Start ‘Kunst op Recept’

In februari start een gloednieuw blok van creatieve cursussen in het kader van ‘Kunst op Recept.’ Het idee achter dit project is dat kunstbeleving en -beoefening een goed gevoel en zelfvertrouwen geven. Iets nieuws leren, creatief bezig zijn en samenzijn: het draagt er allemaal aan bij dat mensen beter in hun vel zitten.

De cursussen worden gegeven in diverse Buurtpleinen in Nieuwegein en iedereen kan meedoen. Er zijn cursussen in verschillende kunstvormen: ‘dans en beweging’, ‘spel en improvisatie’, ‘schilderen’, ‘boetseren’ en ‘creatief en muzikaal schrijven’.

‘Kunst op Recept’ is een gezamenlijk initiatief van Gezondheidscentrum de Roerdomp, het Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst (LKCA) en DE KOM. Voor meer informatie of aanmelden neem dan contact op met de organisatie via 030 – 604 38 92 of kunstoprecept@dekom.nl.

Peuterinloopmiddag bij Basisschool Lucas Galecop

Basisschool Lucas Galecop zet haar deuren open voor alle belangstellende ouders en hun kinderen om een kijkje te komen nemen op vrijdag 27 januari van 08.30 uur tot 11.30. Kom samen met je peuter sfeer proeven op deze gezellige school in de wijk Galecop en draai een ochtendje mee in de kleuterklas; kijk en beleef!

U kunt lesmateriaal bekijken van de Engelse les die onze kleuters krijgen maar ook zien hoe de creativiteit van de kinderen wordt geprikkeld in de uitgebreide poppenhoek, het uitdagende constructie lokaal en de knusse leeshoek.

Nieuwsgierig geworden? Kom kennis maken op basisschool Lucas Galecop aan de Aert de Gelderhage 1 in de wijk Galecop.

Facebookbericht maakte 72-jarige man woedend: zes jaar geëist voor steken ex

Een 72-jarige man uit Nieuwegein heeft donderdag een celstraf van zes jaar en een contactverbod van vijf jaar tegen zich horen eisen. De man stond terecht voor poging tot moord, mishandeling en huisvredebreuk. In april 2016 viel hij een 72-jarige vrouw uit Arnhem, zijn ex-vriendin, aan met een mes.

De vrouw had vlak voor het incident hun relatie beëindigd. Op de avond voor de steekpartij kreeg de man een Facebookberichtje van de vrouw.

Daar was hij zo boos over, dat hij met een mes op zak van Nieuwegein naar Arnhem reed. Hij had de huissleutel nog en ging de woning van de vrouw binnen. In de slaapkamer viel hij haar aan met een mes. De vrouw verzette zich hevig. De verwondingen bleven beperkt tot lichte snijwonden.

‘Vrouw vocht als een tijger’
De officier van justitie acht poging tot moord bewezen. Er zaten uren tussen het lezen van het Facebookbericht en de daad. De man gaf tijdens de rechtszaak aan de vrouw alleen maar bang te willen maken. Daar ging de officier van justitie niet in mee: ‘De verdachte zegt zelf dat mevrouw vocht als een tijger, en ook het slachtoffer spreekt over een ware doodsstrijd.’

Uitspraak
Deskundigen vinden de man verminderd toerekeningsvatbaar. Tijdens zijn voorlopige hechtenis heeft hij ook twee keer een opgelegd contactverbod geschonden. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Bron: Omroep Gelderland

Tramovergang Symfonielaan krijgt als enige een aanpassing

Al geruime tijd is er in Nieuwegein een discussie over de veiligheid van de tramovergangen. In Nieuwegein zijn veel overgangen niet beveiligd met een slagboom waardoor er ernstige ongelukken kunnen gebeuren (en gebeurd zijn). De gemeente Nieuwegein en Regiotram Utrecht hebben eind 2016 samen onderzoek gedaan of de tramovergangen veilig zijn. De tramovergang met de Symfonielaan krijgt als enige een aanpassing.

Het gaat om vier overwegen die door Regiotram Utrecht namens de provincie Utrecht worden beheerd en tien kruisingen die in beheer zijn bij de gemeente Nieuwegein.

Iris Jautze woordvoerder bij de Provincie Utrecht laat ons weten: ‘De overweg kruising Sympfonielaan in Nieuwegein gaan we begin dit jaar voorzien van rubber platen. Dit wordt tegelijk uitgevoerd met de aanpassingswerkzaamheden van de gemeente aan de oversteek voor fietsers en voetgangers. De planning en uitvoering worden afgestemd met de gemeente.’

