Paasroute 2019

‘In de wereld zijn veel ontwikkelingen die ons niet vrolijk maken. De machteloosheid om oplossingen te realiseren grijpt ons allen aan. Leiders lijken in toenemende mate hun eigen belang voorop te zetten’ aldus Marco Zwarts van de organisatie van de Paasroute in Nieuwegein.

‘Het maakt ons onzeker. Want wat is nu nog hoop gevend. En weer wordt het Pasen. Een vaste jaarlijkse gebeurtenis om in herinnering te houden dat er wel reden is voor hoop. Eens is er een overwinning behaald die de toekomst definitief veranderde. De sporen van die overwinning zijn zichtbaar, daar waar mensen uit geloof zichzelf wegcijferen en omzien naar de ander. Zoals toen, aan het begin van onze jaartelling, Jezus Christus zich opofferde, een offer uit liefde, zo gaan zijn volgelingen dienend de wereld in. En verspreiden zo hoop en liefde.’

Op zaterdag 20 april wordt weer de Paasroute georganiseerd in en rond winkelcentrum Cityplaza. Vanaf 11.00 uur zijn de schilderingen te bekijken en kan ieder zich laten bemoedigen. ‘Er is gewonnen; er is hoop!’

Aanhouding na korte achtervolging op de Handelskade

In Nieuwegein is zondagmiddag een korte achtervolging geweest. De bestuurder had nog een gevangenisstraf openstaan en probeerde te vluchten voor de politie. Erg ver kwam deze persoon niet. Op de Handelskade in Vreeswijk crashte de bestuurder na het rammen van een verkeersbord.

De politie heeft de bestuurder, nadat hij gecontroleerd is door het ambulancepersoneel, aangehouden en meegenomen naar het politiebureau voor verhoor. De auto is door een bergingsbedrijf afgevoerd. Niemand raakte bij de actie gewond. Het is onbekend hoe lang de bestuurder nog moest brommen in de cel en wat hij op zijn kerfstok had.

Sportief dagboek deel (24)

Hans van Echtelt schrijft iedere week zijn ‘Sportief Dagboek’ op, op De Digitale Stad Nieuwegein. Hans is een geboren Vreeswijker en houdt van voetballen, houdt van sport. Schreef jaren lang voor het Utrechts Nieuwsblad. Ieder weekend vindt u hem langs de sportvelden in Nieuwegein.

Het is Geinoord niet gelukt om staartploeg GJS te kloppen, het bleef 1-1 tegen de Gorkumse Jonge Spartanen. Het duel betekende het debuut voor trainer Rick Testa la Muta die tussentijds de op non-actief gezette Charles Loots heeft opgevolgd. Destijds wonnen de Nieuwegeiners het thuisduel nog met 4-3 tegen dezelfde opponent, dat nu op zes punten achterstand laatste op de ranglijst blijft.

Het werd in Dalem een weinig fortuinlijke strijd voor Geinoord omdat tot twee keer toe een Nieuwegeinse treffer werd afgekeurd op discutabele gronden, na een vlagsignaal van de grensrechter van de thuisclub. Geinoord nam al snel na het begin een 0-1-voorsprong toen Robert Maat een verdedigingsfout in de GJS-defensie doeltreffend afstrafte.

Die marge had uitgebreid kunnen worden wanneer de omstreden arbitrale beslissingen waren uitgebleven. In de tweede helft kwam het povere GJS zelfs langszij na een treffer van Ruud Bos waarna zich aan beide zijden nog enkele mogelijkheden voordeden, die geen resultaat opleverden. Opvallend was dat Jan Maarten van Dijk was teruggekeerd in de defensie van Geinoord hetgeen de rust in dit deel van de ploeg ten goede kwam.

Komende zaterdag wacht Geinoord de thuiswedstrijd tegen LRC onder leiding van scheidsrechter Melvin Vink uit Oosterhout waarin de ploeg mogelijk verder afstand kan nemen van rivaal GJS en een plek in de nacompetitie steeds dichterbij komt. Dat is namelijk het hoogst haalbare voor de Nieuwegeinse formatie na de 1-1 in Dalem.

Robert Maat straft een fout in de defensie van GJS af en staat op het punt de 0-1 op het scorebord voor Geinoord te brengen. (foto Gerard van Vliet)

Wethouder John van Engelen opent kunstexpositie rondom het thema oorlog, vrede en vrijheid

Afgelopen vrijdagmiddag heeft wethouder John van Engelen (Lokale Vernieuwing) de kunstexpositie rondom het thema oorlog, vrede en vrijheid, gemaakt door kinderen en jongeren geopend. De opening vond plaats bij Kunstgein Podium in het atrium van het Stadshuis in de binnenstad van Nieuwegein. Onze videograaf Jos van Vogelpoel was ter plekke en maakte bovenstaande videoreportage van de opening.

Het Comité 4 en 5 mei Nieuwegein is dit jaar, in samenwerking met kunstenaar Painter Jazz, het Anna van Rijn College en de Tweede Verdieping, een kunstproject gestart. Kinderen en jongeren maakten kunstwerken waarmee zij uitdrukking gaven aan allerlei aspecten van oorlog, vrede en vrijheid. Zij hebben de kunstwerken gemaakt onder begeleiding van docenten en kunstenaars. Deze zijn vanaf nu te zien in het Kunstgein Podium.

Zo maakten jongeren op het Anna van Rijn College posters, waarvan er enkele ook in de stad gebruikt gaan worden om de expositie onder de aandacht te brengen van het publiek. En op het Anna van Rijn College is er door kunstenares Jasmijn Felix ook een workshop acrylverf gieten gegeven. ‘Ook dit heeft prachtige resultaten opgeleverd’ aldus Renée Blom, voorzitter van het Comité 4 en 5 mei in Nieuwegein.

Verder zocht het comité de samenwerking met de bibliotheek waar middels 3D printen kunststukjes zijn gemaakt. De Kids-redactie interviewden kunstenaars en maakten. Filmpjes. Bijzonder zijn ook de drie quilts die door kinderen uit groep 7 en 8 van de Toonladder zijn gemaakt. De quilts symboliseren de weinige kleren die kinderen in de oorlog hadden. Deze quilts zullen na de tentoonstelling aan Stichting Roemeense Kinderhulp gedoneerd worden.

Ook de kunstwerken die zijn voortgekomen uit de samenwerking tussen kunstenaar Painter Jazz en de leerlingen van de Lucasschool en de resultaten van de schilderworkshops door Kids Art gegeven op de Toonladder zijn tijdens de expositie te bewonderen.

Wethouder John van Engelen samen met de kinderen om de expositie te openen