City opnieuw vermeden door Nieuwegeiners

Opnieuw een sof voor City. In het centrum van Nieuwegein werd ook het Huiskamerfestival afgelopen zondag slecht bezocht. Tijdens City Zingt waren er deze zomer nauwelijks passanten die spontaan meezongen in het centrum, de eerste dag van Geinbeat werd daar recent zeer slecht bezocht en de tweede dag zelfs afgelast (het voortbestaan van dit muziekfestival is nu onzeker), het publiek van het Mini-Festival, het klapstuk van het Huiskamerfestival, werd zaterdag redelijk bezocht maar door alleen de organisatie zelf en wat winkelend publiek. Maar ook de muzikanten, hun familie en vrienden waren zaterdag voor een groot deel de bezoekers waardoor het leek dat het een klein succesje werd.

Cultuurmakelaar en organisator Casper Broekaart: “Over de sfeer en de samenwerking tussen de verschillende initiatieven ben ik zeer tevreden. Een breed scala aan artiesten kwam voorbij, met de lokale talenten SavannaJoy en Stijn Grul, waar Nieuwegein trots op kan zijn, voorop. Zij verdienen meer publiek.”

Alleen omdat er een bijzonder groot aantal partijen nauw samenwerkten aan dit event en er vele artiesten optraden, kwamen er nog tientallen nieuwsgierigen per optreden langs. Overige Nieuwegeiners lieten het event massaal links liggen. Broekaart: “Ook ik had iets meer mensen verwacht, zo’n honderd per optreden was mijn verwachting. Op de piek hadden we er ongeveer zestig. Over de dag verspreid zijn er een paar honderd mensen geweest, maar de meesten vertrokken toch weer binnen een uurtje. Bewoners uit Nieuwegein zijn lastig uit hun huizen te trekken. Dit is een probleem dat Nieuwegein breed is, ook naar andere evenementen komen weinig mensen. Zou het misschien in de DNA van de Nieuwegeiner zitten?” grapt Broekaart. “We hebben er trouwens bewust voor gekozen om het kleinschaliger aan te pakken dan de festival opzet van Geinbeat. Nieuwe tradities moet je opbouwen, vandaar de keuze voor kleine podia dit keer, zodat het ook met minder publiek knus blijft. Een leeg plein zoals bij de verregende vorige editie van Geinbeat gaf geen sfeer. Daar hebben we een les van geleerd.”

Organiserende partijen, zoals Geinbeat, denken met weemoed terug aan de geslaagde evenement dagen in het Park Oudegein. En denken er nu nog meer serieus over om City voortaan niet meer te kiezen als lokatie. “Dat kan ik me goed voorstellen”, zegt Broekaart. “Nieuwegein heeft meerdere pareltjes. Het is goed wanneer niet alle evenementen naar het centrum getrokken worden. De initiatieven in wijken als Vreeswijk en Jutphaas verdienen net zoveel aandacht als die in City.”

De lokatie vormt het grootste probleem van muzikale events in City. Het Mini-festival vond plaats op het Stadsplein, tussen het Stadshuis en theater DE KOM. Het doodse atrium van het Stadshuis is al langer een zorgenkind van de gemeente. Daar lopen Nieuwegeiners niet voor hun lol doorheen. En daar waar pleinen in andere steden druk bezochte doorgaansroutes zijn, lopen er in Nieuwegein twee brede wegen dood. En is het er al jaren kil, kaal en stil. Om op het plein te komen, moeten de winkelende mensen op City Plaza door of om het Stadshuis lopen. Broekaart: “Er is inderdaad geen structurele stroom mensen. Nieuwegein heeft in een late fase eerst vooral aandacht besteed aan het stedenbouwkundige aspect van de binnenstad. Nu pas komt de sociale infrastructuur aan de beurt. Het centrum is nog niet klaar. Het is nog te vroeg om structurele successen te kunnen neerzetten.”

Broekaart blijft hoop houden. “De markt komt naar het Stadsplein. Daarna wordt er gebouwd aan de Doorslag. Misschien dat er dan een doorstroom aan mensen komt. Er is nog een hoop werk te verrichten. Maar je moet dit zien als het bouwen aan een beweging. We moeten het van de lange adem hebben.”

Lege plekken aan tafel voor de lunch aan de Langste Tafel. Bijna 200 inwoners deden minder mee dan in 2016