Jongen beroofd van horloge in de Lijsterbestunnel

Woensdag 18 januari rond 17.50 uur is een jongen op de Korenbloemstraat beroofd van zijn horloge. De recherche zoekt getuigen. De 16-jarige jongen uit IJsselstein stapte uit de tram bij het winkelcentrum Hoog-zandveld. Daar werd hij achtervolgt door drie onbekende jongens. Op de splitsing van de Korenbloemstraat met de Lijsterbestunnel spraken twee van hen het slachtoffer aan. Ze wilden zijn horloge en geld. De jongen wilde dit in eerste instantie niet afgeven, maar toen één van de twee hem bedreigde met een steekwapen, gaf hij zijn horloge. De twee renden weg richting de derde jongen die stond te wachten. Met z’n drieën renden ze in de richting van de Albert Heijn. Het slachtoffer ging naar een vriend en de politie werd ingeschakeld. In de omgeving zochten agenten naar de verdachte, niemand werd aangetroffen.

Signalementen
De eerste verdachte is een jongeman met een donkergetinte huidskleur, rond de 19 jaar oud, ongeveer 1.74 meter lang met een normaal postuur. Hij had een volle baard, kort zwart haar en droeg een donkergroen jas. De tweede verdachte is degene die met het steekwapen dreigde. Hij heeft een blanke huidskleur, is rond de 18 jaar oud, ongeveer 1.80 meter lang met een normaal postuur. Hij heeft zwart krullend haar tot in zijn nek en droeg een donkerblauwe jas en een witte pet. Van de derde verdachte, degene die op afstand stond te wachten, is geen duidelijk signalement.

Uw tip!
De recherche is een onderzoek gestart en roept getuigen op zich te melden. Heeft u iets gezien van de beroving? Heeft u gezien waar de verdachten heen zijn gevlucht of heeft u andere informatie over de verdachten? Neemt u dan contact op met de recherche in Nieuwegein via 0900-8844. Anoniem reageren kan via Meld Misdaad Anoniem 0800-7000.

Cals College in finale kunst- en techniekwedstrijd Artcadia

Het Cals College in Nieuwegein heeft samen met tien andere scholen de finale van Artcadia (de landelijke techniek- en kunstwedstrijd ‘Artcadia, Imagine your future’) bereikt met het project ‘Multi-Molen’. In de fictieve toekomststad Artcadia doen zich vraagstukken voor op het gebied van mobiliteit, water, milieu, ruimte en gebouwen. De wedstrijd is georganiseerd door ontwerp- en consultancyorganisatie Arcadis en de ideële organisatie Koninklijke Nederlandsche Heidemaatschappij in samenwerking met de leverancier van digitale printsystemen Canon Nederland om jongeren van middelbare scholen te laten zien en ervaren hoe boeiend de wereld van techniek is.

Artcadia wordt voor de negende keer gehouden. Het is een landelijk techniek- en kunstproject voor leerlingen van havo/vwo 2. De leerlingen bedenken samen creatieve oplossingen voor deze fictieve toekomststad. Het recordaantal van 117 scholen heeft zich dit jaar aangemeld. Naast Nederlandse scholen zitten er nu ook twee Belgische scholen in de finale. De winnende school bezoekt met tien leerlingen en twee docenten bijzondere locaties en mooie, technisch interessante projecten in Parijs, Frankrijk. Daar nemen we ook een kijkje ‘achter de schermen’. De 2e prijs is een Ultimaker 3D printer.

Er kwamen ongeveer 370 projecten binnen, schilderijen, multimedia en andere creatieve uitingen. Die werkstukken zijn door een deskundige jury beoordeeld en daaruit zijn de finalisten geselecteerd. Deze groepen werken hun projecten vervolgens verder uit en geven tijdens de feestelijke finale een presentatie. Dat gebeurt op woensdag 12 april 2017 in het Evoluon in Eindhoven. Acteur, DJ  en presentator Ruud Feltkamp is gastheer van deze spannende finale.

Eerdere winnaars van Artcadia waren Het Vellesan College uit IJmuiden (2016), Jan van Brabant College in Helmond (2015), Theresialyceum in Tilburg (2014), Antoniuscollege in Gouda (2013), het Linde College in Wolvega (2012), het Orion College in Breda (2011), Dr. Nassaucollege in Assen (2010) en het Visser ’t Hooft Lyceum in Leiden (2009).

De klas VT2L van het Cals College in Nieuwegein. De bedenkers staan vooraan bij ‘De Multimolen.’