Nieuwe expostie KunstGein Podium in het Atrium van het Stadshuis

Vanaf woensdag 23 augustus t/m zaterdag 30 september heeft KunstGein Podium een nieuwe expositie in het Atrium van het Stadhuis on de binnenstad van Nieuwegein. De expositie toont het werk van drie kunstenaars met een verschillende achtergrond. Jeanine Tulner, Hans van Oosterhout en Bep Stolk zullen dan hun kunstwerken tonen.

KunstGein Podium is open op de woensdag, donderdag, vrijdag en de zaterdag van 13.00 uur tot 17.00 uur. Eén van de kunstenaars is altijd aanwezig.

Jeanine Tulner – keramiek
De combinatie van werken met je handen en iets creëren geeft haar rust en positieve energie. Het is de balans tussen inspanning en ontspanning, deze creatieve inspiratie ziet u terug in haar werk. Zij volgt met veel plezier lessen bij keramist Lea Wijnhoven.

Hans van Oosterhout – schilderen
Ooit fotografeerde hij, later ging Hans schilderen en zijn eigen foto’s waren vaak het vertrekpunt voor zijn werk. En ook zo’n schilderij moet dan nét iets meer laten zien dan alleen de werkelijkheid. De leden van Open Atelier Landstad en docente Maaike Kramer zorgen nu voor een aanhoudende stroom van inspiratie en nieuwe uitdagingen.

Bep Stolk – schilderen
Ze schildert natuurgetrouw, maar ook abstract. Vaak maakt zij gebruik van primaire kleuren, waardoor haar schilderijen heel expressief, warm en soms mystiek overkomen. Zij schildert bij het Kunstenaars Atelier Nieuwegein onder de bezielende leiding van Iris Creutsburg.

De kunstenaars

Geld voor lokale initiatieven om provincie groener te maken

Inwoners van de provincie Utrecht kunnen vanaf vandaag geld van de provincie krijgen voor plannen die met groen en natuur te maken hebben. Wie de woonwijk groener wil maken, kan daarvoor een voucher aanvragen ter waarde van 500,- of 1.000,- euro.

Volgens Natuur en Milieufederatie Utrecht kunnen de vouchers worden uitgegeven aan uiteenlopende projecten. “Denk bijvoorbeeld aan mensen die plantjes en boompjes willen aanschaffen voor een bloementuin of boomgaard, een natuurspeeltuin willen realiseren of een oude hoogstamboomgaard willen gaan onderhouden en daar gereedschap voor nodig hebben”, zegt Jaap Rodenburg van de Natuur en Milieufederatie Utrecht.

Het doel van de actie is om de provincie een stuk groener te maken. Hoeveel geld er precies beschikbaar gesteld wordt aan het project, heeft de provincie niet bekendgemaakt.

De vouchers kunnen tot en met 20 november worden aangevraagd. Overigens is het geld niet bedoeld voor individuen, maar voor groepen mensen die samen aan het groen in hun buurt willen werken.

Auto uitgebrand op de Barnsteendrift

Op de Barnsteendrift in Batau zuid heeft afgelopen nacht een kleine vrachtwagen in brand gestaan. De brand werd rond 03.00 uur ontdekt door omwonenden. De brandweer was snel ter plekke maar kon niet voorkomen dat de wagen volledig uitbrandde. De auto’s die naast de vrachtwagen stonden liepen lichte schade op.

De politie vermoed dat er sprake is van brandstichting. In de nacht van 20 op 21 maart dit jaar stond op dezelfde plek rond dezelfde tijd ook een auto in brand. Op Facebook laat de politie weten dat de auto is meegenomen door een takelbedrijf voor onderzoek. Mensen die meer hebben gezien worden verzocht contact op te nemen met de politie in Nieuwegein of deel uw informatie en bel de tiplijn: 0800 – 6070 of Meld Misdaad Anoniem: 0800 – 7000.

Foto: Politie Nieuwegein

Update ‘Foto van de week’

Wat krijgen we nou…

Een trouwe pen.nl lezeres, Monique Jansen uit Galecop, had één dezer dagen op het Pandorapad (Batau-noord) een ontmoeting met een bijzonder wezen. Gelukkig was zij in staat daarvan een foto te maken, anders dan onze fotograaf Arend Boemink die onlangs een dergelijk wezen ontmoette op de Galecopperdijk. Wát een interessant dier. Wat een opvallend beest!

Pen.nl-natuurdeskundige Udo Tenge laat ons desgevraagd weten: ‘Omdat hij of zij in Nieuwegein rondscharrelt zal het wel een zoetwaterkrab zijn. Mogelijk heeft iemand zijn aquarium of terrarium ergens in de sloot of de berm gekieperd, dat gebeurt regelmatig in Europa.’

‘Wel merkwaardig vind ik die ene schaar. Ik heb in de tropen wel krabben gezien met een heel grote en een klein schaartje, maar dat waren krabben die zich aan de kust ophouden. Zoutwaterkrabben dus. Als het een exoot is, is het heel goed mogelijk dat we er over een paar jaar over struikelen. Exoten nemen vaak enorm snel toe omdat ze hier geen vijanden hebben. Omdat exoten vaak enorm veel schade aanrichten en inheemse soorten proberen uit te roeien, is het kieperen van de inhoud van een aquarium in een sloot op termijn een terroristische daad te noemen.’

Heb je óók iets vreemds, moois, bijzonders, leuks, spannends, aparts, gezelligs gezien èn gefotografeerd in Nieuwegein? Stuur je foto naar de redactie. Wellicht vind je je foto straks terug op pen.nl!

Udo laat ons later weten:

‘Nogmaals over de gevonden “krab”: van een mede-IVN’er kreeg ik de raad, nog eens goed te kijken of het wel een krab was. En nu ik nog eens goed kijk naar de foto valt het mij op, dat het wel erg sterk op een (gedeeltelijke) rode Amerikaanse rivierkreeft lijkt. Het beestje heeft een wond op de plaats van de tweede schaar, en het (eetbare) achterlijf is nergens te bekennen. Dat zal de eerlijke vindster niet zijn opgevallen, want zij weet niet wat zij gevonden heeft.’

‘De rode enzovoort is een exoot die sinds kort, 1910, in Nederland is opgedoken. Het beestje heeft geen vijanden dus het verspreidt zich met grote snelheid. Het leeft vooral van padden, kikkers en salamanders en dat is wel sneu voor reigers en ooievaars, want die houden daar ook van.’