dat meldt het RIVM. Het gaat om het hoogste aantal besmettingen binnen een dag tot nu toe.

Dat record stond hiervoor op afgelopen maandag, toen er 872 positieve coronatests waren. In Amersfoort werden 102 personen positief op het coronavirus getest. Het is voor het eerst dat in die stad het besmettingsaantal hoger is dan 100 personen. Montfoort en Woudenberg noteerden het minste aantal besmettingen met elk 7 personen.

In totaal overleden 4 personen binnen de provincie de afgelopen dag aan de gevolgen van het coronavirus. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen de afgelopen 24 uur zijn overleden. Zulke informatie wordt soms met wat vertraging doorgegeven.

Wintertijd, een uurtje langer slapen dus

De donkere tijden staan weer voor de deur. In de nacht van zaterdag 24 op zondag 25 oktober zal de wintertijd ingaan. Voor de meeste mensen betekende het een uur langer slapen. Doordat de klok een uur achteruit zal worden gezet wordt het nu ook een uur eerder donker.

In alle landen van de Europese Unie wordt de klok om 03.00 uur ‘s nachts een uur achteruit gezet. In 1996 was voor de komende tien jaar vastgesteld dat de wintertijd op de laatste zondag van oktober ingaat. Volgend jaar gaat de klok van 30 op 31 maart één uur vooruit.

De zomertijd werd ingesteld in 1977 om energie te besparen tijdens de oliecrisis als gevolg van het olie-embargo van de Arabische landen. De mogelijkheid langer gebruik te kunnen maken van daglicht zou voor grote energiebesparing moeten zorgen, maar dat zou volgens berekeningen slechts een besparing van een half procent opleveren. Daarnaast zou het leiden tot een afname in de productiviteit van werknemers op de maandag na het ingaan van de zomer- of wintertijd. Ruim 1100 Nieuwegeiners vergaten verleden jaar de klok te verzetten.

Sint Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein vrijdag in Meldpunt MAX op TV

In het Sint Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein is het alle hens aan dek tijdens deze tweede Coronagolf. Hulp komt uit onverwachte hoek. Theatermakers, zangeressen en luchtvaartpersoneel springen bij als zogeheten ‘IC-buddies’. Ongeschoold verlenen zij hand-en-spandiensten voor operatie-assistenten en IC-verpleegkundigen, zoals het het aantrekken van beschermende kleding bij zorgpersoneel. Daarover en meer gaat Meldpunt op vrijdag 23 oktober om 19.20 uur bij MAX op NPO 2.

IC-buddies
Meldpunt volgt Marjon Moed die normaal in het theater optreedt. Zij is blij het ziekenhuis te kunnen helpen in deze drukke tijden en daarnaast weer inkomen te hebben. Marieke Koenen, teamhoofd chirurgie van het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein, vertelt over het ontstaan van dit unieke buddyproject. In de studio een gesprek hierover met Stella Salden van beroepsvereniging NU’91.

Parkeerergernis
59 minuten parkeren en voor 120 minuten moeten betalen. Dat is grote ergernis voor advocaat Richard Korver en veel andere parkeerders. De parkeergarage zegt dat de 60ste minuut al is in gegaan en rekent af in blokken van een uur. Kan dat niet eerlijker? De advocaat kan de parkeerkosten best betalen, daar gaat het niet om. Maar wat steekt, is dat in zijn ogen een oneerlijk tarief wordt gerekend. En dat hij daarvan vooraf niet op de hoogte is gesteld. Waarom rekenen parkeergarages niet per minuut af zoals de parkeerapps? In de studio reageert Attje Kuiken, Tweede Kamerlid PvdA, die eerder kamervragen stelde over de parkeertarieven.

HetHuisartslab
Afgelopen september laat Meldpunt zien hoe de twee vriendinnen Nena Bakker en Loes Rijpma deze zomer tevergeefs naar Schiphol gaan voor een reis naar Griekenland. Ze ontvangen geen uitslag van hun coronatest en mogen daarom niet mee met het vliegtuig. Weg zonvakantie. De dames vragen een schadevergoeding van HetHuisartslab. Vrijdag in Meldpunt zien we hoe dit verhaal verder gaat. In de studio reageren MAX Ombudsman Jeanine Janssen en advocaat Els Doornhein.

Sportief dagboek vol mijmeringen

In een periode dat er voorlopig geen amateurvoetbal is en SV Geinoord, JSV en VSV Vreeswijk zich moeten behelpen op het trainingsveld, ligt de nostalgie op de loer. ‘Terugkijken dus naar vroeger zoals Nieuwegeiner Gerrie van der Linden vanmorgen deed in mijn ochtendblad’ aldus Hans van Echtelt die wekelijks het sportief dagboek maakt op De Digitale Stad Nieuwegein. De voormalige Velox-speler noemde namen van stadgenoten als Fred Dimmendaal (helaas al in 1995 overleden) en Ramon Bongers met wie hij zo succesvol in het nationaal politieteam speelde.

‘Maar vooral het noemen van zijn vader riep dierbare herinneringen op uit de tijd dat ik vanaf de houten tribune van Velox als beginnend journalist kritisch neerkeek op het kleine veld waar bekende spelers hun opwachting maakten. Zoals teamgenoot Wim ‘Buik’ van Arnhem die op de bakfiets met Wim van Hanegem voorop naar de Koningsweg in Utrecht fietste om te gaan trainen. Dat waren nog eens tijden.’

Willem in actie als twintigjarige met Velox. Op 15 november 1964 is Blauw-Wit de tegenstander. Thuis aan de Koningsweg werd het voor 9000 toeschouwers 1-1. De gelijkmaker werd door v Arnhem gescoord uit een voorzet van Willem van Hanegem.

‘De vader van Gerrie van der Linden was destijds fanatieke supporter met de legendarische Gijs Elsendoorn als voorzitter. Wanneer één van de Velox-spelers in een tuchtzaak betrokken raakte, pleitte Gijs ze meestal vrij. En hield daar de erenaam Perry Mason aan over. Dat was de tijd dat je nog vrijuit in een bestuurskamer kon komen als journalist, zoals dat bij alle Nieuwegeinse amateurclubs nu nog het geval is.’